Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO: Doi oameni ai străzii, subiect pentru un documentar realizat de un bistriţean şi un american

0
31 Jan 2013 16:35:32
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Sam s-a apropiat de Isvan şi Ileana, stând adesea la taclale pentru a-şi exersa limba română FOTO: Andrei Palatkas
Sam s-a apropiat de Isvan şi Ileana, stând adesea la taclale pentru a-şi exersa limba română FOTO: Andrei Palatkas

Pe clujenii Istvan şi Ileana, bistriţeanul Andrei Palatkas i-a cunoscut în vara anului trecut şi fascinat de povestea lor s-a hotărât, ajutat de americanul Sam, stabilit şi el în Cluj-Napoca de ani buni, să le facă cunoscute întâmplările cu ajutorul unui documentar.


Pasionat de partea video şi de oameni totodată, bistriţeanul Andrei Palatkas nu a stat pe gânduri când i-a cunoscut pe Istvan şi pe Ileana, un cuplu de clujeni care locuia pe stradă, şi a pus la cale un documentar care să le suprindă povestea.


Intenţia i s-a potrivit mănuşă cu ce îşi dorea să facă Sam, un scriitor american stabilit de 10 ani în România, care de asemenea îi cunoştea pe cei doi  de ceva vreme şi încerca să-i scoată din lumea în care trăiau.


Eu i-am cunoscut pe Isti şi pe Ileana înainte să-l cunosc pe Sam. Când am văzut ce poveste interesantă au, mi-am zis că ar fi bine să-i documentez. Pe vremea aceea nu voiam să fac neaparat un lung-metraj, voiam să fac un material de maxim 10 minute despre povestea lor, spune Andrei.

Lucrurile s-au schimbat când o cunoştinţă comună l-a recomandat ca şi producător şi realizator lui Sam. Ideea unui scurt-metraj s-a transformat în 650 de GB de material video, în jur de 35 de ore.


E genul de producţie pe care-l începi cu un scop şi te trezeşti că se transformă în ceva mult mai mare, precizează Andrei.

Cine sunt Istvan şi Ileana?


Istvan are 23 de ani, este blond şi are ochi albaştri, iar Ileana are 46 şi deja are trei nepoţi. Cei doi formează un cuplu şi până în iarna anului trecut au locuit pe stradă. Nopţile şi le-au petrecut pe bănci în parcuri, în nişte gropi betonate sau chiar în cimitir.


La sfârşitul toamnei, americanul Sam le-a întins o mână de ajutor în speranţa că-i poate ajuta să-şi schimbe viaţa şi i-a invitat să locuiască în apartamentul unui prieten plecat în Spania.


Condiţia era ca, cu un acoperiş deasupra capului, cei doi să îşi caute o slujbă şi să renunţe la viaţa pe care au avut-o până de curând. Acest lucru s-a şi întâmplat săptămâna trecută, reprezentanţii operatorului de salubritate din municipiul Cluj-Napoca oferindu-le o slujbă.


Dacă Ileana este o fire foarte credincioasă, susţinând că divinitatea a scăpat-o de multe necazuri, Istvan  se îndoieşte de existenţa lui Dumnezeu.


Cei doi n-au fost feriţi de mizeria şi viciile vieţii specifice celor fără un acoperiş deasupra capului, Istvan apelând deseori la droguri pentru a mai „evada” din realitate.


Andrei şi Sam au făcut un pact: au stabilit ca pe tot parcursul filmărilor să îi ajute pe cei doi cu obiecte de care au nevoie, chiar şi cu ţigări dar nu şi cu sume de bani.

Despre paşii următori şi planuri de viitorÎn acest moment filmarea brută este gata în proporţie de 90%. Post-producţia urmează să mai dureze între 2 şi 6 luni, în funcţie de casa de producţie cu care se va colabora la acest proiect.


Cei doi îşi doresc ca documentarul să aibă şi o variantă în limba engleză, care să fie promovată şi peste hotare.
Printre proiectele pe care le mai ia în calcul Andrei Palatkas se numără şi „Timescape România”, un mini-documentar cu cele mai frumoase locuri din ţară folosind tehnici de filmare speciale precum time-lapse sau time-warp. Deşi iniţial în proiect s-au implicat aproximativ 20 de bloggeri de renume din ţară, nimeni nu l-a finanţat.

 

 

 


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările