Tatăl noului ministru al Culturii, Csilla Hegedus, reabilitează cu 2,3 milioane de lei Biserica Evanghelică din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Evanghelică este simbolul Bistriţei FOTO: Bianca Sara
Biserica Evanghelică este simbolul Bistriţei FOTO: Bianca Sara

Simbolul Bistriţei, Biserica Evanghelică, renumită pentru liftul său, fiind singurul lăcaş de cult din Europa care are aşa ceva, dar şi pentru turnul său medieval, cel mai înalt de acest tip din ţară, este reabilitat cu 2,3 milioane de lei de către două firme, printre care Utilitas CCPDRPC, deţinută de Szabo Balint Gyorgy, nimeni altul decât tatăl proaspătului ministru al Culturii, Csilla Hegedus.

În anul 2013, Primăria Bistriţa scotea la licitaţie lucrările de reabilitare a Bisericii Evenghelice, simbolul municipiului. Deşi Primăria Bistriţa era dispusă să scoată din vistierie 2,8 miloane de lei, firmele care au câştigat licitaţia au coborât preţul acesteia la 2,3 milioane de lei.

Două firme în asociere au câştigat licitaţia în cauză. Este vorba despre Creativ Group, una dintre firmele de casă ale Primăriei Bistriţa, care a câştigat zeci de licitaţii în municipiu şi judeţ în ultimii ani. Aceasta s-a asociat pentru această licitaţie cu firma clujeană Utilitas CCPDRPC, deţinută de Szabo Balint Gyorgy.


Patronul firmei cu 14 angajaţi este tatăl noului ministru al Culturii Csilla Hegedus, care până acum a îndeplinit funcţia de secretar de stat în acelaşi minister.

Firma este specializată în cercetare şi proiectare în domeniul reabilitării patrimoniului construit. Până în acest moment a realizat peste 300 de proiecte de restaurare, intervenţii de urgenţă şi consolidări structurale în toată ţara.

Utilitas CCPDRPC s-a mai ocupat şi de clădiri din centrul istoric al oraşului Baia Mare, dar şi de castelele grofilor maghiari din Transilvania, precum de castelul Banffy din Bonţida şi Castelul Teleki din Satu Lung.

Cifra de afaceri ajungea în 2013 la 869.000 de lei, iar datoriile la 486.000 de lei. Anul trecut firma a înregistrat un profit net de 112.000 de lei.

Biserica Evanghelică a fost zidită în anii 1320-1470, fiind refăcută în perioada 1560-1563. Turnul Bisericii Evanghelice are 75 de metri, aflându-se pe locul al cincilea între bisericile din România. Turnul ei este însă cel mai înalt turn medieval din ţară, întrucât singura biserică medievală dintre cele patru care o întrec în înălţime, cea de la Cluj, are turnul din epoca modernă.

De asemenea, lăcaşul de cult este singurul monument istoric din ţară şi din Europa care beneficiază de un lift. Acesta a fost inaugurat în anul 2012. Pe peretele de sud al bisericii se află cea mai veche sculptură gotică din Transilvania, ce datează din anul 1320. Aceasta înfăţişează o placă funerară cu un cavaler cu spadă şi scut.

Comori păstrează şi interiorul bisericii, uşa greoaie datând din anul 1563. Mobilierul din lemn din Biserică cuprinde strane şi bănci datate la începutul secolului al XVI-lea. Mobilierul a fost înnoit în secolele XVII şi XVIII cu bănci care au amplasate stemele breslelor.

Altarul a fost construit în secolul al XVII-lea, îmbinând elemente stilistice de renaştere cu elemente aparţinând barocului. La acestea se adaugă şi orga cu decor rococo care a fost construită de organistul Johannes Prause la 1795 în care au fost inserate piese din vechea orgă, construită la 1569.



Vă mai recomandăm:

Biserica Evanghelică, singurul monument istoric cu lift din România, se pregăteşte să intre în circuitul turistic internaţional

Bistriţa, admirată „din nori” de peste 26.000 de oameni

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite