Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

Prima cooperativă care obţine dreptul a folosi menţiunea „produs montan”

0
17 Sep 2019 17:33:35
Autor: Călin Gavrilaş
Arhivă
Arhivă

Cooperativa montană va putea folosi denumirea de „produs montan” pentru „Caşcaval”, „Telemea”, „Smântână”, „Urdă”, „Caş din lapte de vacă” şi „Brânză frământată de Sîngeorz Băi”.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează că o cooperativă din judeţul Bistriţa-Năsăud este prima cooperativă montană care obţinedreptul de a utiliza denumirea de „produs montan” pe şase specialităţi lactate pe care le produce.

Cooperativa Agricolă de Gradul I Grupul de Producători Sîngeorz Băi a obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan” pentru următoarele 6 produse: „Caşcaval”, „Telemea”, „Smântână”, „Urdă”, „Caş din lapte de vacă” şi „Brânză frământată de Sîngeorz Băi”. Acestea sunt înscrise în Registrul naţional al produselor montane la nr. 204-209, în urma Deciziei nr. 59/09.09.2019 eliberată în baza Ordinului 52/2017, cu modificările ulterioare.

Unitatea şi-a început activitatea de producţie în data de 1 aprilie 2019, iar pe cea de vânzare, în data de 1 mai 2019. Activitatea cooperativei se bazează pe prelucrarea laptelui crud de vacă, pasteurizare, obţinere smântână, caş şi brânzeturi cu pasta opărită. Materia primă provine de la gospodăriile din localitate, capacitatea maximă fiind de 3.000 de litri de lapte/zi.

„Produsele ce ies de pe rafturile fabricii şi sunt comercializate în magazinul propriu au prins gustul cel dintâi al pajiştilor din Munţii Rodnei, inspirate de aromele aerului proaspăt, cu reţete de obţinere a brânzeturilor păstrate încă din cele mai vechi timpuri şi care reprezintă pilonul principal în a obţine produse din lapte cu acelaşi gust ca acum sute de ani”, transmite Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Denumirea de "produs montan" este stabilită ca menţiune de calitate facultativă şi este atribuită produselor destinate consumului uman, în cazul cărora:

  •     materiile prime, dar şi furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane;
  •     în cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane.

La această dată, în România sunt înregistrate 234 de produse montane, ce provin de la 55 de producători.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

CE PRODUSE POT OBŢINE DREPTUL DE UTILIZARE A MENŢIUNII DE CALITATE FACULTATIVE „PRODUS MONTAN”?

    Produse de origine animală

(1) Produse obţinute de la animale din zone montane şi care sunt prelucrate în aceste zone.

(2) Produse obţinute din animale crescute cel puţin în ultimele două treimi ale vieţii lor în zone montane, dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone.

 (3) Produse obţinute din animale transhumante, crescute cel puţin o pătrime din viaţă în transhumanţă şi care au păscut pe păşuni din zone montane.

    Produse apicole, dacă albinele au colectat nectarul şi polenul doar în zone montane.
    Produse de origine vegetală, doar dacă plantele sunt cultivate în zone montane.

Operaţiuni de prelucrare în afara zonelor montane

Sacrificarea animalelor, tranşarea şi dezosarea carcaselor pot avea loc în afara zonelor montane, cu condiţia ca distanţa faţă de zona montană în cauză să nu depăşească 30 de kilometri.

Pe aceeaşi temă:

Performanţă unică pentru România: Lipiţanul Hergheliei Beclean, campion mondial

O tânără de 24 de ani şi-a dat foc din gelozie chiar în faţa iubitului său. În ce stare se află acum femeia automutilată
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii