Vacile de la graniţa cu Maramureşul, confundate cu bizonii. Cât de valoros este un exemplar din rasa Highland Scoţian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Grajdul” celor peste 20 de capete este o grădină de la marginea drumului naţional care duce spre Maramureş FOTO: Gavrilă-Sara Bianca
„Grajdul” celor peste 20 de capete este o grădină de la marginea drumului naţional care duce spre Maramureş FOTO: Gavrilă-Sara Bianca

George Moţ, un bărbat de 63 de ani din localitatea Dealul Ştefăniţei, situată la graniţa din Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, a pariat anul trecut pe Highland Scoţian, o rasă neobişnuită de vaci de carne, care par să adore frigul şi se împacă foarte bine cu zona de munte.

George Moţ creşte animale de când se ştie. S-a ocupat în ultimele decenii de vaci şi oi, având la un moment dat peste 700 de capete de ovine. Este ajutat de cei 12 copii ai săi, cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani, care au învăţat şi ei secretele creşterii animalelor şi şi-au făcut case la doi paşi de grădina unde-şi duc veacul văcuţele. 

În urmă cu un an, bărbatul care locuieşte în localitatea Dealul Ştefăniţei, la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, a început să caute rase de vaci mai puţin pretenţioase şi mai uşor de îngrijit.

Pe Internet a dat de Highland Scoţian, o rasă prea puţin cunoscută în ţara noastră, prezentă doar în două-trei ferme. A vrut totuşi să ajungă în fermele din România unde exista această rasă, convins fiind de reacţiile pozitive ale crescătorilor de animale din mediul online.

A aflat că se întreţin mult mai uşor decât o bălţată românească şi că nu au nevoie nici măcar de hrană specială sau grajd pe timp de iarnă. Asta pentru că vacile originare din Scoţia adoră frigul şi rezistă fără probleme la zăpadă până la genunchi şi la -15 grade. Pe timp de vară, vacile caută răcoarea şi apele repezi şi reci de munte.

„Aici o duc bine, pentru că e zonă de munte, vara găsesc umbră, stau cu picioarele în apă rece. Caută răcoare. Undeva la câmpie cred c-ar duce-o mai rău decât aici. Am înţeles că fată singure, fără nicio problemă, direct în zăpadă”, spune unul dintre fiii crescătorului de animale.

vaci highland scotian bistrita 1

Cei care trec pe lângă grădina unde „locuiesc” vacile neobişnuite opresc să le fotografieze 

„Grajdul” văcuţelor, o grădină de lângă drumul naţional 

Cele două straturi de blană, care le şi dau aspectul neobişnuit le ajută să reziste la temperaturi scăzute. Datorită blănii lungi, vacile aduc cu iacii sau chiar bizonii. „Grajdul” este practic o grădină situată la doi paşi de drumul care leagă Bistriţa-Năsăud de Maramureş.

Nu puţini sunt cei care opresc şi pozează vacile. Mulţi dintre ei nici nu-şi dau seama că au în faţă vaci. Familia Moţ a cumpărat 22 de capete, 8 dintre vaci rămânând gestante, pe cale naturală.

Highland Scoţian este o rasă de carne, un exemplar costând în jur de 1.500 de euro. Acestea au coarne mari, sunt mai scunde decât cele clasice şi ajung să cântărească 400-500 de kilograme. 

Rasa a fost omologată încă din anul 1885 şi este recunoscută pentru calitatea deosebită a cărnii. Vacile sunt rezistente la boli şi nu se mulg, tot laptele fiind destinat viţeilor. 

vaci highland scotian bistrita  2

Văcuţele sunt ataşate de stăpânii lor 

Nici măcar blana vacilor originare din Scoţia nu necesită îngrijiri specială, întrucât acestea îşi schimbă singure blana o dată pe an. Când vine vorba de alimentaţie, vacile din rasa Highland Scoţian sunt mai nepretenţioase chiar şi decât bălţata românească. 

Familia Moţ încă nu a gustat preparate din Highland Scoţian, însă potrivit bucătarilor este o carne superioară, cu o aromă întâlnită doar la carnea de vânat. Aceasta este căutată mai ales în Germania şi Austria. 

Dacă în prima fază vacile erau „sălbatice” şi nu prea se apropiau de stăpânii lor, odată devenite prietene acestea îi urmează oriunde merg. Mai mult, vacile au şi preferinţe, ataşându-se mai tare de cei care le hrănesc şi mângâie mai des.

Vă mai recomandăm:

Românul care creşte Black Angus, vaci cu o carne extraordinar de scumpă. O sută de grame costă 10 euro

Sat ecologic românesc la standarde europene, fără chimicale: „Terenul e eco, animalele îs eco, tot e eco!“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite