Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Aproape 100.000 de euro aruncaţi pe apa sâmbetei. Cum îşi rup turiştii picioarele pe aleea spre lacul lui Eminescu de la Ipoteşti FOTO

0
17 Sep 2019 18:45:47
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Dale sărite pe aleeile pentru turişti FOTO Cosmin Zamfirache
Dale sărite pe aleeile pentru turişti FOTO Cosmin Zamfirache

Unul dintre cele mai importante simboluri culturale din nordul Moldovei se află într-o stare dezastruoasă. Lacul lui Eminescu de la Ipoteşti, vizitat anual de mii de turişti, aproape a secat, sufocat de buruieni şi gunoaie. Aleile spre lac sunt distruse, iar indicatoarele turistice smulse.

Lacul cu nuferi de la Ipoteşti, comuna ”Mihai Eminescu”, judeţul Botoşani, este unul dintre cele mai importante obiective turistice şi culturale din nordul României. Altfel spus, meleagurile pe unde a copilărit poetul Mihai Eminescu şi totodată locurile pe care le-a vizitat cel mai des pe toată perioada vieţii, având în vedere că acolo au locuit părinţii şi fraţii săi. La Ipoteşti se află şi Casa Memorială Mihai Eminescu, dar şi un complex muzeal şi de studii, unic în ţară. 
 
De departe cea mai râvnită atracţie turistică este lacul cu nuferi, aflat la trei kilometri de casa lui Eminescu, în codrii Ipoteştiului, pădure seculară de stejar. Se spune că acest lac, dar şi pădurea au servit drept sursă de inspiraţie poetului. Deşi mii de turişti vizitează anual acest obiectiv, lacul zona de promenadă spre acesta, prin pădure, au devenit un simbol al bătăii de joc. Turiştii îşi rup efectiv picioarele până la lac din cauza dalelor desprinse din aleile denivelate, iar lacul în sine este aproape secat. Pe scurt, nu mai este aproape nimic de văzut la lacul cu nuferi de la Ipoteşti.
 
Obiectiv turistic naţional batjocorit
 
Lacul cu nuferi de la Ipoteşti este inclus în circuitul turistic naţional, fiind descris drept unul dintre cele mai feerice locuri din România. În momentul de faţă însăşi drumul până la lac este o aventură. Din satul Ipoteşti se ajunge la marginea pădurii pe un drum efectiv distrus. Din parcarea amenajată pentru turiştii, la lac se ajunge pe o alee pavată prin mijlocul codrilor. În momentul de faţă, turiştii îşi rup picioarele pe acest drum.
 
 Lacul sufocat de stuf FOTO Cosmin Zamfirache
 
Pe porţiuni întregi dalele au sărit sau au fost denivelate din cauza inundaţiilor din această vară. Tot din cauza inundaţilor au apărut şanţuri largi, iar pista pentru biciclişti nici nu mai există. La lac se ajunge pe orbecăite fiindcă indicatoarele turistice au fost efectiv smulse. Odată ajunşi la ochiul de apă, turiştii realizează că nu prea au ce mai vedea. Lacul aproape secat a fost năpădit de stuf şi de gunoaie. ”Este o bătaie cruntă de joc. Aşa ceva nu se poate. De două ori era să-mi rup picioarele până acolo. Eu am mai fost şi am vrut să aduc şi nişte prieteni veniţi de la Bucureşti. Ce să vadă? Stuf? Halal”, spune Genoveva, o turistă venită din judeţul Suceava. De altfel, numeroşi turişti veniţi duminică la lac şi-au exprimat nemulţumirea la adresa autorităţilor.  
 
Peste 450.000 de lei daţi pentru lacul lui Eminescu
 
Culmea, pentru lacul lăsat în paragină s-au cheltuit peste 450.000 de lei din banii statului. Într-o primă fază în 2014, Consiliul Judeţean Botoşani dădea 200.000 de lei unui medic veterinar care primise lacul prin retrocedările din anii '90, pentru a aduce obiectivul în proprietatea statului. Şi la acea vreme lacul era o ruină năpădită de vegetaţie. Abia după doi ani, în 2016, Consiliul Judeţean mai dădea 250.000 de lei, din bugetul propriu, pentru modernizarea aleilor şi pavarea acestora, montarea de indicatoare rutiere, amenajarea unei piste pentru biciclete, amenajarea unui pod peste lac şi curăţarea acestuia. Minunea a durat aproximativ doi ani, până la primele ploi serioase. Aleile au fost efectiv distruse, pistele de biciclete la fel, indicatoarele smulse, iar lacul lăsat din nou pradă vegetaţiei.
 
Se aşteaptă bani de la Guvern
 
Deşi au trecut patru luni de la inundaţii, autorităţile nu au mişcat nici măcar un deget. Reprezentanţii Primăriei Ipoteşti spun că obiectivul se află în administrarea Consiliului Judeţean şi că au fost tot felul de comisii pe acolo, dar fără niciun rezultat. ”Au venit de la Prefectură, au constatat, au făcut rapoarte, dar până în prezent nimic. Pe noi ne interesează situaţia lacului fiindcă vin mii de turişti aici, este foarte căutat şi este bine pentru comuna nostră“, spune Verginel Gireadă, administrator public al comunei ”Mihai Eminescu”. 
 
De celalată parte, autorităţile judeţene recunosc dezastrul de la Ipoteşti, dar spun că aşteaptă bani de la Guvern. În cel mai rău caz, vor aloca din nou bani din bugetul propriu pentru a face „cât de cât“ viabil acest obiectiv turistic. ”Să vedem dacă se alocă bani de la Guvern în perioada imediat următoare. Dacă nu, trebuie să găsim o soluţie de a reface aceea aleee, cât de cât, să fie accesibilă vizitatorilor. În ceea ce priveşte lacul în sine, este secetă, cred că o să putem interveni cât mai repede pentru a curăţa, fără să punem în pericol nuferii. Să încercăm să rărim stuful”, spune Dorin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.  
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
 VIDEO Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti recită în română, de la Ipoteşti, poezia „Lacul“, de Mihai Eminescu
 
FRAGMENT „Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii şi personajele lor”, de Ioana Pârvulescu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările