Povestea pictoriţei ce-şi popularizează arta cu ajutorul fostelor automate de ţigări situate în mai multe ţări europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pictoriţă originară din Constanţa a găsit o metodă inedită de a-şi promova pictura pe sticlă, cu ajutorul fostelor automate de ţigări, care au fost reciclate şi umplute cu diverse forme de artă. Bucăţile de sticlă pictată pot fi găsite în Austria, Germania, Belgia sau Spania.

Cornelia Tersanszki are 54 de ani şi este din Constanţa. Din 2004 locuieşte în Bistriţa alături de soţul său. Artista este ingineră la producătorul de echipamente pentru protecţia mediului Comelf.

Pasiunea pentru pictură o are încă din copilărie, însă a abandonat-o când a intrat la liceu, îndreptându-se spre o meserie considerată „mai seriosă” şi mai sigură din punct de vedere financiar. A terminat Universitatea Tehnică, iar în 2004 s-a mutat din Constanţa în Bistriţa, alături de soţul său, şi el inginer de profesie.

Cu unicul copil plecat la facultate, Cornelia Tersanszki s-a reapucat de pictat, iniţial pentru a-şi redecora locuinţa. Feedback-ul celor care îi călcau pragul era pozitiv, astfel că artista a început să se gândească serios la pasiunea sa şi mai ales la un mijloc de promovare.

În 2011 şi-a făcut un site şi a început să-şi expună operele de artă pe platforme online de profil, unde a fost observată în scurt timp de către specialişti din domeniu. Dacă galeriile româneşti au refuzat-o categoric în prima fază, căutând doar artişti profesionişti, străini s-au mult mai deschişi încă de atunci.

Astfel, în 2011, Cornelia a avut ocazia să participe la un târg de artă în Londra, unde au fost invitaţi doar doi români. Cornelia s-a numărat printre cei doi români invitaţi, fiind de asemenea, una dintre puţinele artiste amatoare care au avut ocazia să expună în centrul Londrei. A urmat o expoziţie la Lisabona, unde a trimis cinci lucrări.Tot în 2011 artista s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, pe care a terminat-o anul acesta.


Anul trecut artista a intrat într-un proiect inedit, iniţiat de artistul Markus Pitzer, numit Art Surprise. În cadrul proiectului, automatele de de ţigări sunt folosite pentru a promova toate tipurile de artă, începând de la sculptură, pictură, muzică, literatură sau grafică. Practic, pachetele de ţigări sunt înlocuite cu cutii în care se regăsesc mici lucrări de artă, o carte de vizită a artistului care le-a realizat, precum şi povestea lucrării.


La acest proiect, care s-a materializat la începutul acestui an, au participat artişti din Germania, Polonia, Rusia, Spania, Belgia şi România.

image

Automatele cu artă pot fi găsite în mai multe ţări europene (Foto: artsurprise.eu)


„În loc să alegi marca de ţigări, alegi forma de artă. Ai parte de artă originală cu semnătură. Automatele sunt puse în locuri de interes, precum şcoli de artă, universităţi, muzee sau bănci şi au parte de promovare în toate ţările,” precizează Cornelia Tersanszki.

Un astfel de pachet costă 5 euro. Parte din lucrările trimise de Cornelia reprezentau mici peisaje cu pădure, colecţia purtând numele „The Magic Forest”.


Parte din setul numit „The Magic Forest” (Foto: Cornelia Tersanszki)

image

„Povestea pe care am ataşat-o lucrărilor este pe jumătate adevărată. Când eram mica, mama mi-a dăruit un ochean şi mi-a spus „Uite acesta este o poartă spre pădurea magică”. Pădurea magică este frumos colorată, culorile ei se schimbă pe măsură ce păşeşti. Se spune că cel care se plimbă ărin pădurea magică şi are sufletul curat poate să descopere floarea magică a dorinţelor, care înfloreşte de trei ori pe an”, explică artista. 

Lucrările bistriţencei, în Time Square

În luna iulie, două dintre lucrările bistriţencei au putut fi admirate în Time Square, din New York, în cadrul proiectului See Me Takeover, care a presupus proiectarea pe clădirile din faimoasa intersecţie a lucrărilor mai multor artişti din întreaga lume.

image

Două dintre tablourile Corneliei au putut fi admirate în Times Square (Foto: See Me Takeover)


Vă mai recomandăm:

FOTO „Corul” de 6000 de figurine al bistriţeanului Andrei Pandea Antonescu, cel mai bun proiect de voluntariat al anului

La trei ani de când a pornit în aventura artistică a vieţii sale, rezultatele campaniei de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi din ţară sunt recunoscute oficial la nivel naţional. Sculptorul bistriţean Andrei Pandea Antonescu a primit premiul pentru cel mai bun proiect de voluntariat din domeniul sănătăţii.

FOTO Casa părintească, punctul de pornire pentru un sat artistic unic în ţară

Maxim Dumitraş, unul dintre cei mai renumiţi sculptori pe care îi are Bistriţa-Năsăud, a reuşit să realizeze, la poalele Munţilor Rodnei, ceva unic în ţară: un sat artistic, unde artiştii din toate colţurile ţării vor putea să vină să creeze lăsându-se inspiraţi de singurul element cu care omul a fost în comuniune de mii de ani – natura.

FOTO Cum se transformă un ceas vechi, un cronometru sau o piesă de calculator în bijuterie: steampunk-ul, noul trend

Numărul tot mai mare de artiste care confecţionează bijuterii a dus la o diversificare a ofertei în ultimii ani. Un trend destul de nou apărut în România este „steampunk-ul”, arta de a transforma ceasuri sau chiar piese de calculator în bijuterii.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite