Ce soluţie a ales un primar de comună pentru a lupta împotriva pestei porcine. „Pentru săteanul nostru ar fi dezastru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un primar din judeţul Botoşani a găsit o soluţie inedită de a combate pesta porcină care dădea târcoale comunei. Acesta spune că nu a mai aşteptat să fie ajutat de statul român şi a accesat singur fonduri europene pentru construcţia unor ”porţi dezinfectate”. Propriu-zis în comună se intră şi se iese doar prin aceste porţi care curăţă toate autoturismele şi previn infectarea porcilor.

În comuna Pomârla, situată în nordul judeţului Botoşani, aproape de graniţa cu Ucraina au fost înregistrate câteva cazuri de pestă porcină africană. Două cazuri la porc domestic şi alte câteva la porcii mistreţi care sălăşluiesc în pădurile dese din jurul comunei. Dumitru Chelaru, edilul din Pomârla, o localitate nordică unde oamenii trăiesc doar din agricultură şi creşterea animalelor, spune că a cerut cu disperare ajutor statului pentru ca localnicii să nu ajungă la sapă de lemn. Când şi-a dat seama că bugetul nu-i ajunge, că bani pentru investiţii în echipamente de dezinfecţie nu găseşte a accesat fonduri europene pentru a-şi securiza comuna împotriva pestei porcine. 

Porţi de 60.000 de euro împotriva pestei

Mai precis acesta a achiziţionat trei dispozitive sub forma unor porţi care pulverizează substanţă dezinfectantă, capabilă să ucidă germenii. Fiecare ”poartă” va fi amplasată către o ieşire din sat, inclusiv către pădure, de unde poate fi adus virusul mortal pentru porci. Dispozitivele au costat 60.000 de lei, au fost găsiţi şi furnizorii, urmând ca acestea să fie livrate şi montate cât mai curând. ” Este vorba despre două proiecte europene accesate pentru aşa ceva. Nu există nicăieri în judeţ astfel de staţii pentru dezinfecţie. Bani nu aveam la buget iar situaţia era urgentă, a trebuit să accesez un proiect european. Am găsit şi firme de profil tocmai la Brăila. Au venit aici şi ne-au spus cum să le amplasăm, să le conectăm la utilităţi, şi aşa mai departe.”, precizează Dumitru Chelaru. Propriu-zis tot ce intră şi ce iese din comuna Pomârla, va trece prin aceste staţii pentru dezinfecţie. 

”Pentru săteanul nostru ar fi un dezastru”

Edilul din Pomârla spune că oamenii din comună trăiesc mai mult din creşterea animalelor şi agricultură. Porcii reprezintă hrana unei familii pe aproape jumătate de an. Pierderea acestora ar însemna efectiv foamete pentru mulţi localnici. ”Pentru săteanul nostru ar fi un dezastru. Reprezintă sursa lui de hrană, pe care o creşte cu mari sacrificii. Tocmai de aceea trebuiau luate măsuri urgente, mai ales că pericolul pândea la noi”, spune Dumitru Chelaru.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

DSVSA Ialomiţa: 21 de focare de pestă, confirmate în 6 localităţi şi 148 de cazuri la mistreţi

ANSVSA: Zece focare de pestă porcină, active pe malul Borcei şi 99 de cazuri la mistreţi

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite