VIDEO Cum să cureţi un buştean cu drujba în 19 secunde. Trei tineri români, pe podium la „campionatul internaţional al pădurarilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei puşti de 17 şi 18 ani, toţi din familii de pădurari, reuşesc cu uşurinţă să „cureţe” cu drujba un buştean în doar 19 secunde. Anul acesta, cei trei elevi au reuşit să urce România pe podium, la Concursul European de Competenţe în Silvicultură, dând lecţii unor ţări cu tradiţie în acest domeniu. Nu de puţine ori aceştia continuă pregătirea şi acasă, în gospodărie.

România a reuşit anul acesta, pentru prima dată să urce pe podium la Concursul European de Competenţe în Silvicultură, o competiţie dedicată elevilor de la liceele silvice din întreaga Europa, care reuneşte concurenţi din 18 ţări.

Ţara noastră s-a clasat pe locul al III-lea datorită unor adolescenţi de la Colegiul Silvic „Transilvania”, din Năsăud. Este vorba despre Hăngănuţ Cristian, un tânăr de 18 ani din Mureşenii Bârgăului, Leontin Guşă de 17 ani din comuna Şanţ şi Hutopilă Valerian de 17 ani din Cârlibaba, sat de munte de la limita cu judeţul Suceava.

Cei trei provin din familii de pădurari şi au început să taie lemne încă de când au început să meargă. Pregătirea complexă pe care o fac în curtea liceului unde învaţă continuă adesea şi acasă, în gospodărie, pentru a asigura familiei, de exemplu, lemnul pentru foc.

„Îmi place să muncesc în natură, îmi place să mă plimb prin pădure, să observ diferite specii de copaci. Vreau să clădesc o carieră în domeniul ăsta”, spune Leontin Guşă.

concurs taiat lemne bistrita  6

Scapă de crengi un trunchi de copac în 19 secunde 

Concursul European de Competenţe în Silvicultură, care practic reuneşte informaţii din toată materia din decursul liceului, pe care o combină cu probe practic, a avut loc în luna mai, în Maienfeld, Elveţia, chiar în satul cunoscutei Heidi. 

„A fost foarte greu, a necesitat multă atenţie. Ne-au intimidat concurenţii din ţările cu tradiţie, dar am văzut că se poate. Am muncit foarte mult şi ne-am bazat pe îndemânare”, spune Hăngănuţ Cristian, cel mai mare din echipă. 

Proba la care se descurcă cel mai bine adolescenţii de la liceul din Năsăud este cea ce „cepuit”. Aceasta presupune curăţarea unui buştean de crengi. Perfomanţa adolescenţilor este de 19 secunde. La această probă, românii s-au clasat pe locul al II-lea. 

În cadrul acestei probe, elevii trebuie nu doar să taie crengile cât mai rapid, ci acestea trebuie tăiate perfect. Dacă drujba intră în buştean, concurenţii sunt penalizaţi, la fel şi dacă rămâne mai mult de jumătate de centimetru dintr-o creangă.

„Concursul se compune din două părţi. Prima este traseul forestier, acum, la concursul din Elveţia au fost 4,4 kilometri de parcurs. Această probă presupune parcurgerea acestui traseu prin pădure şi estimarea înălţimii, diametrului, volumului sau recunoaşterea unor specii de arbori, a unor insecte sau ciuperci. Este un concurs extrem de complex, cu sarcini care necesită o pregătire foarte bună atât practică, cât şi teoretică”, explică directorul unităţii de învăţământ, Cristian Cosma. 

Simulează concursul în curtea liceului

Doar Colegiul Silvic a reuşit să participe la concursul european de 3 ori, în 2011, în 2015 şi 2017, după ce elevii acestei şcoli au câştigat concursul naţional de profil. Dacă în 2015 au reuşit să se claseze pe locul VII-lea, anul acesta au dus România e podium. 

Pentru a se pregăti, cei trei folosesc curtea liceului unde învaţă. Acolo sunt reproduse condiţiile de concurs, inclusiv buştenii cu crengi pe care trebuie să îi cureţe. 

Deşi la concursurile naţionale concurează împreună, în curtea liceului concurează unul împotriva celuilalt şi sunt nemiloşi când vine vorba despre penalizare.

concurs taiat lemne bistrita  5

„Simulăm concursurile şi concurăm între noi. Încercăm să găsim nod în papură, pentru că acolo nimei nu te avantajează, iar competiţia este acerbă”, completează directorul liceului. 

Echipament şi dotări de aproape 10.000 de euro

Performanţele adolescenţilor a atras atenţia producătorilor de echipamente de protecţie şi motoferăstraie. 

Doar anul acesta Husqvarna a sponsorizat liceul cu 40.000 de lei, din care unitatea de învăţământ a dotat echipa care a dus România pe podium pentru prima dată. 

”Puţine şcoli din ţară îşi permit asemenea echipamente, care te ajută să nu te răneşti. Anul acesta am primit o sponsorizare de 40.000 de lei de la Husqvarna. O parte din echipament l-am luat pe banii noştri, cu o reducere de preţ, iar parte  l-am primit sub formă de donaţie”, spune Cristian Cosma. 

Cum au ajuns trei puşti de la munte la performanţa de „curăţa” cu drujba  un buştean în doar 19 secunde

Vă mai recomandăm:

Preotul român ajuns campion mondial la atelaje trase de câini. A reuşit, în plus, o performanţă unică în lume

Poveste impresionantă din Ardeal: cum au ajuns copiii de la oraş să facă naveta la o şcoală de la ţară, pentru performanţă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite