Carul înaintea boilor. Oraşul unde mai întâi se asfaltează strada şi apoi se repară conductele din pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Iuliu Maniu proaspăt asfaltată distrusă de o avarie la apă FOTO Cosmin Zamfirache
Strada Iuliu Maniu proaspăt asfaltată distrusă de o avarie la apă FOTO Cosmin Zamfirache

Autorităţile locale din municipiul Botoşani asfaltează străzile din bani publici în condiţiile în care ţevile subterane de alimentare cu apă sunt foarte vechi şi cedează frecvent. Asftel, trebuie schimbate, iar asfaltul proaspăt turnat trebuie spart şi refăcut

În municipiul Botoşani, sunt peste 150 de kilometri de conducte pentru distribuţia apei potabile. O bună parte dintre acestea sunt ţevi vechi de jumătate de secol, inclusiv din materiale casabile şi periculoase precum azbocimentul. Tot la Botoşani, există o reţea vastă de străzi şi alei, care necesită reabilitări, asfaltări şi modernizări, mai ales spre zonele periferice. Oraşul este cuprins într-un master-plan prin Programul Operaţional Sectorial de reabilitare a întregii reţele de distribuţie a apei, aşa că, prin acest proiect, vor fi băgate în pământ conducte noi. 

În acelaşi timp, Primăria oraşului a demarat un amplu program de asfaltare, mai ales pe străzile care nu au beneficiat niciodată de o modernizare. Şi de aici încep şi problemele. În loc să reabiliteze mai întâi ţevile din pământ şi apoi să asfalteze străzile, autorităţile botoşănene au pus carul înaintea boilor şi au început lucrările de asfaltare chiar în zone cu ţevi foarte vechi şi deci cu mari probleme, ba, în unele zone, chiar au finalizat lucrările pe care au cheltuit câteva milioane de lei din bani publici. Problemele au început deja să apară, fiind străzi proaspăt asfaltate distruse din cauza avariilor dese apărute la reţeaua de apă. În pofida apelurilor făcute de Primărie la societatea de apă şi canal a judeţului, nu a fost făcută încă o planificare clară a acestor lucrăril.

„Facem ca să stricăm, eu nu înţeleg asta!”

În această situaţie se află strada Iuliu Maniu, din municipiul Botoşani, dar şi strada Maramureşului. Ambele sunt proaspăt asfaltate, dar în subsol se află ţevi foarte vechi care urmează să fie înlocuite. Cu alte cuvinte, asfaltul va fi distrus pentru a face loc ţevilor. Pe strada Iuliu Maniu asfaltarea a costat cinci milioane de lei şi deja strada a fost spartă din cauza avariilor la conducta de apă. „Este o ţeavă veche cred că de 60 de ani acolo. Ar fi trebuit înlocuită ca să nu se distrugă din nou ceea ce s-a făcut. Cred că au fost deja 7-8 avarii. Facem ca să stricăm, eu nu înţeleg asta! Nu vorbesc între ei când se apucă de treabă”, mărturiseşte o locatară de pe strada Iuliu Maniu. 

Şi pe Maramureşului au apărut deja probleme, asfaltul fiind distrus de o avarie. Chiar şi în centrul oraşului, lângă vechea sinagogă, s-a asfaltat, deşi există o ţeavă care trebuie înlocuită. Mai mult, şi aici asfaltul a fost distrus de avarii. 

„Noi le-am cerut să se gândescă la o planificare”

În această situaţie sunt multe străzi care riscă să fie asfaltate înainte ca ţevile din subsol să fie reparate. Reprezentanţii Primăriei spun că au avut o întâlnire cu cei de la Nova Apaserv, societatea de canalizare, şi le-au cerut să le dea o planificare a lucrărilor. „Noi le-am cerut chiar luna aceasta să se gândească la o planificare a lucrărilor. Să ne spună unde vor să intervină la conducte, mai ales pe străzile unde se asfaltează. Tocmai să nu ajungem în situaţia în care se asfaltează şi se sparge din nou”, spune viceprimarul Liviu Toma. 

De altfel, edilul recunoaşte că, dacă asfaltul va fi spart pentru lucrări la conducte, este greu de adus la starea iniţială. „Am experienţă în acest domeniu şi ştiu că una este să asfaltezi dintr-un capăt în altul al străzii, şi alta să refaci pe bucăţi. Nu rezistă foarte mult acolo unde s-a refăcut”, precizează Liviu Toma. 

În ultimii 20 de ani, la Botoşani au mai fost situaţii în care asfaltul sau trotuarul proaspăt refăcut să fie spart ulterior pentru reabilitări de conducte, fie de apă, fie de agent termic.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum a ajuns un patron de pompe funebre şeful Spitalului Judeţean Neamţ. Noul manager mai este şi director la primărie

FOTO Petiţie pentru oprirea asfaltării drumului de la Peştera Huda lui Papară: ”În rezervaţie naturală nu trebuie să existe trafic auto”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite