Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

Povestea cerşetoarei din România care s-a luat la trântă cu statul elveţian şi a câştigat la CEDO. Cazul ei a intrat în istoria jurisprudenţei europene

29
23 Jan 2021 18:23:44
Autor: Ştefan Lică

O cerşetoare din România a câştigat un proces la CEDO cu statul elveţian. Elveţia va trebui să-i plătească acum şi despăgubiri, iar vestea succesului său a ajuns în toată Europa.

Violeta Sibianca Lăcătuş, o tânără de 28 de ani din judeţul Bistriţa-Năsăud, ar fi ajuns în 2011 în Geneva, unde  a fost amendată de mai multe ori pentru cerşetorie. Prima dată, ea a fost amendată cu 93 de euro, iar  ulterior  a luat alte opt amenzi. Totul a culinat cu amenda din 2014, cânda fost sancţionată cu aproape 500 de euro, amenda cumulată.
 
Ea a depus recursuri, iar ulterior a făcut chiar apel la Curtea Federală a Elveţiei. Apelul a fost respins în 2015, iar în luna martie din acelaşi an a fpst arestată şi a petrecut 5 zile după gratii, pentru neplata amenzilor.
 
Însă Violeta Sibianca Lăcătuş nu s-a dat bătută şi a mers mai departe. Ea s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, unde a reclamat faptul că a fost umilită şi persecutată. În acest demers, ea fost susţinută de o avocată specializată în „combaterea reprimării sistematice a cerşetoriei”. 

Deşi aparent şansele ei erau minime, acum patru zile, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cerşetoarea originară din România a câştigat procesul.
 
Pe lângă faptul că a câştigat procesul, statul elveţian este obligat să-i plătească daune morale de circa 950 de euro. În decizia ei, Curtea a reţinut că tânăra avea dreptul „inerent demnităţii umane, de a-şi putea exprima suferinţa şi a încerca să-şi asigure nevoile prin cerşetorie".
 

Cum a câştigat procesul

 
„CEDO apreciază că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici al celui ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine", a explicat instituţia judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg. 
 
„Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie", motivează CEDO. Astfel, Elveţia ar încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Este vorba despre un articol care protejează respectarea vieţii private şi familiale. Per total, statul elveţian va trebui să-i achite acum  reclamantei 922 de euro daune morale. Dosarul CEDO poate fi consultat aici.
 
Înainte de a obşine viictoria la Strasbourg, Violeta Sibianca Lăcătuş, care anul acesta va împlini 28 de ani, s-a întors în satul ei natal. Bistriţa Expres scrie că tânăra este satul din Pintic, comuna Teaca (judeţul Bistriţa Năsăud), unde s-a reîntors după periplul din anii petrecuţi prin Elveţia. Potrivit sursei citate, în localitate trăiesc două tinere cu acelaşi nume: Sibianca Lăcătuş şi Sibianca Violeta Lăcătuş, una născută în 1983, cealaltă în 1992, iar ambele au fost plecate în Elveţia.
 
Cea care a câştigat procesul cu statul elveţian s-a întors de cel puţin doi ani în ţară. Ea apare în evidenţele Primăriei Teaca cu cereri pe 2019 şi 2020 pentru ajutoare de încălzire, informaţie confirmată de primarul Iustian Muntean.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 
Elveţia, obligată de CEDO să plătească daune unei cerşetoare din România, pentru că i-a aplicat o amendă prea mare
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

kalu kalu
23.01.2021, 18:58:05

in concluzie, care este suferinta doamnei? Si de ce nu se duce la munca?

+12 (12 voturi)
Ovidiu Olariu
23.01.2021, 19:46:46

Hotararea CEDO este aberantā ! Orice cersetoare este indreptatitā, dupā CEDO, sa te abuzeze prin insistentele ei, sā te tracaseze, sa-ti intre in intimitate si, in ultimā instantā, autoritatile sa nu poatā sā facā nimic, iar tu, cel deranjat, cel sâcāit, sā te simti obligat ca sā ii dai un ban cersetoarei, ca sa scapi de ea, pentru ca, vezi Doamne, cersetoarea "avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie". Ok, atunci toate cersetoarele din Romania, conduse de tiganca Lacatus din Bistrita, vor avea la dispozitie, de acum inainte, o solutie minunatā, care le va "dreptul" -"inerent demnităţii umane" !- de a obtine profituri mai consistente. Si anume vor putea sa se prezinte la CEDO si sa cerseascā in fata institutiei, pana cand toti trecatorii, inclusiv judecatorii, vor cotiza ! Iar dupā aceea sa-si gaseascā o avocată, specializată în „combaterea reprimării sistematice a cerşetoriei”, care sa deschidā, in numele cersetoarelor neindreptatite, un proces in care sa reclame ca sumele obtinute au fost sub "demnitatea" lor de cersetoare, deoarece orice cersetor are dreptul de a cersi si de a-i sfida pe toti ceilalti oameni, sute de milioane de oameni, care isi castigā existenta prin muncā ! Statul elvetian ar trebui sa ignore o asemenea hotarare aberantā si sā combatā, in continuare, cersetoria, prin mijloacele legale de care dispune !

+13 (13 voturi)
Ovidiu Olariu
23.01.2021, 20:03:03

Ar fi fost mai benefic pentru societate si pentru combaterea cersetoriei, dacā judecatorii de la CEDO i-ar fi pus pe tapet avocatei specializată în „combaterea reprimării sistematice a cerşetoriei”, care a reprezentat-o pe cersetoare, si daca, in debaterea acestui caz, ar fi tinut seama de niste realitati, vizavi de aceastā cersetoare aterizatā din Romania in Elvetia. Si anume: 1. ce cāuta femeia in Elvetia ? 2. femeia care a fost amendatā si plasatā de statul elvetian in detentie, pentru neplata amenzii, era bolnavā, avea un handicap fizic sau psihic care o impiedica sa munceascā ? 3. a fācut dovada ca a depus straduinte sa-si gaseascā un loc de muncā in Elvetia ? 4. la varsta de 22 de ani, cati avea femeia in 2014, un om nu este capabil de muncā ? 5. de ce Elvetia sa-i acorde "ajutor social" unei persoane tinere, aptā de muncā si care nu a facut dovada cā s-a straduit sa-si gaseascā un loc de muncā ? 6. articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, nu oferā garantii prin care sa fie "protejată" si prin care sa fie "respectatā [si] viaţa privatā şi familialā" a populatiei, de asaltul, adeseori agresiv, al cersetorilor, care refuzā sa munceascā sau care ocolesc, in mod deliberat aceastā posibilitate, asigurându-si venituri exclusiv prin cersetorie ? Repet: "Decizia CEDO reprezintā o sfidare si o insultā la adresa sutelor de milioane de oameni care muncesc si care isi asigurā existenta prin muncā ! In acelasi timp, aceastā decizie reprezintā o incurajare la adresa tuturor celor care nu vor sa munceascā si care preferā sa cerseascā, la adresa tuturor celor care preferā sa fugā de muncā si care, prin modul in care isi duc viata, sfideazā si polueazā societatea in mijlocul careia isi cersesc existenta" !

+12 (12 voturi)
Bula cel mititel
23.01.2021, 19:06:55

Din nou se dovedeste ca la CEDO sunt multi tampiti care habar n-au de realitatile vietii.

+6 (10 voturi)
G M
23.01.2021, 19:12:28

Ea are dreptul să cerșească, noi avem dreptul să o refuzăm. Dacă toată lumea o refuză nu mai are ce face cu ”dreptul” ei.

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările