Povestea primului ghid turistic al Transilvaniei. Gravuri spectaculoase îi ajutau pe cititori „să vadă“ ţinuturile româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă mulţi străini descoperă abia acum frumuseţile Transilvaniei, aceste ţinuturi au fost promovate din punct de vedere turistic încă din a doua jumătate a anilor 1800, când a apărut primul ghid ce avea în centru această zonă. Acesta nu avea însă fotografii, ci gravuri spectaculoase care înfăţişau diverse obiective turistice.

În ultimii ani, tot mai mulţi turişti descoperă frumuseţile din Transilvania. Deşi pare greu de crezut, Transilvania este promovată încă din 1800, când i-a fost dedicat primul ghid turistic. 

Primul ghid turistic care a avut în centru Transilvania este semnat de Johann Hunfalvy şi Ludwig Rohbock. Acesta a apărut în 1864 şi dedica Transilvaniei nu mai puţin de 174 de pagini de text. 

Ghidul oferea date topografice şi istorice despre zonă, care erau completate nu cu fotografii, ci cu spectaculoase gravuri semnate chiar de unul dintre autori.

„Lucrarea este atent concepută, beneficiind de informaţii pertinente consemnate de Johann Hunfalvy, informaţii completate estetic prin seria de gravuri după desenele lui Ludwig Rohbock înfăţişând cititorului „imagini pitoreşti şi originale” de pe cuprinsul Transilvaniei. Acestea descriu traseul urmat de autori în incursiunea lor spre sudul Transilvaniei prin 55 de vedute care redau aspectele variate ale locului”, precizează în Revista Bistriţei, muzeograful Claudia Bonţa. 

Volumul debutează cu oraşul Cluj-Napoca, prezentat prin patru planşe ilustrative, care înfăţişează o panoramă a oraşului zărită de pe dealul Feleac; Bulevardul 21 decembrie , cu pietoni, călăreţi, căruţe şi chiar o pereche de bovine mânată cu biciul de la spate de un ţăran; Muzeul de istorie din Cluj şi...cimitirul oraşului, unde sunt surprinse mai multe morminte somptuoase. 

image

Gravură Tâmpa - Braşov (Foto: muzeulartabv.ro)

Autorii ghidului mai ajung la Cheile Turzii, Alba Iulia, Seveş sau Cetatea Devei. Nu lipseşte nici natura, fiind prezentată o gravură a munţilor Metaliferi de la Detunata. În ghid apare şi o imagine care înfăţişează Săcărâmb, oraş minier foarte dezvoltat în acele timpuri, faimos pentru puritatea minereului cu cea mai mare concentraţie de aur din Europa. 

Printre obiectivele recomandate celor care aveau în plan să viziteze Transilvania se numără Cetatea Hunedoarei, Cetatea Râşnov sau Cetatea Bran, unde silueta impunătoare a castelului domina grandiose zona, fără a eclipsa farmecul idilic al micii aşezări. 

Cititorii sunt invitaţi la Băile Vâlcele, staţiune balneară din munţii Baraolt, faimoasă încă din antichitate pentru apele minerale tămăduitoare. 

image

Gravură Cetatea Devei (Foto: muzeulartabv.ro)

„Se cuvine să remarcăm efortul autorilor de a prezenta pe larg peisajul transilvănean într-un mod realist şi cuprinzător, cu texte bine documentate care alăturate imaginilor detaliate descriu frumuseţea locurilor şi simplitatea elegantă a arhitecturii tradiţionale din zonă. Promovarea Transilvaniei este atent gândită, construită în mod gradual prin peisajele spectaculoase, natura simplă prezentată în opoziţe cu centrele urbane sau rurale, imagini ale unor monumente sau obiective turistice, în scene pigmentate din plin cu caracteristici etnografice. Personajele ce populează vedutele oferă un spectacol viu, un crâmpei de viaţă cotidiană încremenit parcă în timp. Liniile fine ale gravurilor în oţel compun imagini minuţioase, de o acurateţe impresionantă care redau în toată complexitatea lor, diverse faţete ale Transilvaniei”, spune Claudia Bonţa. 

Vă mai recomandăm:

Dezmăţul nobilimii ardelene: cum se distrau adolescenţii din familiile influente acum 200-300 de ani

„Câinii Domnului”, călugării cu „cagule” care au pus bazele Inchiziţiei. Ce a ascuns una dintre cele mai vechi mănăstiri dominicane din Transilvania

Viaţa de film a lui Tănase Todoran, martirul care a fost tras pe roată la 104 ani pentru că şi-a cerut libertatea şi nu a renunţat la religia sa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite