Tibi Uşeriu aleargă într-o nouă cursă nebunească la Cercul Polar. Sportivul a ţinut secretă participarea până în ultimul moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportivul Tibi Uşeriu a luat startul duminică la 10.30 (ora locală) la Yukon Arctic Ultra, un maraton extrem de dificil care are loc anual, în luna februarie, în Canada. Competiţia presupune parcurgerea a 700 de kilometri prin păduri şi teren accidentat, la temperaturi care ajung şi la -50 de grade. Anul trecut, un sportiv a rămas fără mâini şi picioare din cauza degerăturilor.

Tibi Uşeriu este singurul român care s-a înscris la Yukon Arctic Ultra, un ultramaraton care urmează traseul celei mei dure curse de atelaje canine din lume. Competiţia are loc în Canada în fiecare an în luna februarie.

Ultra-maratonul a început duminică, 3 februarie, la ora locala 10:30, şi presupune parcurgerea a 700 de kilometri, pe teren accidentat şi prin păduri. La ora startului, în locul de pornire se înregistrau -28 de grade, însă organizatorii se aşteaptă şi la -50 de grade, variaţiile de temperatură fiind foarte mari de la o zi la alta.

70 de sportivi din întreaga lume s-au înscris la această cursă, dintre ei doar 41 încumetându-se să îşi măsoare forţele la cel mai lung traseu, de 700 de kilometri. În ultimele 12 ore, Tibi Uşeriu a parcurs aproape 70 de kilometri şi se află în primii 10 concurenţi, mai exact pe poziţia 9. Concurenţii trebuie să parcurgă acest traseu în 13 zile şi 13 nopţi.

Participarea lui Tibi Uşeriu la această cursă extremă a fost anunţată când sportivul era deja acolo, planurile sale fiind ţinute secrete până acum. Bistriţeanul şi-a anunţat participarea pe pagina sa de Facebook, unde a postat şi un filmuleţ, în care face cunoscut faptul că dedică această experienţă traseului Via Transilvanica, cel mai ambiţios proiect al ONG-ului Tăşuleasa Social, pe care îl conduce.

„Ca orice cursă în zone polare, în sanie îşi pui tot ce ai nevoie pentru cele 13 zile şi 13 nopţi pe care le ai la dispoziţie pentru a ajunge la final. Teoretic simplu, pracitc...destul de puţini reuşesc să ajungă la final. Traseul este integral prin sălbăticie, nu se circulă pe drum deloc, doar le traversează din când în când. Poteca este destul de bine bătătorită, deoarece pe aici se circulă cu snow-mobile şi cu sănii trase de cai. Dacă bate vântul, poteca dispare şi apare...distracţia. Nimic nou pentru Tibi”, se arată în jurnalul de cursă realizat de asociaţia Tăşuleasa Social, pe pagina oficială de Facebook.

Unui concurent i-au fost amputate picioarele şi palmele

Temperaturile extreme, precum şi uşurinţa cu care te poţi pierde pe traseu au dus la tragedii la ediţia de anul trecut. În 2018, doi concurenţi s-au ales cu amputări din cauza degerăturilor serioase.

În starea cea mai gravă a fost concurentul italian Roberto Zanda, care s-a ales cu palmele şi picioarele amputate de la genunchi în jos. Acesta s-a rătăcit pe traseu şi a fost găsit abia după 17 ore.

Imagine indisponibilă

Roberto Zanda era să moară în această cursă. Sportivul trebuie să se descurce cu proteze FOTO: lanuovasardegna.it

Un alt element care terorizează efectiv concurenţii este prezenţa haitelor de lupi. Deşi până acum nu a fost înregistrat niciun incident cu animalele sălbatice, prezenţa lupilor îi face pe mulţi să renunţe.

„În fiecare an au fost participanţi care au abandonat din acest motiv. Efectiv au cedat psihic după câteva zile în care au fost urmăriţi constant de haite de lupi. Nu te atacă (aşa se zice), dar stau la 50-200 de metri de tine şi aşteaptă..zile întregi. Dacă ţi se face frică nu mai dormi, iar dacă nu mai dormi...în final cedezi şi abandonezi”, notează cei de la Tăşuleasa Social pe Facebook. 

Tibi Uşeriu a câştigat de 3 ori 6633 Arctic Ultra 

În 2018, Tibi Uşeriu a câştigat pentru a treia oară consecutivă ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, considerat una dintre cele mai dure curse din lume. Anul trecut, competiţia a ajuns la o ediţie aniversară, cu numărul 10. 

Românul a parcurs cei 618 kilometri în mai puţin de 173 de ore, mai precis în 7 zile, 7 ore şi 50 de minute. În total, sportivii au avut la dispoziţie 216 ore pentru a parcurge această distanţă.

Anul trecut, startul a fost luat de patru români: Tibi Uşeriu, Levente Polgar, Avram Iancu şi Florentina Iofcea. Exceptându-l pe Tibi Uşeriu, ceilalţi români au abandonat cursa încă din primele 24 de ore, din cauza condiţiilor meteo şi respectiv a unei accidentări. 

tibi useriu

Tibi Uşeriu a câştigat 6633 Arctic Ultra, o cursă similară, de trei ori 

Problemele de sănătate nu l-au ocolit pe sportivul român nici la ediţia aniversară, deşi medicii i-au dat de fiecare dată undă verde să continue cursa. Acesta a suferit degerături la unul dintre degetele de la picioare, medicii fiind nevoiţi să îl „scurteze”.

Acelaşi deget a dus la o infecţie, care însă nu a pus probleme, Tibi nefiind nevoit să ia nici măcar antibiotice. Într-o convorbire telefonică, acesta povestea că în zona picioarelor are răni deschise, din cauza efortului şi a bandajelor.

La mijlocul cursei, după una dintre pauze, românul spunea că i s-a umflat tot corpul, iar medicii l-au examinat şi nu ştiu ce a cauzat această reacţie. Degerăturile i-au dat românului bătăi de cap şi în 2017, medicii fiind la un pas să îi interzică să continue.

Via Transilvanica presupune amenajarea unui traseu pentru drumeţii lung de 1.000 de kilometri, care străbate România de la nord la sud. Până acum au fost amenajaţi mai bine de 100 de kilometri, pe teritoriul judeţelor Bistriţa-Năsăud şi Suceava.

Vă mai recomandăm:

Românul care aleargă la Polul Nord pentru copiii suferinzi de cancer. Cazul dramatic care l-a determinat să-şi dedice viaţa semenilor

VIDEO Detaliul statistic incredibil legat de media orară a românului Tibi Uşeriu în maratonul de la Cercul Polar

VIDEO Imagini sfâşietoare cu Tibi Uşeriu la Cercul Polar. Românul s-a ridicat din genunchi şi a pornit mai departe, după 460 de kilometri prin iadul alb

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite