Tânăra româncă ajunsă campioană europeană la şah. Aventura adolescentei de 16 ani în lumea sportului minţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 16 ani, Briana Bălan se mândreşte cu titlul de campioană europeană la şah FOTO: Arhivă personală
La 16 ani, Briana Bălan se mândreşte cu titlul de campioană europeană la şah FOTO: Arhivă personală

Briana Bălan are doar 16 ani, însă în palmaresul său se regăseşte deja un titlu de campioană europeană la şah. Asta după ce ani buni a mutat piesele mai mult din pasiunea pentru modul în care se mişcau pe tablă. De altfel, a învăţat secretele sportului minţii încă dinainte de a putea să lege propoziţii. Titlurile au început să apară când avea 15 ani şi aducea la Bistriţa un titlu de campioană naţională.

La cei 16 ani ai săi, Briana Bălan pare o adolescentă tipică, însă se detaşează de tinerii din generaţia ei prin pasiunea devenită performanţă. Este elevă în clasa a XI-a la Arhitectură, la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba“ din Bistriţa, şi are un program la fel de încărcat ca şi părinţii săi: desenează, pregătindu-se pentru o carieră în arhitectură, joacă şah în liga mare şi învaţă dansuri medievale şi să facă jonglerii cu flăcări.

Adolescenta a învăţat secretele sportului minţii pe la 3-4 ani. Practic, bistriţeanca ştia să joace şah înainte de a învăţa să lege propoziţii. Pasiunea nebună pentru şah i-a fost insuflată de bunicul său, cel care l-a învăţat şi pe tatăl său secretele acestui sport. Tot bunicul, pasionat de arte plastice şi desen, a fost şi cel de la care a moştenit talentul şi atracţia pentru arhitectură.

„Nu mi-am propus neapărat să ajung undeva cu şahul, dar bunicului meu îi plăcea foarte mult acest sport şi a început să joace cu mine şi cu verişorul meu. Verişorul meu nu prea şi-a dat interesul, însă mie, cu timpul, a început să îmi placă, aşa că tatăl meu mi-a cumpărat un şah micuţ“, precizează bistriţeanca. 

ARE ANTRENOR DE LA 5-6 ANI 

Pasiunea Brianei a depăşit sufrageria bunicului, aşa că a început să ceară tot mai mult. Aşa se face că, după ore întregi petrecute cu bunicul în faţa unei table de şah, Briana mergea şi la tatăl său să continue „antrenamentul“. Pe la 5-6 ani, Briana deja avea un antrenor de şah, care o ajuta să se dezvolte.

„Tata a observat că ceream tot mai mult, iar la un moment dat, a ajuns la concluzia că nu mai avea ce să mă înveţe. Atunci a spus: «Briana, eu zic să faci şi cu altcineva şah. Am fost de acord şi am început pregătirile cu un maestru în acest sport al minţii“, îşi aminteşte adolescenta.

Pe la 6 ani, vârsta la care majoritatea copiilor sunt preocupaţi doar de jucării, Briana participa la primul concurs dedicat şahului, care se desfăşura tocmai la Praid, în judeţul Harghita. A luat locul al II-lea, spre surprinderea tuturor, mai ales că apăruse de nicăieri. Atunci a început să prindă cu adevărat gustul sportului minţii.

La 9 ani, Briana participa la primul concurs naţional, la Campionatele Naţionale de Juniori, competiţie la care este nelipsită încă de atunci. Nelipsită este şi de pe podiumul competiţiilor naţionale. În 2013, Briana lua medalia de aur la Campionatele Naţionale Individuale de Şah. 

briana balan bistrita 2

Foto: Gabriel Obadă 

PROBA PREFERATĂ: DEZLEGĂRILE

Rezultatul cu care Briana se mândreşte cel mai tare l-a obţinut abia în 2018, când a devenit campioană europeană la şah, la dezlegări, proba sa preferată. Şi-a măsurat puterile cu peste 200 de concurenţi din 17 ţări. 

Întrebată ce o ajută mai mult la concursurile importante, Briana spune că, de multe ori, inspiraţia de moment face diferenţa dintre locul I şi II sau III. Este şi cazul probei de dezlegări, preferata sa, unde, de multe ori, spontaneitatea ajută mai mult decât pregătirea. 

Proba de dezlegări presupune rezolvarea unui număr mare de probleme la şah într-un timp limitat. Celelalte trei probe la competiţiile naţionale şi internaţionale sunt: şahul clasic, un joc întinzându-se pe aproximativ trei ore, şahul rapid, care durează maximum 60 de minute, mutările fiind contra timp, şi şahul blitz, cu partide de cel mult 30 de minute.

„Pe mine mă ajută mult inspiraţia de moment. Până să mă pregătesc cu antrenorul meu actual mă bazam pe imaginaţie, după care am început să mă bazez şi pe teorie. Dar cred că e mai mult imaginaţie, chiar dacă e importantă şi pregătirea“, explică Briana.

Deşi joacă şah de când era micuţă, Briana a avut ocazia până acum să-şi înveţe doar verişorii. Nu exclude posibilitatea să devină antrenor şi să îi înveţe şi pe alţii. Mama adolescentei nu ştie nici ea să joace şah, dar Briana o ajută să prindă secretele acestui sport. 

PREGĂTIREA E MAI MULT ONLINE

Briana are trei antrenamente de şah pe săptămână, la care se adaugă şi studiul individual. Bistriţeanca îşi propune ca, zilnic, să dedice măcar jumătate de oră acestei pasiuni. În acest timp, joacă şah pe internet şi face dezlegări. Antrenamentele se desfăşoară pe internet, antrenorul său, un maestru internaţional al şahului, fiind în Satu Mare. Alături de el se pregăteşte deja de trei ani, performanţa la care a ajuns „obligând-o“ să îi caute pe cei mai buni din ţară care o pot ajuta să progreseze. 

Tatăl adolescentei este inginer silvic, iar mama – contabilă şi antreprenor. Cei doi i-au dat mână liberă la toate activităţile extraşcolare care au atras-o pe adolescentă, singura lor condiţie fiind să nu pună pe primul loc pasiunile, ci şcoala. 

Momentan, Briana îşi doreşte să devină arhitect şi şi-ar dori să se dezvolte şi să-şi clădească o carieră în acest domeniu în ţară. De-a lungul timpului, adolescenta a făcut tenis, înot, arte marţiale, teatru, creaţie literară şi dans modern. După ce a o gamă variată de activităţi extracuriculare, Briana a rămas fidelă desenului, pe care speră să-l transforme într-o carieră, şi şahului, cu care deja a ajuns la performanţe greu de egalat.

briana balan bistrita 3

Briana este pasionată de dansuri medievale şi jonglerii cu focul Foto: Arhivă Personală

ÎN TIMPUL LIBER, ÎNVAŢĂ SĂ SE JOACE ŞI CU FOCUL

Cu toate că programul său este la fel de aglomerat ca acela al unui adult, Briana spune că încă are timp pentru ea. Şi când era mică şi jongla cu tenisul, artele marţiale şi dansul reuşea să se relaxeze cu prietenii în parc şi să se joace.

De curând, bistriţeanca a început să practice şi dansuri medievale, în cadrul unei asociaţii culturale. Nu s-a oprit aici şi a intrat şi în grupul SiriuS, care face jonglerii cu foc şi bate ţara în lung şi-n lat cu astfel de show-uri, pe care puţini reuşesc să le pună în scenă.

Grupul a fost pus pe picioare în urmă cu opt ani, în 2010, de un expert IT şi de o arhitectă şi se numără printre puţinele astfel de grupuri din ţară. Autodidacte, cele două au început să le înveţe secretele jongleriilor cu foc şi pe adolescentele dornice să li se alăture. 

Vă mai recomandăm:

FOTO O florăreasă fără şcoală investeşte tot ce are în fiica ei, campioană la dans de societate şi gimnastică ritmică: „Am simţit că nu mai pot, dar nu m-am lăsat“

Cum rivalizează o bistriţeancă autodidactă cu marile case de modă. A lăsat dansul pentru croitorie şi acum face rochii spectaculoase

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite