Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Cine este controversatul Bigfoot. Secretele hominidului de aproape 3 metri despre care se spune că bântuie pădurile de pe tot Globul

2
12 Oct 2016 04:03:05
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Una dintre cele mai cunoscute imagini prezentate ca dovadă a existenţei lui Bigfoot. Este un cadru dintr-o filmare realizată în 1967 de Patterson şi Gimlin FOTO geek.com
Una dintre cele mai cunoscute imagini prezentate ca dovadă a existenţei lui Bigfoot. Este un cadru dintr-o filmare realizată în 1967 de Patterson şi Gimlin FOTO geek.com

Bigfoot sau omul-maimuţă este un personaj controversat şi faimos în toată lumea. Pentru numeroşi amatori de mituri şi mistere, este o creatură cât se poate de reală, în timp ce pentru oamenii de ştiinţă este doar o legendă. Controversa este departe de a se fi încheiat.

Bigfoot, Sasquatch sau Yeti sunt doar câteva dintre denumirile sub care este cunoscută o controversată şi misterioasă creatură care populează imaginarul uman de milenii. Această făptură, considerată de unii drept o realitate, iar de alţii doar un mit, este descrisă ca un om-maimuţă, înalt de până la 3 metri, cu trupul acoperit cu păr des. 
 
După ce omul-maimuţă sau Sasquatch a populat legendele vechilor triburi în special din zona nord-americană, a intrat şi în imaginarul lumii moderne, fascinând deopotrivă amatori de senzaţional şi oameni de ştiinţă. Isteria creată în legătură cu omul maimuţă sau Bigfoot, cum mai este cunoscut, a început la jumătate secolului al XIX-lea şi continuă şi astăzi. 
 
În timp, s-au strâns mii de dovezi privind existenţa acestuia, de la urme păstrate până la filmări sau fotografii în care apar contururi sau primate de mari dimensiuni. Mai mult decât atât, au fost constituite organizaţii şi cluburi dedicate acestui fenomen şi strângerii dovezilor necesare dovedirii existenţei lui Bigfoot.
 
Principalele dovezi ale existenţei lui Bigfoot
 
Discuţiile despre existenţa unei făpturi gigantice, humanoide, acoperită cu păr sunt acoperite de o serie de dovezi şi mărturii. Despre existenţa lui Bigfoot se vorbeşte încă din 1830, când un pastor american spune că a văzut o asemenea creaturi în preajma unui trib ameridian. Cu toate acestea abia din anii 50 începe adevărata ”eră Bigfoot” culmea cam în aceeaşi perioadă cu isteria OZN-urilor. Atunci, de altfel, şi cu ajutorul suportului video şi foto, se înmulţesc doveziile şi mărturiile despre existenţa acestei făpturi. Câteva dintre acestea au făcut înconjurul lumii. 
 
Poate cea mai controversată şi explicită dovadă a existenţei unui humanoid gigant a fost oferită de Roger Patterson and Bob Gimlin, doi americani care susţin cu probe video că au reuşit să vadă un Bigfoot. Mai precis, în 1967, aceştia au făcut publice o serie de imagini surprinse în Bluff Creek, California, Statele Unite, în care apare o fiinţă humanoidă, acoperită cu păr, gigantică, ce străbate o zonă deschisă şi apoi se ascunde într-o pădurice. Era prima imagine a unui aşa-zis Bigfoot. Dovezi foto ale creaturii au continuat să apară, majoritatea fiind însă de proastă calitate sau simple imagini indescifrabile în diferite contexte. 
 
S-a ajuns până acolo încât susţinătorii fenomenului Bigfoot să susţină că humanoidul ar fi în stare să emită unde care pot da peste focusul camerelor foto. Dincolo de dovezile video şi foto, cei care credeau în existenţa acestui om-maimuţă au argumentat prezenţa acestuia în pădurile nord-americane prin intermediul urmelor lăsate de această fiinţă. De exemplu, în 1959, revista ”True„ din Statele Unite publica o ştire despre descoperirea unor urme uriaşe de un presupus humanoid gigantic tot în zona Bluff Creek. În anul 2000, o expediţie organizată de Bigfoot Field Research Organization descoperea în statul Washington lângă Muntele Adams prima urmă a trupului acestui humanoid imprimată în nămolul de pe malul unui pârâu montan. În 2013 cercetătorul Dennis Pfoul anunţa că au fost descoperite urme proaspete de Bigfoot imprimate în zăpadă în ţinutul Colorado.
 
Existenţa lui Bigfoot, demonstrată ştiinţific
 
Mai mult decât atât, s-a ajuns la încercări de demonstrare a existenţei omului-maimuţă cu ajutorul ştiinţei, mai precis a geneticii. În 2013 un grup de cercetători americani grupaţi în jurul asociaţiei Sasquatch Genome Project spun că au reuşit să adune probe de sânge, de păr şi piele care ar aparţine acestui hominid. ”Am descoperit că anumite probe, în special păr, şi pe care l-am identificat ca fiind păr de sasquatch, are o morfologie unică, care se distinge de alte probe prelevate de la oameni sau animale”, preciza doctorul Melba Ketchum, coordonatorul proiectului pentru Abc News din Statele Unite. Cercetătorii anunţă de fapt rezultate spectaculoase. ”Toţi am avut experienţe care ne-au schimbat vieţile. Propriuzis ne-au zguduit toate credinţele”, preciza într-o conferinţă de presă din 2013, Dennis Pfoul.
 
Cum arată Bigfoot
 
Până în 2013, conform dovezile video din 1967, a diferitelor fotografii, dar şi a urmelor imprimate în special în nămol s-a dedus că Bigfoot ar fi o creatură de aproape 3 metri, cu degetele picioarelor asemănătoare oamenilor, cu corpul acoperit de păr negru, roşu sau maro-închis şi cu un craniu asemănător gorilelor. După anul 2013 prin studiile întreprinse în cadrul Sasquatch Genome Project s-a ajuns la concluzia că Bigfoot ar fi un om hibrid. 
 
„Sunt un tip de populaţie care sunt oameni-hibrizi. Şi toate dovezile ADN arată acest lucru”, preciza doctorul Melba Ketchum pentru Abc News. Totodată aceşti specialişti spun că Bigfoot ar fi un humanoid care a luat naştere prin diferite procese de hibridizare acum 13.000 de ani. Trăiesc retraşi, sunt omnivori şi creaturi nocturne. Totodată prezenţa lor în legendele din toată lumea, sub diferite nume, sugerează oamenilor adunaţi în jurul acestui proiect că ar trăi în mai multe zone ale Globului.
 
Bigfoot, o glumă
 
Pentru mulţi oameni de ştiinţă, existenţa lui Bigfoot este doar o glumă. La fel şi majoritatea probelor. Din punct de vedere ştiinţific, omul-maimuţă, omul-hibrid, deocamdată nu există. De altfel, mare parte a dovezilor foto şi a urmelor găsite sunt considerate făcături. Astăzi aproape oricine are o cameră de 5 megapixeli în buzunar, fie că este Iphone sau orice alt dispozitiv. Nicicând în istorie atât de mulţi oameni nu au avut aparatură atât de sofisticată de surprindere a imaginilor şi pe care să o aibă la ei aproape tot timpul. Dacă Bigfoot ar exista, în mod logic dovezile fotografice s-ar fi îmbunătăţit pe parcursul anilor. Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat. 
 
„Fotografii cu oameni, maşini, munţi, flori, apusuri de soare, căprioare şi orice altceva au devenit tot mai clare de-a lungul timpului. Bigfoot este o excepţie notabilă”, scrie Benjamin Radford pentru Livescience.com. Totodată, pentru mulţi oameni de ştiinţă existenţa unor fiinţe solitare, nevăzute, neauzite, care să-şi perpetueze cu succes specia, este o ideee care sfidează logica. Chiar şi studiile genetice ale Sasquatch Genome Project s-au dovedit o glumă pentru unii oameni de ştiinţă. 
 
„Este o glumă. Sunt un grup comic care s-au transformat într-o comunitate de excentrici”, preciza profesorul Todd R. Disotell de la departamentul de antropologie al Universităţii din New York pentru Abc News. Mai mult decât atât, se precizează că multe dintre probele biologice, precum fire de păr, sânge sau piele, provin de fapt de la elani sau urşi. În orice caz, sunt şi persoane care au recunoscut falsurile în legătură cu Bigfoot. În special este vorba de doi fraţi care în 1982 recunoşteau că, timp de mai mulţi ani, cu o formă confecţionată, au trucat urme de Bigfoot.
 
Gigantophitecus, explicaţia ştiinţifică a lui Bigfoot
 
Sunt însă şi oameni de ştiinţă care spun că fără foc nu poate ieşi fum. Şi că de fapt multitudinea de legende ale popoarelor de pe tot Globul având ca personaj principal omul-maimuţă uriaş are şi un fundament real, pe marginea căruia au fost brodate însă poveşti. În special doctorul Grover Krantz spunea că de fapt Bigfoot a fost o rămăşiţă a unei specii de hominid dispărute. Este vorba despre Gigantopithecus, o primată uriaşă ale cărei fosile, cercetate de lumea ştiinţifică, au fost găsite în Asia. 
 
Însă Grover Krantz susţine că prin strâmtoare Bering, altădată o punte care unea Asia cu America, aceste creaturi s-au refugiat în pădurile nord-americane, de unde au intrat în folclorul ameridienilor. Cu toate acestea, nu au fost găsite rămăşiţe de Giganthropus în America. Au fost încercate şi alte variante, Bigfoot fiind considerat în cele din urmă o rămăşiţă a unui alt hominid primitiv, Meganthropus. Acesta avea o statură impresionantă şi se putea adapta mersului biped. Totodată un dinte aparţinând acestui tip de hominid a fost descoperit lângă Santa Cruz în California. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
Cel mai mare zburător din lume a ajuns la Dino Parc Râşnov, alături de un cuib de ouă reale de dinozaur FOTO
Chinezul care creşte şi nu se mai opreşte: ce înălţime are bărbatul care a crescut 7,5 centimetri în ultimul an şi a devenit cel mai înalt om din China
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Jean Maurer
12.10.2016, 12:51:27

Seamana cu Johanis din profil ? (ma rog, fara par)

0 (2 voturi)
dracon
12.10.2016, 15:21:12

Daca te uiti atent Janescule ,seamana mai mult cu Pontache dar aduce si cu Ilici Iliescu !

Modifică Setările