Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

Vaca demnă de manualele de zootehnie, cu o „performanţă“ înregistrată o dată la 11 milioane de cazuri. „Aşa ceva a mai fost doar o singură dată în România“

1
22 Jan 2019 18:12:32
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Struţa a adus pe lume 4 viţei - trei femele şi un mascul
Struţa a adus pe lume 4 viţei - trei femele şi un mascul

Un caz extrem de rar în zootehnie a fost înregistrat la o fermă din comuna bistriţeană Uriu, unde un tehnician veterinar conduce o afacere de familie bazată pe creşterea bovinelor.

O vacă din rasa bălţata românească botezată Struţa şi crescută într-o fermă din satul Ilişua, comuna bistriţeană Uriu, a fătat vineri, 18 ianuarie, patru viţei. Cei patru, trei femele şi un mascul, au câte 15 kilograme, şi au rezultat în urma inseminării artificiale. Viţeii sunt sănătoşi şi sunt hrăniţi momentan atât de vacă, cât şi de proprietar, cu ajutorul unui biberon. Sunt o combinaţie între rasele Bălţată Românească şi Holstein. 

Potrivit directorului adjunct al DSVSA Bistriţa-Năsăud, Anton Varga, este un caz extrem de rar în zootehnie, mai ales că cei patru au venit pe lume natural, fără intervenţia unui medic veterinar.
 
„Sunt medic veterinar de 45 de ani şi am lucrat preponderent cu bovine. Eu aşa ceva încă nu am avut, dar din punct de vedere ştiinţific este posibil. A mai fost un caz şi în Maramureş, nu de mult. Un astfel de caz se întâlneşte la 11 milioane de vaci. Cred că s-a făcut un tratament hormonal la vaca respectivă, pentru că nu a rămas gestantă. Poate fi o cauză”, a declarat medicul veterinar Kocsis Andrei.

Vaca a fost asistată la fătare de proprietarul fermei Adrian Damian (24 de ani), împreună cu tatăl său. Potrivit specialiştilor, în astfel de cazuri, de cele mai multe ori, este necesară cezariană sau măcar ajutorul unui medic veterinar. 
 
Adrian Damian Şerban, care este tehnician veterinar, a ajutat vaca să fete cei patru viţei doar cu ajutorul tatălui său. 
 
„Viţeii au acum 4 zile, sunt în regulă, mănâncă şi se joacă. Vaca a fost foarte grasă. Mă aşteptam să fie doi. Când l-am scos pe al treilea am rămas surprins, la al patrulea am zis că e o minune. O să-i ţinem pe toţi, nu îi sacrificăm. Le dăm de la vacă lapte natural”, a declarat proprietarul fermei, Adrian Damian Şerban.  
 
Ferma în care s-au născut viţeii este o afacere de familie începută acum câţiva ani, prin accesarea de fonduri europene. Este compusă din 22 de capete de bovine. Adrian Damian Şerban lucrează sezonier de mai bine de patru ani la fermele din Elveţia şi spune că nu a mai întâlnit niciunde un asemenea caz. 
 
Proprietarul îi hrăneşte pe cei patru şi chiar adoră să se joace cu ei
 
„Este o minune. A spus medicul veterinar că a mai fost un singur caz în România, în care să trăiască toţi cei patru viţei. A spus că ceva unic. Noi ne-am tot mirat când am văzut că sunt unu, doi, trei, patru. Când am anunţat medicul veterinar a spus că glumim, că nu se poate aşa ceva”, a declarat Şerban Silvestru, tatăl tehnicianului veterinar care a şi ajutat la fătarea celor patru viţei. 

Vă mai recomandăm:

Românul care creşte Black Angus, vaci cu o carne extraordinar de scumpă. O sută de grame costă 10 euro
 
VIDEO Doi ponei folosiţi de ani buni la terapia copiilor cu dizabilităţi au fost furaţi. Proprietarii erau acasă, dormeau

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Herr Hoher
22.01.2019, 22:57:18

Frumoasa poza. Este din Parlamentu' Romaniei? Ca le dau si eu sa suga daca sunt prlamentari.

Modifică Setările