Şcoli cu milioane de euro de la Banca Mondială, închise după inaugurare. „Cine i-a pus să le facă în sate fără copii?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 3 milioane de euro alocaţi de Banca Mondială au fost aruncaţi pe apa sâmbetei în judeţul Botoşani. 22 de şcoli construite din aceste fonduri au fost închise din lipsă de elevi.

În judeţul Botoşani, s-au construit în ultimii 10 ani peste 130 de şcoli cu fonduri de la Banca Mondială. Majoritatea au fost ridicate în zona rurală. Dintre acestea, 22 au fost închise la scurt timp de la finalizarea lucrărilor. Unele nici măcar n-au mai apucat să funcţioneze. În total, în jur de 3 milioane de euro au fost irosiţi, estimează autorităţile judeţene. 

Dintre cele 22 de şcoli închise, multe au fost lăsate în paragină, în timp ce altele au devenit dormitoare pentru muncitori sau adăposturi pentru oamenii străzii. Motivul închiderii şcolii a fost lipsa de elevi. Mulţi localnici se întreabă de ce au mai fost construite dacă se ştia că populaţia, la sate mai ales, este într-o scădere vertiginoasă. „Au făcut şi ei ca să nu zică că n-au făcut“, spune un localnic din comuna Unţeni, acolo unde s-au închis două şcoli construite cu fonduri de la Banca Mondială. 

Şcoli noi cu lacăt pe uşă

Construcţia acestor şcoli a început prin anul 2008. Maria Jâjâie, primăriţa din comuna Răuseni, spune că unitatea de învăţământ ridicată în localitate în urmă cu 12 ani a fost închisă la scurt timp după inaugurare. „Au fost construite din panouri tip sandwich. Aşa erau proiectele atunci. Dar s-au închis o parte. Avem şi noi una în satul Năstase. Eu când am preluat mandatul aşa am găsit-o închisă. Probabil nu a funcţionat prea mult“, spune şi Loredan Buraga, primarul din Mihălăşeni. În comuna Unţeni, alte două şcoli s-au închis încă de acum câţiva ani. Mai sunt şi trei unităţi de învăţământ făcute degeaba la oraş: câte una în Bucecea, Darabani şi municipiul Botoşani. Fiecare a costat în jur de 100.000-150.000 de euro. 

Motivul principal pentru închiderea celor 22 de şcoli este lipsa elevilor. Practic, sunt amplasate în sate foarte îmbătrânite, cu elevi foarte puţini. Toate erau şcoli primare şi la un moment dat nu reuşeau să adune nici măcar o singură clasă pentru a funcţiona. „Din cauza scăderii populaţiei şcolare, la nivelul acestor unităţi administrativ-teritoriale a fost luată decizia închiderii temporare a acestor şcoli. În momentul de faţă sunt în conservare fiind proprietatea primăriilor respective“, spune Gabriel Hârtie, inspector şcolar general la Botoşani. 

„Cine i-a pus să le facă în sate fără copii?“

Deşi, oficial, sunt închise temporar, este puţin probabil ca ele să mai funcţioneze vreodată, mai ales că populaţia scade constant. Localnicii se întreabă cum de le-a venit ideea autorităţilor să construiască şcoli în sate îmbătrânite, fără studii demografice sau privind evoluţia populaţiei şcolare în timp. „Cine i-a pus să facă şcoli în sate fără copii? Aici este plin de moşnegi. Acum stă şcoala cu boscheţi de un metru pe lângă garduri“, spune un sătean din Soroceni. Mulţi edili se apără şi spun că la vremea construcţiei acelor şcoli încă erau copii şi totodată sătenii le-ar fi reproşat că nu vor să investească. 

În unele comune autorităţile locale le-au folosit pentru alte activităţi. De exemplu, în comuna Răuseni au fost cazaţi muncitorii care lucrau la canalizare. „Şcoala nu mai funcţionează demult şi am cazat acolo muncitorii care lucrau la proiectul de canalizare pentru comună. Trebuia să-i găsesc o întrebuinţare“, a precizat edilul Maria Jâjâie. În municipiul Botoşani, la Şcoala numărul 3, făcută prin Banca Mondială şi închisă din lipsă de elevi, a fost amenajat un centru de adăpost pentru oamenii străzii. Primăria ar avea totuşi în plan să amenajeze acolo un sediu pentru Direcţia de Asistenţă Socială.

Paradoxuri tipic româneşti

Multe dintre aceste şcoli nu pot fi refolosite. Adică primarii cu greu le pot găsi o altă destinaţie, onorabilă, pentru a justifica banii cheltuiţi pentru construcţia lor. La Hudeşti, de exemplu, în satul Başeu şcoala făcută prin Banca Mondială a fost închisă din lipsă de elevi. Primarul se plânge că pentru a-i schimba destinaţia trebuie o întreagă aventură birocratică. ” Şcoala a funcţionat opt ani. A îmbătrânit populaţia şi am închis-o. Am vrea să-i găsim o altă destinaţie dar trebuie avize de la Ministerul Educaţiei”, spune edilul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Repetenţie cu forţa, unică în Europa! Anul şcolar ar putea fi îngheţat: în ce scenariu ar fi elevii nevoiţi să repete anul

Majoritatea şcolilor din R. Moldova vor trece la învăţământul online pe parcursul acestei luni

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite