Ameninţarea din adâncul Pământului. Înfricoşătorii vulcani activi de pe Terra care pot produce adevărate catastrofe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vulcanii au reprezentat mereu un pericol pentru comunităţile umane, mai ales atunci când sunt activi. Cinci dintre aceştia sunt însă de-a dreptul înfricoşători. Au erupt şi în trecut, unii producând adevărate catrastrofe istorice. Specialiştii spun că pot erupe oricând, cu efecte devastatoare.

Vulcanii sunt formaţiuni geologice în urma presiunii gazelor şi a elementelor topite din adâncul Pământului care încearcă să ajungă la suprafaţă şi dau naştere unui con, cu o deschizătură de dimensiuni variabile, prin care, în momentul erupţiei, sunt aruncate materiale incandescente, lavă, fum şi gaze. Vulcanii se află peste tot pe Terra, cu precădere în zona Pacificului, a Americii Centrale. Au îngrozit dintotdeauna omenirea şi au provocat pagube uriaşe în momentul erupţiei. 

Erupţiile vucalnice cele mai puternice sunt descrise ca un adevărat coşmar pentru cei care aveau ghinionul să locuiască în preajmă, dar suficient de norocoşi să scape ca să mai povestească. Partea bună este că mulţi vulcani au ”adormit”, adică s-au stins şi nu mai erup. Alţii erup pe fundul oceanelor, fără însă a afecta direct omenirea. Există însă şi o categorie de vulcani care încă sunt activi. O parte din ei se află în apropierea comunităţilor umane şi sunt un potenţial pericol. De altfel, se estimează că noi erupţii ar duce la moartea a milioane de oameni. Culmea, deşi potenţialul ucigător al acestor vulcani este cunoscut, oamenii au ridicat oraşe în preajma lor şi continuă să trăiască aici, cu această ameninţare. 

Ameninţarea vulcanului celebru în istorie

Cu siguranţă, cel mai cunoscut vulcan este Vezuviul, situat pe coasta vestică a Italiei în apropiere de oraşul Neapole. Vezuviul este cunoscut pentru faptul că acum aproximativ 2000 de ani, în anul 79 d Hr, a distrus oraşele antice Pompei şi Herculaneum. A luat numeroase vieţi şi a făcut prăpăd pe o suprafaţă însemnată. Iar Vezuviul este încă activ. Specialiştii spun că în orice clipă ar putea erupe din nou, cu o forţă uluitoare, aruncând în aer gaze, roci şi magmă fierbinte. Tragic este că la numai 9 kilometri de Vezuviu se află oraşul italian Neapole, o metropolă cu milioane de locuitori. Aceiaşi specialişti spun că este puţin probabil ca oraşul să poată fi evacuat eficient în momentul unei erupţii-supriză. Mai mult decât atât, în zonă se află şi Campei Flegrei, un vulcan şi mai puternic decât Vezuviu, dar despre care se ştie că erupe foarte rar. 

Pericolul din mările Asiei

Un alt vulcan care este considerat de specialişti un adevărat pericol se află pe Iwo Jima, o insulă japoneză situată la aproximativ 1.000 de kilometri de capitala Tokyo. A rămas cunoscută în istorie pentru bătăliile crunte date aici în cel de-al doilea război mondial între americani şi japonezi. În străfundurile insulei se află însă un vulcan activ extrem de puternic. Anual, cantităţi mari de lavă se acumulează în subsolurile insulei aşteptând oricând să erupă. În cazul unei erupţii, spun specialiştii, s-ar produce o catastrofă în întreaga zonă de coastă asiatică. Explozia ar fi atât de puternică încât ar rupe efectiv insula în două şi ar provoca un tsunami devastator. Specialiştii estimează că va face ravagii pe coastele Japoniei şi Chinei, în special în zona Hong-Kong şi Shanghai. 

Uriaşii din inima Indoneziei

Indonezia este renumită pentru activitatea vulcanică deosebit de puternică. Cei mai periculoşi vulcani din Indonezia, activi şi astăzi sunt Agung şi Merapi. Merapi, care înseamnă în limba localnicilor ”Muntele de foc”, se află pe insula Java şi erupe constant de aproape două mii de ani. Ultima erupţie a avut loc în anul 2018, fiind nevoie de evacuarea forţată a populaţiei. Cu toate acestea, în apropierea vulcanului trăiesc peste 24 de milioane de oameni. Specialiştii spun că cel mai mare pericol reprezentat de Merapi sunt revărsările piroclastice, propriu-zis lavă încinsă care distruge totul în cale.

Tot în Indonezia se află şi Agung. Este situat în zona turistică a insulei Bali şi reprezintă, spun specialiştii, o ameninţare teribilă. Cea mai puternică erupţie din istoria Indoneziei a fost cea din 1963. Erupţia a durat 11 luni, fiind aruncate în aer cenuşă şi gaze. Totodată, râuri de lavă au curs constant de pe munte devastând totul în cale. Au murit atunci peste 1.000 de oameni. Ultima erupţie a avut loc în anul 2018 şi se aşteaptă noi erupţii. Peste patru milioane de oameni locuiesc în apropiere de Agung.

Vulcanul care a erupt în timpul unei conferinţe despre vulcani

Unul dintre cei mai periculoşi vulcani din lume se află în America de Sud, mai precis, în Columbia. Se numeşte Galeras şi este activ de câteva milioane de ani, fiind impresionant şi ca dimensiuni. Se ridică la peste 4.200 de metri de la nivelul mării şi a fost protagonistul unor erupţii catastrofale.

Geologii spun că acum 5.000 de ani a reuşit să modifice întreg peisajul zonal după ce a aruncat în aer peste 15 kilometri cubi de material incandescent. Prima consemnare a unei erupţii este din secolul al XVI-lea, în timpul cuceririi spaniole. De altfel, călugării spanioli au descris cu groază forţa uriaşă a vulcanului. În anii 70, cercetătorii au crezut că Galeras s-a stins. Peste numai zece ani, în 1988, vulcanul avea să rupă cu o forţă uimitoare. Mai mult decât atât, este singurul vulcan care a reuşit să-i ucidă pe cei care-l cercetau. Mai precis, în anul 1993 a erupt chiar în timpul unei conferinţe despre vulcani ţinută în zonă şi a ucis, prin scurgerile de lavă, trei cercetători invitaţi. Specialiştii spun că Galeras este un pericol constant mai ales că în zonă se află numeroase oraşe. 

Ucigaşul din Cercul de Foc al Pacificului

Muntele Saint Helens se află în statul Washington, USA şi fac parte din aşa numitul Cercul de Foc al Pacificului, un lanţ de vulcani întins pe o suprafaţă impresionantă. Muntele are o înălţime de 2540 de metri şi aparţine unui lanţ muntos care se întinde de-a lungul vestului Statelor Unite. Saint Helens este un vulcan activ deosebit de periculos cunoscut pentru erupţiile sale distrugătoare, fiind responsabil de cea mai devastatoare erupţie vulcanică din istoria Statelor Unite. Această erupţie a avut loc în anul 1980 şi a provocat distrugeri pe o suprafaţă de 200 de mile pătrate distrugând sute de locuinţe, poduri, 24 de kilometri de cale ferată şi peste 290 de kilometri de autostradă. Cu toate măsurile autorităţilor de a evacua populaţia, au fost ucise 57 de persoane. În urma erupţiei, o mare parte a parcului naţional din zonă a fost distrus. Vârful muntelui a fost efectiv aruncat în aer şi în locul său s-a format un crater uriaş. Şi acest vulcan este considerat un pericol constant. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

VIDEO Revoltă în Vulcan: zeci de oameni în stradă. Două persoane au ameninţat că se sinucid dacă nu primesc ajutoare

VIDEO Vulcanul indonezian Anak Krakatau a erupt şi a proiectat cenuşă şi fum la aproape 15 kilometri în atmosferă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite