Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

FOTO Radu Negulescu, sportivul cu un număr record de titluri la tenis de masă care a adus primul ecograf în România

0
10 Jun 2013 10:59:19
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Radu Negulescu FOTO: arhivă personală Radu Negulescu
Radu Negulescu FOTO: arhivă personală Radu Negulescu

Fostul sportiv Radu Negulescu are nu mai puţin 23 de titluri naţionale şi 17 internaţionale la tenis de masă. De asemenea, a câştigat cu CSM Cluj de 5 ori Cupa Campionilor Europeni. A fost şi un medic ginecolog excepţional, aducând în România primul ecograf.


Cartea de vizită a fostului sportiv Radu Negulescu, născut pe meleaguri bistriţene, este impresionantă. În anul 1958 câştiga primul titlu de campion naţional la juniori, la care s-au mai adăugat trei în următorul an. De asemenea, deţine 5 titluri de Campion al Europei la juniori şi a câştigat alături de CSM Cluj, unde a fost legitimat, de 5 ori Cupa Campionilor Europeni.

Radu Negulescu, care acum are 72 de ani, se mai poate lăuda cu 4 titluri de campion balcanic, cu 23 de titluri naţionale la seniori şi 17 titluri de campion internaţional. Din anul 1999 este şi maestru emerit al sportului.

Sportivul a fost şi un medic ginecolog de excepţie, moştenindu-l pe tatăl său, Jean Negulescu, care a înfiinţat maternitatea din Bistriţa, pe care a condus-o nu mai puţin de 35 de ani. Acesta a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Institutului Medico-Farmaceutic Cluj (azi Universitatea „Iuliu Haţieganu”) în anul 1966.

Deşi Jean Negulescu avea planuri mari pentru cei doi copii ai săi, acesta nu i-a îngrădit lui Radu pasiunea pentru sport, procurându-i chiar o masă de tenis cu fileu, a doua din Bistriţa, unde avea ocazia să se întreacă cu vecinii fascinaţi de achiziţia medicului ginecolog.

Continuând tradiţia, Radu Negulescu îşi încearcă norocul la medicină, unde intră abia după trei încercări. Se specializează la Londa în planning familial şi primeşte o bursă la Ulm în 1976 de la fundaţia Humboldt.

Tot fundaţia Humboldt este cea care finanţează  achiziţia primului ecograf din România, la cererea lui Radu Negulescu. Acesta a costat nu mai puţin de 75.000 de mărci germane.

Radu Negulescu a deschis primul cabinet de ecografie din ţară, în cadrul clinicii de  ginecologie clujene. Tot el este singurul care a putut prezenta pentru prima oară în ţară un cariotip al unui făt viu, sănătos, intrauterin.

În 1981 când deja era un medic ginecolog renumit în România pleacă cu soţia în concediu în Germania, de unde nu se mai întoarce. Îşi lasă copiii care atunci aveau 12 şi respectiv 10 ani în ţară, revăzându-i abia după 9 luni când reuşeşte să îi ducă în Germania.

Ajuns în Germania, Radu Negulescu a fost dispus să accepte orice loc de muncă, fiind conştient de faptul că o carieră în medicină într-o ţară străină se va construi foarte greu. A început ca antrenor de tenis la un club de lângă Düsseldorf.

A reuşit un an mai târziu să se angajeze ca medic ginecolog într-un spital din Detmold, reuşind între timp să-şi deschidă propria clinică specializată în ginecologie.

 

Înformaţii şi fotografii preluate din volumul de memorii „Viitorul Vine din Trecut”
 

Vă mai recomandăm:

FOTO: Nea` Jimmy vorbeşte despre cel mai mare fond de carte sportivă din ţară, la care lucrează de peste 30 de ani

Două antrenoare de atletism s-au luat la bătaie pe stadion, în faţa copiilor. Directorul CSM renunţă la colaborarea cu una dintre ele.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii