Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Blestemul verilor fără apă într-un judeţ din România. Avariile la conducte se ţin lanţ chiar în anotimpul cald

0
4 Aug 2020 17:37:21
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Avariile sunt frecvente la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Avariile sunt frecvente la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Zeci de mii de botoşăneni suferă în fiecare vară din cauza întreruperii frecvente a apei. Sistarea apei este cauzată în special de avariile foarte dese pe reţelele vechi, unele de aproape 50 de ani. Cu toate că se anunţă anual investiţii fabuloase în modernizarea conductelor, în fiecare vară este acelaşi scenariu pentru botoşăneni, zile fără apă, pe caniculă, stând la cozi la puţinele fântâni rămase în zonele urbane.

În fiecare vară, botoşănenii ştiu că este bine să-şi facă rezerve de apă. Şi asta fiindcă nu există anotimp cald fără avarii la reţelele de distribuţie a apei şi evident cu sistările aferente. Şi asta în condiţiile în care de ani buni se vorbeşte constant despre investiţii de milioane de euro în conducte moderne la Botoşani, mai ales în municipiul reşedinţă de judeţ şi municipiul Dorohoi.  

Avarii de cel puţin 4-5 ori pe vară

În fiecare vară, apar avarii pe reţele de apă din judeţul Botoşani dar cu precădere la cele care alimentează cartierele din municipiul reşedinţă de judeţ. După ce conducta cedează, societatea Nova Apaserv, firma cu acţionariat exclusiv de stat, care gestionează sistemul de apă-canal, sistează de obicei furnizarea de apă potabilă. Aceste evenimente au deobicei loc, culmea în perioade caniculare, când lumea are nevoie de apă mai mult decât orice. De exemplu în vara anului 2019, apa a fost întreruptă de cinci ori, în diferite localităţi din judeţ, sau pur şi simplu pe un areal mai larg, din care făcea parte şi municipiul Botoşani. La acestea se adaugă încă aproximativ 10 avarii însoţite de sistarea apei, fie pe o zonă întreagă cuprinzând mai multe oraşe şi sate, fie punctual pe cartiere, pe parcursul întregului an. 
 
În anul 2018, pe parcursul verii, apa a fost întreruptă de nouă ori, în special în municipiul Botoşani, pe o perioadă de aproximativ 2 zile, de fiecare dată. ”Eu stau în zona Pieţei Centrale dar deja mă cunosc oamenii de pe Ştefan Luchian( n.r. o altă stradă din municipiu) ca şi cum aş fi vecinul lor. Aşa de des mă duc la fântâna din cartierul lor să umplu bidoanele. Nu există vară să nu aflu că rămân fără apă. Zic că o întrerup o noapte, dar până pornesc sistemul, până să umplu ţevile, vine presiunea şi aşa mai departe se fac două zile, ba chiar trei zile la unii. A fost şi câte o săptămână fără apă. În timpul verii aşa ceva este inadminisibil”, spune un locatar, trecut de 60 de ani, din zona Pieţei Centrale a municipiului Botoşani. 
 
Cei mai afectaţi sunt botoşănenii care se află în zonele înalte acolo unde apa ajunge mai greu. ”Este chin şi jale. Când este mai cald, îi apucă întreruperea apei. Să facă domnule ceva cu conductele alea că sunt de pe vremea lui Ceauşescu”, spune un botoşănean de Aleea Pacea acolo unde au avut loc mai multe întreruperi ale apei. În zona Sucevei, municipiul Botoşani, o conductă se sparge în mod regulat, lăsând mai ales vara, locatarii blocurilor din zonă fără apă. Un adevărat chin spun oamenii.

Conducte prea vechi şi prea scumpe

De vină, spun în repetate rânduri reprezentanţii Nova Apaserv, sunt conductele prea vechi. Sub municipiul Botoşani se află o reţea de 320 de kilometri de conducte. Multe dintre acestea au o vechime de aproximativ 50 de ani, băgate în pământ cam odată cu refacerea oraşului pe principii socialist-muncitoreşti. O parte a acestor conducte sunt făcute din azbociment, un material casabil care se rupe ori de câte ori, presiunea creşte în conducte. Sunt zone, precum o serie de blocuri din cartierul Griviţa, unde locatarii se spală la lighean, de multe ori, din cauza presiunii scăzute. Ţevile sunt aceleaşi din vremea comunismului dar numărul consumatorilor a crescut exponenţial. În cazul avariilor repetate de pe Aleea Pacea din municipiul Botoşani, reprezentanţii Primăriei spun că ţevile sunt vechi şi prea scumpe pentru a fi reabilitate cât de curând, fără fonduri europene.
 
 Echipele de intervenţie ale Nova Apaserv, culmea cu angajaţii cei mai prost plătiţi din societate, de multe ori abia fac faţă rupturilor care apar în reţea. Ultima avarie a avut loc zilele acestea, iar de marţi seara se i-a din nou apa în Botoşani pentru aproximativ 48 de ore. În tot acest timp oamenii de la oraş suferă cel mai mult. Sunt nevoiţi să cumpere apă din supermarket-uri sau să facă cozi la cele câteva fântâni potabile rămase în oraş. La ţară lucrurile sunt mai simple, fiecare gospodar are măcar o fântână. ”Partea cea mai aiurea este că nu avem nici apă caldă. 
 
Adică trebuie să o încălzim la aragaz, să ne spălăm cum putem, fiindcă nu merg centralele. Înţelegem că se mai întâmplă dar câteodată este bătaie de joc. ”, spune un locatar din zona Griviţa. Reabilitarea întregii reţele de apă a Botoşaniului necesită zeci de ani şi probabil fonduri europene de mare anvergură. Deşi în repetate rânduri oficialii de la Nova Apaserv au prezentat planuri masive de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă inclusiv pe municipiul Botoşani, avariile încă se ţin lanţ, semn că doar o mică parte din reţea a fost de fapt reabilitată, fiind nevoie de investiţii masive în continuare. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Şoseaua Fabrica de Glucoza, închisă 48 de ore de o avarie la reţeaua Apa Nova
     
Avarie majoră la magistrala de apă a Zalăului. Un oraş întreg şi mai multe sate rămân fără apă

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii