Paul Roşca Ersilian l-a impresionat pe „Cărtărescu al Libanului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Roşca Ersilian este unul dinte cei mai apreciaţi tineri scriitori bistriţeni, lucrările lui au fost premiate la numeroase concursuri literare, începând de la cele naţionale, până la unele internaţionale

Ultimul premiu important din palmaresul lui Paul Roşca Ersilian este „Premiul de merit" la concursul internaţional de literatură „Naji Naaman" din Liban. Bistriţeanul a fost desemnat cel mai bun la capitolul proză scurtă dintre 1322 de concurenţi din 53 de ţări. „Naji Naaman, este considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii arabe, un fel de Mirecea Cărtărescu al României. Concursul la care am participat şi eu este organizat în memoria tatălui său, un mare episcop creştin care şi-a desfăşurat activitatea în mijlocul lumii arabe şi a musulmanilor. Cel care câştigă acest premiu devine membru de onoare al Casei Naaman pentru Cultură şi poate în viitor să recomande alte persoane pentru diferite premii. Este o onoare pentru mine că am câştigat acest premiu şi mă bucură faptul că ceea ce scriu s-a dovedit a fi apreciat şi la nivel internaţional", explică Paul, care spune că lucrarea cu care a căştigat, „Gând de albinos", a fost publicată în antologia 2011 editată de Casa Naaman.

Pentru tânărul bistriţean, de doar 25 de ani, nu a fost uşor să ajungă la performanţa de a căştiga un premiu internaţional de literatură, deoarece ca orice scriitor aflat la început există nesiguranţa calităţii scrisului său. „Am început şi eu cu poexie şi apoi am trecut la proză, iar aici mă simt cel mai în largul meu. La început scriam doar pentru mine, iar mai apoi am început să mă înscriu pe diferite reţele literare online unde mi-am postat scrierile. Acolo m-am simţit foarte bine, deoarece am întâlnit oameni care au aceleaşi preocpări, mi-am făcut prieteni care mă înţeleg şi cel mai important, am găsit o comunitate elitistă formată din persoane care au aceleaşi pasiuni. Pe aceste reţele literare fragmentele publicate sunt văzute de orice membru, iar pe seama lor se comentează. Oamenii care scriu la rândul lor sunt în măsură să critice sau să aprecieze o lucrare, se comentează pe baza unor expresii folosite, îţi spun unde cred ei că ar trebui să schimbi sau unde ai făcut foarte bine, iar în acest fel evoluezi ca şi scriitor. Acolo vezi care sunt tendinţele în literatură, pentru că şi în cazul nostru este ca şi în modă", povesteşte Paul Ersilian.

Tot pe o astfel de reţea literară a aflat şi de concursul de la Beirut şi s-a hotărât să participe. „O prietenă pe care am cunoscut-o pe o reţea literară a participat la o ediţie trecută a concursului şi mi-a spus despre el. Am găsit mai multe referinţe şi am decis să mă înscriu şi eu. A trebuit să trimit un manuscris într-o limbă de circulaţie internaţională,în cazul meu a fost limba engleză, şi un altul în limba în care a fost scris originalul, adică în română", povesteşte Paul cum a ajuns să câştige pe 19 iulie premiul din Liban.

Paul Roşca Ersilian nu este doar un scriitor talentat ci de-a lungul anilor s-a evidenţiat şi ca un elev model, extrem de talentat în tot ceea ce face. A terminat două facultăţi, te teologie ortodoxă şi de istorie şi un masterat pe tema ortodoxiei româneşti şi a vieţii liturgice. Pe tot parcursul anilor de studenţie, tânărul a beneficiat de una dintre cele două burse de merit oferită de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a câştigat numeroase premii la simpozioane ştiinţifice organizate în toată ţara.

Întrebări şi răspunsuri

Preferi să scri manuscrisele pe calculator sau pe hârtie?

Cred că scrisul de mână are farmecul lui, dar acuum că avem calculatorul la îndemână este mai comod aşa. Dacă scriu un manuscris pe calcultor este mai simplu să revin asupra lui ori de câte ori vreau şi nu trebuie rescris întreg textul de fiecare dată.

Crezi că se poate trăi din literatură în România?

Cred că ţara noastră nu este un mediu propice pentru a trăi din literatură. Singurul român care în acest moment poate trăi din ceea ce scrie este Mircea Cărtărescu. Mai sunt şi alţi scriitori mari în ţră care fac bani din ce scriu, dar şi ei au nevoie de alte surse de venit. Eu personal scriu din plăcere, la fel cum particip şi la concursuri, deoaree remuneraţia este foarte mică.

Ce-i place:

„Îmi place să citesc, să calătoresc, să stau de vorbă cu oamenii, să scriu şi nu în ultimul rând să mă rog şi să mă reculeg. De aici îmi vine toată forţa şi energia", spune tânarul teolog.

Ce nu-i place:

Nu-i plac falsele valori care se promoveaza astăzi. „O vină  pentru asta avem şi noi, cei care nu luăm atitudine. Minciuna şi mândria sunt alte «valori » care nu pot deveni prietenele mele", mai spune Paul.

Profil

Născut: 03.07.1986

Studii: Facultatea de Teologie Ortodoxă. Facultatea de Istorie şi Filosofie 

Ocupatie: teolog şi istoric

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite