Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

Viaţa de film a lui Tănase Todoran, martirul care a fost tras pe roată la 104 ani pentru că şi-a cerut libertatea şi nu a renunţat la religia sa

6
11 Jan 2016 18:25:27
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Tănase Todoran a fost tras pe roată la venerabila vârstă de 104 ani FOTO: resboiu.ro
Tănase Todoran a fost tras pe roată la venerabila vârstă de 104 ani FOTO: resboiu.ro

Povestea de viaţă a lui Tănase Todoran ar putea cu uşurinţă să inspire un film. A fost soldat devotat la curtea imperială de la Viena, a susţinut răzvrătiţii din Maramureş şi a ajuns să fie tras pe roată la venerabila vârstă de 104 ani pentru că şi-a cerut libertatea şi nu a renunţat la religia sa.

Nenumărate poveşti şi legende circulă în legătură cu Tănase Todoran, unul dintre cei mai importanţi martiri pe care îi are zona Năsăudului. Potrivit unor legende, acesta avea 140 de ani atunci când şi-a pierdut viaţa, nu din cauze naturale, ci tras pe roată de autorităţile habsburgice. 
 
Potrivit variantei care se apropie cel mai mult de adevăr, Tănase Todoran s-a născut în localitatea Bichigiu în anul 1659 şi a murit executat în 1763, la 104 ani. Pe când era în floarea vârstei, Tănase s-a înrolat în armata imperială, slujind în regimentul Principele Carol, cu garnizoana în zona Vienei. 
 
Istoricul Ironim Marţian, spune în materialele dedicate lui din Revista Bistriţei că după 11 ani petrecuţi la Curtea Imperială, năsăudeanul, dezertează şi se întoarce în Transilvania, unde se alătură cetei de răzvrătiţi a lui Pintea Viteazul, un vestit erou al Maramureşului, devenind unul dintre căpitanii acestuia. După moarea lui Pintea, Tănase Todoran se îndreaptă spre Moldova, unde se înrolează în oastea domnitorului Mihail Racoviţă, slujind acolo câţiva ani. 
 
Presiunile şi persecuţiile pornite de habsburgi împotriva românilor pentru a-i convinge să-şi schimbe religia, îl determină pe Tănase Todoran să renunţe la viaţa liniştită din Moldova şi să se întoarcă în Ardeal. 
 

Ţinut captiv în Turnul Dogarilor şi eliberat din cauza vârstei înaintate 

 
 
Odată întors în Transilvania, Tănase Todoran este reţinut şi închis câţiva ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriţei. Acesta este însă eliberat în 1750, pe când avea 87 de ani, din cauza vârstei înaintate. 
 
După eliberare, acesta se implică activ în viaţa socială a văii Someşului, fiind până în 1758 judele satului natal. Importanţa atribuită libertatea, dar şi dragostea pentru credinţa ortodoxă  l-au determinat pe Tănase Todoran să se răzvrătească chiar şi la 104 ani. 
 
În 10 mai 1763 acesta a organizat o răscoală, chiar atunci când generalul Buccow şi doi episcopi urmau să facă inspecţia trupelor de grăniceri concentrate pe platoul Mocirla din Salva, prilej cu care trebuiau sfinţite steagurile şi depus jurământul de credinţă militar. 
 
În timpul depunerii jurământului, în faţa frontului a apărut Todoran, care s-a adresat reprezentanţilor Curţii de la Viena:
 
 „De doi ani suntem cătane, adică grăniceri, şi carte n-am căpătat de la împărăteasă că suntem oameni liberi. Ne-au scris iobani, dăm dare, facem slujbe cătăneşti: copiii noştri vor merge până la marginile pământului să-şi verse sângele, dar pentru ce? Ca să fim robi, să n-avem niciun drept, copiii noştri să fie tot proşti, ori vor învăţa ceva, ori ba? Aşa nu vom purta armele, ca şi sfânta lege să ni-o ciufulească tisturile. Jos cu armele! Alungaţi afară păgânii dintre hotarele voastre! Auziţi creştini români, numai atunci vom sluji, când vom vedea carte de la împărătească, unde-s întărite drepturile noastre; până atunci nu, odată cu capul!” (dezvăluie Ironim Marţian în Revista Bistriţei) 
 
Această afirmaţie i-a adus lui Tănase Todoran o sentinţă necruţătoare pe 12 noiembrie 1763: frângerea cu roata. Alţi trei fruntaşi au fost condamnaţi la moarte prin ştreang şi încă 15 pedepsiţi să treacă de 20 de ori printre loviturile de verigi aplicate de 300 de soldaţi. Chiar şi la aflarea sentinţei, martirul a declarat: „nu regret de a suferi moarte pentru dreptate”. 
 
La un an de la revoltă, în martie 1764 a fost emisă acea „carte” cerută de Todoran, prin care se garanta libertatea grănicerilor, se renunţa la obligativitatea de a lupta la mii de kilometri departare de casă şi li se oferea posibilitatea grănicerilor de a fi numiţi ofiţeri ai regimentului. 
 
 

Vă mai recomandăm:

 
„Câinii Domnului”, călugării cu „cagule” care au pus bazele Inchiziţiei. Ce a ascuns una dintre cele mai vechi mănăstiri dominicane din Transilvania
 
 
Juzii şi cnezii – primarii, judecătorii şi poliţiştii de acum câteva secole. Cum veghea un singur om asupra bunului mers al comunităţii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

M Costi
11.01.2016, 20:17:41

Articol interesant , felicitari autoarei ! E bine sa ne cunoastem Istoria si eroii , mai ales azi cand se duce o lupta inversunata impotriva a tot ce e romanesc si ortodox. De notat este faptul ca printre cei mai mari denigratori ai cultului Crestin-Ortodox sunt unii romani greco-catolici , ai caror stramosi au fost si ei ortodocsi insa au fost obligati de habsburgi sa-si schimbe credinta.

+2 (8 voturi)
De Bello Cotcodacico
11.01.2016, 21:40:43

" Nenumărate poveşti şi legende circulă în legătură cu Tănase Todoran, unul dintre cei mai importanţi martiri pe care îi are zona Năsăudului. Potrivit unor legende, acesta avea 140 de ani atunci când şi-a pierdut viaţa...." Deci sursa acestui articol sunt povestile si legendele. Frumos.

-6 (8 voturi)
Hastur
11.01.2016, 23:28:30

Gresit Cotcodacule.Se pomeneste de legende dar sursa este un adevar istoric pe care s-au construit legende.Ca peste tot in lume.

+3 (7 voturi)
Veniamin Pribeagul
12.01.2016, 03:48:22

Niciodată romano-catolicii şi greco-catolicii care acum îşi zic uniţi, nu-şi vor recunoaşte crimele împotriva ortodocşilor!

+1 (3 voturi)
x cogito ergo sum
12.01.2016, 09:59:16

Legenda ca l-au ucis pentru ca nu a renuntat la ortodoxie nu prea tine . Adevaratul motiv a fost ca s-a razvratit contra stapanirii habsburgilor .Ii durea in cot pe austrieci ce credinta are iobagul roman atat timp cat era supus si isi vedea de treaba lui . Ar fi trebuit sa ucida mai mult de jumatate din ortodocsii romani din imperiu pentru ca nu vroiau sa treaca alta religie dar i-au executat doar pe liderii cei mai influenti ce se razvrateau .La fel cum nu toti preotii ortodocsi au fost bagati in puscarii de comunisti ci doar acei care erau banuiti si dovediti avand simpatii legionare cei care nu se supuneau noului regim comunist ateist .

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările