Una dintre cele mai ozonate zone din ţară care include şi o arie protejată, tratată cu MHC-uri. Agenţia pentru Protecţia Mediului asigură că nu poluează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paradisul din Colibiţa, o micuţă localitate din Bistriţa-Năsăud, ce aspiră la statutul de staţiune de mai mulţi ani, este pe cale să fie distrus de două microhidrocentrale. Acestea vor fi amplasate chiar în situl Natura 2000 Cuşma, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului spune că cel puţin una dintre ele nu prezintă pericol pentru mediu.

În timp ce mai marii judeţului pun la punct strategii de turism şi fac ultimele demersuri pentru ca localitatea Colibiţa să devină staţiune, două firme care au ca obiect de activitate producerea de energie, au alte planuri pentru zona despre care specialiştii spuneau înainte de Revoluţie că se numără printre cele mai bine ozonate din ţară.

Mai mult, ambele firme vizează pentru amplasare aria protejată Natura 2000 Cuşma. Situl are o importanţă deosebită mai ales pentru efectivele de urs, care preferă această zonă datorită faptului că aceasta este bogată în hrană.

Prima care şi-a anunţat intenţia de a construi o microhidrocentrală la Colibiţa a fost Hidroelectrica Transilvania SRL. Capacitatea hidrocentralei ar trece de 1000 de MW, fiind comparabilă cu cea a hidrocentralelor de pe Dunăre. În spatele investiţiei care s-ar ridica la 200 de milioane de euro s-ar afla o companie din Scandinavia.

Cel care se va ocupa de această investiţie este omul de afaceri Buzura Costan Vasile, care, potrivit unui buletin al Interpolului, a fost extrădat din Germania şi condamnat în anul 2005 la 5 ani de închisoare pentru contrabandă. Intenţiile lui Buzura Costan Vasile au fost prezentate de către Adevărul pe larg aici.

Conform şefului Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Sever Roman, dosarul prezentat de Hidroelectrica Transilvania nu este complet, societăţii cerându-i-se încadrarea în Planul Urbanistic Zonal, care a întârziat să apară.

De curând o nouă societate comercială şi-a anunţat intenţia de a construi o microhidrocentrală situată tot la Colibiţa. SC Colibiţa Energy Group, reprezentată de Hirsch Monica şi cu asociaţi în Elveţia, apare radiată în evidenţele Registrului Comerţului încă din anul 2011.

Societatea comercială îşi propune să construiască o microhidrocentrală cu o capacitate de 1,7 MW tot în Situl Natura 2000 Cuşma. Aceasta are deja avizul custodelui ariei protejate şi anume al Asociaţiei Proprietarilor de Pădure Bistriţa-Bârgăului.

„Amplasamentul proiectului nu afectează habitatele naturale şi/sau specii sălbatice de interes comunitar şi nu conduce la o deteriorare semnificativă sau pierderea totală a unor habitate naturale de interes comunitar.(...) Proiectul nu are influenţă directă asupra ariei naturale protejate de interes comunitar, prin emisii în aer, devierea cursului de apă care traversează zona, extragerea de ape subterane din avifer”, se arată într-un document oficial al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

Harta realizată de cei de la World Wide Fund for Nature România arată că în Bistriţa-Năsăud sunt în diverse faze de autorizare sau construire câteva zeci de MHC-uri. Nu mai puţin de 10 astfel de construcţii sunt propuse pentru amplasare în situri de importanţă comunitară desemnate pentru protejarea speciilor de peşti, vidra şi rac şi pentru habitatele acestor specii, precum şi pentru păduri galerii de anin.



Vă mai recomandăm:

Cum a dispărut şi  renăscut una dintre cele mai vizitate localităţi din Bistriţa-Năsăud

Hidroelectrica a vândut microhidrocentralele din bazinele râurilor Bistriţa şi Budac

Garda Naţională de Mediu a închis Microhidrocentrala Anieş



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite