Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

Priveliştea oraşului de la înălţime, comercializată

0
6 Feb 2013 18:11:01
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Turnul Bisericii Evanghelice a atras peste 1000 de vizitatori în primele zile de la inaugurarea liftului FOTO: Adevărul/Bianca Sara
Turnul Bisericii Evanghelice a atras peste 1000 de vizitatori în primele zile de la inaugurarea liftului FOTO: Adevărul/Bianca Sara

După ce aproape jumătate de an vizitarea  singurului turn de biserică cu lift din ţară a fost gratuită, în parte pentru că municipalitatea dorea să vadă care este fluxul de vizitatori, dar şi pentru că nu exista o hotărâre de Consiliu Local în acest sens, de curând s-au pus în vânzare biletele care-ţi permit să ai parte de o panoramă deosebită, contra sumei de 10 lei.


În urmă cu 4 ani ardea ca o torţă, iar astăzi, parcă a renăscut din propria cenuşă. Biserica Evanghelică din Bistriţa are o faţă nouă şi mai mult, de jumătate de an, este dotată şi cu lift. Este de altfel singurul lăcaş de cult din România  şi nu numai al cărui turn are un lift.

Ideea a fost a municipalităţii, care administrează liftul şi lăcaşul de cult şi care de curând a început să-şi amortizeze investiţia prin comercializarea biletelor. Astfel, pentru suma de 10 lei în cazul adulţilor şi 5 lei în cel al copiilor poţi avea parte timp de câteva minute bune de o privelişte de la 50 de metri înălţime care nu se poate descrie în cuvinte.

La câteva zile după ce a fost pus în funcţiune, peste 1000 de persoane au admirat oraşul de sus. Până acum, în cele 2 weekend-uri de când se comercializează bilete, doar 46 de persoane au vizitat turnul, majoritatea adulţi.

Gurile rele spun că această taxă nu va face altceva decât să alunge potenţialii vizitatori, din cauza faptului că ar fi prea mare.

Pentru liftul care poate transporta  5 persoane odată, municipalitatea a plătit 70.000 de euro. În luna decembrie a acestui an turnul a fost şi sfinţit de către părintele paroh Johann Dieter Krauss. Liftul este însoţit de un ceas sincronizat prin satelit.

Până la finalul lunii august şi interiorul bisericii trebuie să fie complet reabilitat, pentru ca cei 450 de ani de la prima sfinţire a lăcaşului de cult să fie marcaţi cum se cuvine.

Construcţia bisericii a început în urmă cu 500 de ani şi are pe lângă turnul considerat cel mai înalt din Transilvania şi o serie de obiecte şi decoraţiuni de o valoare inestimabilă.

Este vorba despre strane sculptate în 1516, o orgă în stil rococo, construită în 1795 de către un braşovean şi un cadran solar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările