VIDEO Minunaţii copii care fac singuri viziere pentru medici: „Îi ajutăm să lupte pentru vieţile pacienţilor cu Covid-19“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au donat viziere Spitalului Judeţean Bistriţa FOTO: Dorel Nicoară
Elevii au donat viziere Spitalului Judeţean Bistriţa FOTO: Dorel Nicoară

Chiar dacă au mijloace reduse şi echipamente puţine, câţiva elevi din Bistriţa îşi dedică zilele de autoizolare pentru a veni în sprijinul cadrelor medicale care au nevoie de echipamente pentru a se proteja de o eventuală infectare cu coronavirus.

Pasionaţi de informatică, membri ai unor cluburi de robotică, tinerii îşi folosesc imprimantele 3D pentru a confecţiona viziere.

Astfel de gesturi de solidaritate fac elevii clubului de robotică BOLTS &GEARS al Palatului Copiilor din Bistriţa. De aproape 2 săptămâni, patru imprimante 3D fac zilnic viziere pentru medicii Spitalului Judeţean din oraş. Adolescenţii stau de dimineaţa până seara pentru a face astfel de echipamente necesare celor care tratează bolnavii de COVID-19.

„Ideea a pornit de la elevi, deşi sunt toţi izolaţi la domiciliu sau, unii, chiar plecaţi la ţară. Avem la cercul de robotică o imprimantă 3 D şi la Palatul Copiilor încă una. Trei dintre elevi au imprimantele lor personale. Le împrumută între ei şi merg foc continuu”, spune profesorul Dorel Nicoară, cel care coordonează clubul de robotică.

Până acum au făcut peste 70 de viziere care au ajuns la spital şi la medicii de familie din Bistriţa. O vizieră se realizează în aproximativ 2 ore, iar la imprimanta 3D se confecţionează suportul vizierei, cel care se aşează pe capul medicului. Partea din faţă, din material plastic, transparent, se ataşează de suport. O vizieră poate fi dezinfectată, astfel încât termenul ei de utilizare este îndelungat.

VIDEO: Imprimanta 3D din casa unui elev al cclubului de robotică din Bistriţa


„Medicii au cea mai mare nevoie de ele

Ionel Chereja (19 ani) este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa. Este unul dintre tinerii care de zile bune îşi ocupă tot timpul cu confecţionarea acestor viziere. A reuşit chiar să modifice puţin softul imprimantei astfel încât să poată printa 2 viziere în acelaşi timp.

„Am văzut că este nevoie în aceste momente de viziere, că nu se găsesc pe piaţă. Medicii au cea mai mare nevoie de ele acum. Cumpăr filament (materia primă- PLA) pentru a le face. Am confecţionat la imprimanta mea şi la una a echipei de robotică”, spune Ionel (foto dreapta).

Tânărul a confecţionat prima vizieră pentru tatăl său, apoi a confecţionat câteva pentru medicii din satul unde locuieşte-Şieu. Apoi, împreună cu ceilalţi colegi de la clubul de robotică au făcut zeci de viziere pentru medicii Spitalului Judeţean Bistriţa.

Ionel Chereja a câştigat, în urmă cu doi ani, un concurs cu un proiect de grădină inteligentă care poate să fie irigată de la distanţă, prin intermediul unui calculator sau telefon mobil.

Un alt elev care printează acasă viziere este Ionuţ Cruşitu (clasa a IX-a - foto jos). A renunţat momentan să lucreze la invenţia sa, un ceas cu tub catodic, şi s-a apucat de confecţionat viziere. „Fac aproximativ 8 viziere într-o zi. Mă bucur că putem să ajutăm medicii care salvează pacienţii cu coronavirus”, spune tânărul.

Profesorul Dorel Nicoară vrea să ajute spitalul judeţean şi cu un generator de ozon, aparat realizat tot de un elev al clubului de robotică (Sover Vasile clasa a 12-a). „Ne-am dat seama că ar folosi medicilor pentru dezinfectarea instrumentarului medical. Intenţionăm să-l trecem pe reţeaua electrică, acum el fiind alimentat cu energie solară. Poate fi folosit şi pentru igienizarea saloanelor sau echipamentelor cu care se îmbracă medicii”, spune dascălul.

Şi-au donat banii pentru viziere

Şi în oraşul Năsăud, imprimanta 3D a clubului de robotică CYBERSOUL, din cadrul Colegiului Naţional „George Coşbuc” face viziere pentru medicii din localitate. Elevii au renunţat chiar la banii strânşi pentru a participa la un concurs şi au cumpărat PLA (materia primă) pentru imprimantă.

Profesorul coordonator Marius Lazăr este cel care se ocupă de realizarea vizierelor. „Este vremea să dăm înapoi comunităţii banii respectivi. Şi îi dăm sub această formă. Cum ei ne-au ajutat pe noi, acum e rândul nostru”, spune profesorul.

Primele 20 de viziere le-au donat deja medicilor din Năsăud. „Elevii au mereu idei: să luăm folie de laminat A4, să o trecem prin laminator şi să o folosim pe post de shild, adică partea din faţă. Prin cămară am găsit şi folie pentru videoproiectoare care este foarte bună pentru partea din faţă a vizierelor”, explică profesorul.

Deşi lucrează atât cât pot şi cât le permite imprimanta, gestul acestor elevi este foarte apreciat de către medici. Mai mult, cluburile de robotică ce au ales să se implice au cereri de la diferite staţii de ambulanţă sau spitale din ţară care duc lipsă de echipamente de protecţie.

ionel chereja bistrita
Elevi care confectioneaza viziere pentru medici
Elevi care confectioneaza viziere pentru medici

                Medicii din Năsăud au primit vizierele din partea elevilor năsăudeni

Pe aceeaşi temă:

Medicii solicită tratarea pacienţilor asimptomatici la domiciliu. „Spitalizarea este o greşeală gravă“

Purtarea măştilor de protecţie, obligatorie în oraşul Beclean pe timpul stării de urgenţă

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite