Cluburile morţii: cronica sinistră a celor mai devastatoare incendii provocate de neglijenţă în localuri. Sute de oameni au ars de vii, au fost intoxicaţi sau zdrobiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni au murit arşi de vii, intoxicaţi sau călcaţi în picioare în locul unde ar fi trebuit să se distreze. Dezastrul din Colectiv este un ultim exemplu dintr-un şir de catastrofe provocate de-a lungul timpului şi pe tot Globul în cluburi sau săli de concerte. Toate aceste dezastre cu pierderi masive de vieţi omeneşti au în comun în special inconştienţa organizatorilor şi a autorităţilor.

Tragedia din Colectiv este ultima dintr-un lung şir de catastrofe provocate de incendii în cluburi. Între toate aceste dezastre soldate cu multe victime există multe similitudini. În principal este vorba de grupuri mari de persoane care vin să se distreze la concerte şi care de multe ori sunt acceptate peste capacitatea declarată a sălii. 

Mai toate dezastrele de acest gen au drept cauză lipsa de prevedere a patronilor, dar şi a organizatorilor de petreceri sau concerte, privind normele de protecţie contra incendiilor. Mai mult decât atât, majoritatea dezastrelor au fost produse de jocuri pirotehnice lansate în spaţii închise şi fără măsuri de prevenire a incendiilor. 

Cinci dintre marile dezastre provocate de incendii seamănă izbitor cu ceea ce s-a întâmplat în clubul Colectiv.

Dezastrul din ”Station” 

Unul dintre cele mai terifiante incendii dintr-un club a fost cel din 20 februarie 2003, izbucnit în Rhode Island, Statele Unite. Clubul ”Station”, renumit pentru concertele rock organizate acolo, a ars practic până la temelii în timpul unei reprezentanţii live. Bilanţul a fost catastrofal, 100 de morţi în primele 24 de ore. Incendiul a izbucnit, la fel ca în Colectiv, la un concert rock, la care au fost folosite dispozitive pirotehnice. Mai precis în timpul concertului trupei rock ”Great White” a celebrului Jack Russell, managerul trupei şi al turneului organizat de aceştia a hotărât folosirea de efecte pirotehnice în jurul scenei, flăcări şi scântei care să fie aruncate de tot felul de dispozitive montate pe o schelă. Decizia a fost luată, deşi clubul ”Station” era un spaţiu închis şi fără măsuri speciale împotriva incendiilor. Similitudinile cu dezastrul din Colectiv sunt uluitoare. 

„Jerbele” cu scântei pornite în momentul în care trupa a început să interpreteze melodia "Desert Moon" au aprins bureţii de antifonare de pe stâlpii din jurul scenei. Bureţii nu erau ignifugaţi, iar flăcările au urcat în doar câteva secunde către acoperiş. Clubul era făcut din materiale uşor inflamabile. La început spectatorii au crezut că totul face parte din show-ul trupei. După ce fumul a început să se răspândească a început să se instaleze panica. "Wow... that's not good.", a remarcat şi solistul trupei ”Great White” când a văzut flăcările urcând la acoperiş. În club erau 462 de persoane care s-au repezit către intrarea principală. Şi asta în condiţiile în care mai erau patru intrări în club. Nu era însă nimeni să dirijeze mulţimea, iar în 5 minute aproape tot clubul ardea. 

”Cred că odată ce toţi am început să ne îndreptăm către uşă şi să ne înghesuim, am ajuns blocaţi în holul din faţa uşii principale şi în cele din urmă am reuşit să dărâmăm uşa şi să ieşim afară”, declara un cameraman prezent la eveniment şi care în cele din urmă a reuşit să supravieţuiască. În urma incendiului, majoritatea celor prezenţi au suferit arsuri şi au fost intoxicaţi cu fum. În primele 24 de ore au murit 100 de persoane arşi sau intoxicaţi. Printre morţi se afla şi chitaristul trupei ”Great White”, Ty Longley. 

După dezastru a fost constituit un fond, ”Station Family Fund”, pentru victimele incendiului, mulţi desfiguraţi şi mai ales pentru rudele celor decedaţi. A urmat o anchetă, managerul turneului  a primit 15 ani de închisoare, iar unul dintre patronii clubului a primit aceeaşi pedeapsă. Pe lângă faptul că ”Station” nu era asigura contra incendiilor şi mai ales nu erau indicate show-uri pirotehnice, a fost depăşit şi numărul de persoane care putea intra în club. Au fost 462 de invitaţi într-un loc omologat pentru 408. Pe locul dezastrului a fost construit un monument în memoria victimelor.

Dezastrul de la Buenos Aires

Una dintre cele mai cumplite tragedii a avut loc la Buenos Aires în Argentina. În incendiul din clubul Republica Cromanon din cartierul Balvanera au murit nu mai puţin de 194 de persoane. Incidentul a avut loc, la fel ca şi în ”Station” sau ”Colectiv”, în timpul unui concert rock şi din cauza aprinderii bureţilor de antifonare. Incendiul de la Republica Cromanon a avut loc pe 30 decembrie 2004, la un an de la dezastrul din ”Station”. Era seara când concerta trupa rock aregentiană Callejeros şi peste 3000 de fani erau prezenţi în clubul din Buenos Aires. 

O făclie cu scântei a fost aruncată, iar pereţii acoperiţi cu spumă de antifonare s-au aprins imediat. Tot clubul era făcut din materiale inflamabile, adică lemn şi burete. Deşi erau şase ieşiri, patru dintre ele erau închise cu lanţuri. În aceste condiţii 3000 de oameni s-au călcat în picioare încercând să iasă din club prin doar două ieşiri înguste.

image

Clubul Republica Cromanon din Buenos Aires FOTO listverse.com

Mulţi au fost desfiguraţi, au suferit arsuri grave, au fost intoxicaţi, iar 194 de persoane au murit. Clubul nu era asigurat contra incendiilor şi nici măcar nu avea extinctoare. Deşi nu avea niciun fel de măsură de prevenire contra incendiilor, clubul primise autorizaţia. A urmat o anchetă, iar primul care a ajuns după gratii a fost Omar Chabán, patronul clubului. Primarul din Buenos Aires şi-a pierdut funcţia în urma unor ample mişcări de stradă.

Peste 160 de morţi în Rusia

Un alt incendiu asemănător a avut loc pe 5 decembrie 2009, în clubul Khromaya Loshad din localitatea rusească Perm. În jur de 300 de persoane se aflau în aceea noapte în Khromaya Loshad  şi urmăreau un show pirotehnic lansat cu ocazia aniversării clubului. La un moment dat, buretele ce antifona sala s-a aprins în cadrul aceluiaşi scenariu de coşmar. Bineînţeles, clubul nu era ignifugat. Mai mult decât atât, doar o singură uşă era disponibilă pentru evacuare. O altă ieşire de urgenţă era blocată şi nici măcar nu era semnalizată.

image

 Memorialul din Perm ridicat în memoria victimelor FOTO wikipedia.org

Decoraţiunile din lemn s-au aprins, iar bucăţi din tavan cădeau ca o ploaie de foc. Din cauza arsurilor şi fumului toxic, peste 150 de persoane au murit. Un martor a rămas şocat de lipsa de reacţie a autorităţilor. Acesta a precizat că maşinile de pompierii au venit abia după 20 de minute. Doar două ambulanţe erau la faţa locului. După ce a aflat de cele întâmplate, Vladimir Putin a trimis două avioane pentru a ajuta răniţi şi a-i transporta la spitale mai mari. Totodată a fost decretată zi de doliu naţional. Autorităţile care au verificat clubul anterior, dar şi patronul localului au fost condamnaţi.

Iadul de la Santika

Un alt dezastru început cu o distracţie în club a avut loc în Bangkok, capitala Tailandei. Mai precis incidentul a avut loc la 1 ianuarie 2009 în clubul Santika. Era o petrecere de Anoul Nou la care participau în jur de 1000 de persoane, localnici dar şi turişti din 13 ţări. Imediat după miezul nopţii a început un show pirotehnic în club, în spaţiu închis, urmând să concerteze trupa ”Burn”.

image

 Clubul Santika din Bangkok FOTO bangkokscoop.com

La fel ca şi în cazurile prezentate anterior, cel mai probabil buretele de antifonare s-a aprins de la scântei, iar clubul fără măsuri de ignifugare luate a izbucnit în flăcări. Iadul s-a dezlănţuit pentru oamenii care petreceau înăuntru. Clubul făcut la fel din materiale inflamabile pur şi simplu a început să se dezintegreze. Au fost înregistraţ nu mai puţin de 66 de morţi şi peste 222 de răniţi grav. Cum era de aşteptat a urmat o anchetă. Au fost scoase la iveală o serie de nereguli, printre care tertipuri de a fenta controalele statului. Patronii clubului au fost condamnaţi la închisoare şi puşi să plătească despăgubiri uriaşe victimelor. Condamnat a fost şi inginerul pirotehnist.

Urgia braziliană şi moartea a 242 de oameni

În topul celor mai cumplite incendii din cluburi trebuie plasat şi cel din Brazilia de pe 27 ianuarie 2013. Clubul ”Kiss” din Rio Grande do Sul a luat foc şi a răpit vieţile a 242 de oameni. Mai precis în seara zilei de sâmbătă 26 ianuarie era organizată o petrecere studenţească numită ”Aglomerados„ la care participau tineri de la şase universităţi braziliene. În club erau în jur de 1000 de oameni. În timpul unui concert susţinut de trupa Gurizada Fandangueira, după miezul nopţii, în jur de ora 2.00, au fost lansate tot felul de jocuri pirotehnice. 

La un moment dat suprafaţa de antifonare a luat foc. Flăcările s-au răspândit în tot clubul, iar oamenii s-au călcat în picioare încercând să iasă afară. Era o singură ieşire din club, iar numărul de persoane admis era depăşit. Cum era de aşteptat a urmat dezastrul. ”Ploua” cu materiale inflamabile aprinse, iar fumul gros şi toxic ucidea necontentit. Au murit 242 de oameni, iar în jur de 600 au suferit răni grave. Majoritatea morţilor abia trecuseră de vârsta de 18 ani. Este considerat cel mai mare dezastru din istoria Braziliei. 

Pompierii au precizat că 90% dintre victime au murit din cauza intoxicaţiei cu fum. Au urmat investigaţiile şi revoltele. Au fost anchetaţi funcţionari şi reprezentanţi ai autorităţii publice însărcinaţi cu verificarea clubului. Unul dintre patronii de la ”Kiss„ a încercat să se sinucidă, dar a fost prins şi în cele din urmă condamnat alături de asociatul său pentru omor. Totodată şi doi dintre membrii trupei care concerta au fost condamnaţi tot pentru omor, fiindcă au pornit dispozitive pirotehnice pe scenă. Preşedintele Braziliei a declarat 30 de zile de doliu naţional.

Vă recomadăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Solistul trupei Great White produce un documentar despre incendiul care a făcut o sută de victime la un concert de-al său: „Mă simt vinovat pentru acei oameni“

Efectul Colectiv în Neamţ: Teatrul Tineretului, Sala Polivalentă şi două case de cultură şi-au suspendat activitatea

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite