Paul Roşca, tânărul care a reuşit să contureze portetul unui sfânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Roşca
Paul Roşca

La doar 23 de ani, Paul Roşca a scris o carte despre eroul martir năsăudean Tănase Todoran. După o cercetare amănuţită, a reuşit să reconstituie viaţa şi faptele eroului şi să le prezinte într-un volum menit să îi facă pe bistriţeni să îl iubească şi chiar să se roage martirului declarat sfânt în 2008.

Paul Roşca a moştenit talentul şi înclinaţia pentru literatură de la mama sa. „Chiar dacă ea nu l-a cultivat, eu am beneficiat indirect de talentul pentru scriere, iar de mic am avut o aplecare spre lectură şi spre scris. În principal sunt atras de proză şi eseu. Poezia este pentru mine un domeniu pe care-l încerc, mai timid însă. Am nevoie totuşi de ceva care să-mi clarifice stilul. În schimb, proza este cert influentaţă ca temă de sfera ştiintifică în care gravitez: teologie, istorie, filosofie", povesteşte tânărul. Tot din copilărie şi-a decoperit interesul pentru religie. „Încă de mic am mers la biserică unde m-am implicat activ în desfăşurarea slujbelor. În plus, atracţia faţă de istoria religiilor, faţă de studiul materiilor teologice m-a făcut să mă orientez spre acest domeniu la care nu mulţi se aşteptau", povesteşte Paul. Acum, la vârsta de 23 de ani, Paul se poate considera o persoană împlinită. Scrierile sale au fost premiate şi apreciate la diferite concursuri de proză şi poezie din ţară. A reuşit să publice o carte, ceea ce i-a adus bucuria de a-şi fi găsit vocaţia: teologia.

A creionat portretul sfântului Tănase Todoran

Paul a auzit pentru prima dată de martirul Tănase Todoran în copilărie. Pe atunci ştia foarte puţine detalii despre el, dar asta nu l-a împiedicat, câţiva ani mai târziu, să se documenteze. I-a studiat viaţa, dar şi faptele pentru care, în 2008, Todoran a fost trecut în rândul sfinţilor Bisericii Ortodoxe Române. „Am rădăcini în Salva, fiind mereu în vacanţe la bunici pe Valea Someşului şi pasionat de istorie, am ajuns cu timpul să aud despre Tănase Todoran. Ştiam la acea vreme doar că a fost foarte bătrân atunci când a murit şi că a fost tras pe roată. Decizia de a studia şi scrie despre el a venit în contextul dorinţei mele de a revitaliza temele de istorie locală", mai spune tânărul teolog. Aşa a apărut cartea „Tănase Todoran martir al neamului şi Bisericii noastre". Eroul năsăudean avea în momentul răscoalei din 10 mai 1763 peste o sută de ani şi a sfârşit tras pe roată, pentru că a îndemnat două batalioane grănicereşti să nu renunţe la confesiunea ortodoxă pentru a adera la Biserica Unită cu Roma.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cea mai mare împlinire legată de carte?

P.R. Am reuşit să descopăr un năsăudean aşa cum aş vrea să fie toţi, am reuşit să-l aduc în faţa celorlalţi cu obiectivismul cu care mediul universitar clujean a reuşit să mă înzestreze şi, în plus, cel mai important este că am contribuit şi eu la creionarea unui sfânt, aspect care pentru mine, ca teolog, este cel mai important.

Ce impact crezi că a avut cartea ta despre Tănase Tudoran?

P.R. De impact ştiintific major nu poate fi vorba, asta deoarece evenimentele de pe Valea Someşului şi implicit figura lui Tănase Todoran reprezintă patrimoniul Transilvaniei, interesându-i pe cei ce studiază zona aceasta. În plan general sper că am reuşit să fac lumea să-l cunoască, să-l iubeasca şi, odată cu canonizarea, să se roage lui.

Ce-i place:

„Îmi place să citesc, să calătoresc, să stau de vorbă cu oamenii, să scriu şi nu în ultimul rând să mă rog şi să mă reculeg. De aici îmi vine toată forţa şi energia", spune tânarul teolog.

Ce nu-i place:

Nu-i plac falsele valori care se promoveaza astăzi. „O vină  pentru asta avem şi noi, cei care nu luăm atitudine. Minciuna şi mândria sunt alte «valori » care nu pot deveni prietenele mele", mai spune Paul.

Profil

Născut: 03.07.1986

Studii: Facultatea de Teologie Ortodoxă. Facultatea de Istorie şi Filosofie 

Ocupatie: teolog şi istoric

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite