Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Şosea de 106 kilometri reabilitată cu peste 30 de milioane de euro după patru ani de rateuri birocratice

0
28 Nov 2020 17:12:40
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Drumul strategic este o şosea plină de gropi, aproape impracticabilă FOTO Cosmin Zamfirahce
Drumul strategic este o şosea plină de gropi, aproape impracticabilă FOTO Cosmin Zamfirahce

După trei ani de proceduri ratate şi un munte de birocraţie, autorităţile judeţene din Botoşani au reuşit să găsească constructor pentru drumul strategic al judeţului. Investiţia presupune reabilitarea a 106 kilometri de şosea, în zonele cu cele mai catastrofale drumuri ale judeţului.

Consiliul Judeţean Botoşani au primit în anul 2017, finanţare de aproximativ 73 de milioane de euro pentru reabilitarea a 106 kilometri de şosea, care străbate sudul judeţului, cunoscut drept drumul strategic al Botoşaniului, făcând legătura prin Şipote cu judeţul Iaşi. Autorităţile judeţene au stat trei ani cu banii în conturi şi nu au reuşit să demareze lucrările nici până astăzi. Practic, investiţia s-a poticnit în birocraţie şi situaţii tragico-comice. 

La începutul anului 2020, când să facă licitaţia a fost nevoie de o actualizare a costurilor. Niciun constructor nu venea la licitaţie fiindcă preţurile la manoperă şi materii prime nu mai corespundeau realităţii. Chiar şi aşa au fost patru licitaţii ratate, fără niciun agent economic interesat. Abia la finele săptămânii trecute, noul executiv al Consiliului Judeţean a reuşit să anunţe că în sfârşit s-a găsit o firmă care să reabiliteze acest drum. 

 
Drumul strategic reabilitat pe tronsoane
 
 Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Federovici, a anunţat la finele acestei săptămâni că în sfârşit este un câştigător la licitaţia pentru drumul strategic. Mai precis este vorba de o asociere de firme botoşănene cu companii spaniole. Mai mult decât atât, şefii de la Consiliul Judeţean spun că s-a reuşit şi o economie, lucrările fiind atribuite cu 395 milioane de lei. 

Lucrările vor fi executate pe tronsoane, de la Şipote, adică limita cu judeţul Iaşi, până în comuna Călăraşi şi ramificaţiile stabilite în contract. Semnarea contractului cu antreprenorii urmează să aibă loc după expirarea perioadei de contestaţii. Constructorul are la dispoziţie  doi ani pentru finalizarea lucrării. Nu în ultimul rând, Doina Federovici a anunţat şi elaborarea unui noi proiect pentru reabilitarea unui ”drum al vămii” de la Hăneşti la Rădăuţi Prut, de aproximativ 40 de kilometri. Drumul este important fiindcă ar lega drumul strategic, prin Dângeni şi Hăneşti de vama de la Rădăuţi Prut, cu Republica Moldova. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
Mai multe drumuri din Dâmboviţa vor fi reabilitate cu bani europeni, pe o lungime de peste 60 km
 
Criză dramatică de forţă de muncă pe şantiere. Constructor: „Oamenii calificaţi mi-au plecat la primării, pe salarii mari“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările