Caşcaval românesc, la un pas să ajungă brand european. Este produs în Botoşani şi este considerat unicat în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caşcavalul de Săveni, produs în judeţul Botoşani, este la un pas să ajungă brand european. Mai precis Ministerul Agriculturii depune actele la Comisia Europeană pentru înregistrare acest produs din nordul Moldovei. Reţeta şi gustul acestui caşcaval sunt considerate unicat.

În momentul de faţă, România are înregistrare la nivel european, doar trei denumiri de origine protejată, adică branduri locale unicat. Este vorba de magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu şi telemeaua de Ibăneşti. 

Ministerul Agriculturii a anunţat că sunt elaborate în momentul de faţă dosare pentru înregistrarea şi altor produse la Comisia Europeană. Mai precis, cârnaţii, de Pleşcoi, dar şi caşcavalul de Săveni. Ultimul produs, mai puţin cunoscut ca denumire, este din judeţul Botoşani, iar producătorii acestuia spun că are o reţetă şi un gust unicat. 

Caşcaval inventat pe vremea comuniştilor

Caşcavalul de Săveni este întâlnit ca reţetă doar în zona Săveniului şi Vlăsineştiului şi este realizat în toată lumea de doar 6 producători din acest areal geografic. Sunt singurii care cunosc şi aplică reţeta în producţie. Reţeta este de altfel preluată din perioada comunistă. 

Mai precis, în perioada cunoscutelor Intreprinderi de Colectare şi Industrializare a Laptelui(ICIL). Laptele colectat din zona Săveni şi Vlăsineşti era adus la Fabrica de Lactate de la Săveni, înfiinţată încă din 1959. Acolo a fost elaborată o reţetă, bazată pe interferenţa dintre diferitele tehnici de prelucrare tradiţională a caşcavalului. După desfinţarea fabricii în 1990, reţeta a fost reţinută şi transmisă de tehnologii fabricii, la noii procesatori de lapte din zonă.

Caşcaval din lapte cu gust dulceag, floral

Producătorii caşcavalului de Săveni, spun că îl fac doar pe baza unor secrete atât din perioada comunistă dar folosind şi tehnici tradiţionale specifice zonei. 

”Acest caşcaval se face numai manual, în coşuri de nuiele şi este maturat pe o scândură de brad. Nu are nimic artificial, este natural, doar după metode tradiţionale şi secretele noastre”, spune Constantin Aniculăiesei, unul dintre producători. Totodată se spune că la acest caşcaval, contează foarte mult laptele din care este făcut. Se foloseşte, mai precis, lapte doar din zona Vlăsineşti sau Săveni, fiindcă are proprietăţi aparte. Vitele care pasc pe acele păşuni bogate în plante medicinale dau un lapte cu gust dulceag şi aromă florală.

Caşcaval ce nu poate fi reprodus nicăieri

Dacă Uniunea Europeană certifică caşcavalul de Săveni, acesta va primi denumire de origine protejată, adică nimeni nu va mai putea în Europa să-l producă. „Prin această denumire de origine protejată se înţelege denumirea unor produse cu caracteristici datorate exclusiv arealului geografic în care sunt produse, dar şi priceperii meşterilor locali care deţin reţete unicat. 

Cu alte cuvinte, produsul trebuie să fie procesat într-o zonă geografică bine delimitată, prin metode tradiţionale recunoscute. Cu această certificare de denumire de origine protejată, nimeni din Uniunea Europeană nu mai poate produce acest caşcaval”, precizează Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

VIDEO Cârnaţii de Pleşcoi vor ajunge pe masa Comisiei Europene. Guvernul vrea să-i certifice ca produs tradiţional românesc, alături de caşcavalul de Săveni

Budincă de ciuperci cu caşcval

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite