Top 10 aberaţii ale ministrului Educaţiei. Pe primul loc - „Educaţia e gratuită, dar părintele asigură o parte din gratuitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un deputat USR a făcut un top al celor mai mari aberaţii din 2017 ale ministrului Educaţiei, Liviu Pop FOTO: Inquam Photos / George Calin
Un deputat USR a făcut un top al celor mai mari aberaţii din 2017 ale ministrului Educaţiei, Liviu Pop FOTO: Inquam Photos / George Calin

Deputatul Cristina Iurişniţi, profesoară de Franceză, a făcut un top al celor mai mari aberaţii vehiculate în anul 2017 de către ministrul Educaţiei, Liviu Pop. Pe prima poziţie este afirmaţia ministrului potrivit căreia educaţia este gratuită, dar statul asigură o parte din gratuitate, iar părintele altă parte.

La finalul anului 2017, deputatul USR Cristina Iurişniţi, care este şi membră a Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor, a făcut un top al celor mai mari aberaţii ale ministrului Educaţiei. 

Profesoara de Limba Franceză precizează la începutul acestui top, care reuneşte 10 cele mai flagrante gafe pe care le-ar fi făcut Liviu Pop în 2017, că ministrul Educaţiei Liviu Pop şi-a început mandatul cu minciuni, „erori gramaticale impardonabile”şi o incoerenţă a discursului. Adevărul.ro redă mai jos integral topul făcut public de către deputatul USR inclusiv pe pagina oficială de Facebook:

1. Educaţia e gratuită conform Constituţiei. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plăteşte nimic. (Gratuitatea sistemului de educaţie este consacrată în Constituţie la art. 32 fiind un drept al cetăţenilor garantat de către stat)

2. Demiterea a 13 inspectori şcolari generali pe criterii politice (aceştia fuseseră iniţial numiţi în funcţii pe baza concursului)

3. Recomandarea Ministrului la începutul anului şcolar: Părinţii să nu-şi trimită copiii în şcolile nesigure! Ministrul, însă, în loc să se preocupe de infrastructura deficitară cheltuia inutil peste 300 de mii de euro din bani publici! Pentru ce??

4. Pentru tipărirea manualului de sport pentru clasa a V-a în premieră naţională. Urmează încă 40 de manual de pregătirea sportive: patinaj, tenis de masă, ski fond, nataţie, yachting etc.

Domnule ministru, copiii noştri trebuie să facă sport, nu să înveţe despre sport! Au nevoie de mişcare şi putrea exemplului, nu să stea cu nasul în cărţi despre sport! 

5.S-a continuat cu manualul universal care a înlocuit 3 luni manualele netipărite la timp, denumit impropriu „compediu” tot la clasa a V-a şi tot în premieră naţională. 

6. Legea Editurii unice de stat şi a manualului unic! Înfiinţarea abuzivă a editurii unice „Editura didactică şi pedagogică”, precum şi asumarea proiectului manualului unic de bază, contravene cu principiile democrative europene, distrugând concurenţa pe piaţa manualelor şcolare, dar şi varietatea şi calitatea acestora. Monopolul editorial este de fapt monopolul de informaţie, care ne întoarce în negura timpurilor, la vechile practici comunistoide!

7. Interzicerea manualelor auxiliare la clasă: printr-un ordin de ministru au fost interzise toate manualele şi culegerile facultative pe care le foloseau cadrele didactice pentru aprofundare. După publicarea celebrei liste, îndelung aşteptată, matematica a rămas singura disciplină văduvită de culegeri şi alte auxiliare aprobate.

8. Bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru anul 2018 este cel mai mic din ultimii 27 de ani – subfinanţarea acestuia menţinându-se la un ruşinos procent de aproximativ 3% din PIB, sub nivelul Bulgariei. 355 lei/an, atât valorează educaţia unui elev pentru PSD-ALDE!

9. Un nou val de profesori slab pregătiţi au ajuns în 2017 la catedră, mai exact 6.876 de cadre didactice care au obţinut nota 5 sau 6 la examenul de titularizare au ajuns să predea în sistemul public. 

10. Perptuarea abandonului şcolar: 102.011 elevi au dispărut din sistemul educaţional în 2017, conform analizelor efectuate de Ministerul Educaţiei Naţionale. S-a constatat că : „în anul şcolar 2016 – 2017 au fost înscrişi 2.993.405 elevi. Ştim doar că 13.471 de elevi au abandonat şcoala, 8.096 s-au retras, 22.086 de elevi au plecat în străinătate, 13.181 de elevi au fost exmatriculaţi, 21.489 de elevi nu s-au mai prezentat la şcoală, iar 437 de elevi au decedat.

Cireaşa de pe tort: Schimbarea structurii examenului de Bacalaureat – competenţele lingvistice şi digitale vor fi susţinute în iarnă, în perioada 12-22 febuarie, deşi programa nu poate fi parcursă integral, iar situaţia şcolară nu este încheiată!”

image

Cristina Iurişniţi este profesor de mai bine de două decenii (Foto: Arhivă Personală) 

Cristina Iurişniţi este la primul mandat de deputat. Aceasta are 45 de ani şi lucrează în învăţământ încă din anul 1994. Bistriţeanca este şi metodist al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi formator naţional. Din 2012, profesoara este şi examinator şi corrector pentru certificate internaţionale DELF în Institutul Francez din Cluj-Napoca. 

Vă mai recomandăm:

Dascălul „revolutionar“ şcolit la Viena şi Graz care a transformat total o şcoală rudimentară acum 150 de ani

   

Povestea fascinantă a românului George Purdea, o somitate în lumea academică din Austria. Seara - hamal într-un hotel de lux, ziua - student la filosofie în Viena

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite