Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Comuna în care timpul parcă a încremenit: nicio investiţie publică în trei decenii şi sărăcie cât cuprinde

2
4 Oct 2021 04:12:35
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Comuna Dimăcheni şi singurul drum asfaltat FOTO Cosmin Zamfirache
Comuna Dimăcheni şi singurul drum asfaltat FOTO Cosmin Zamfirache

Ţăranii din Dimăcheni, judeţul Botoşani, se consideră condamnaţi la sărăcie şi lipsă de civilizaţie. Este una dintre cele mai sărace comune din România şi nimeni nu pare să aibă leac pentru asta.

Comuna Dimăcheni, judeţul Botoşani. Se află la 30 de kilometri de reşedinţa de judeţ, dar pare un capăt de lume. Un loc uitat, unde timpul pare că a încremenit pentru cei 1.400 de locuitori care îşi duc traiul în trei sate. Oamenii din Dimăcheni trăiesc din te miri ce. 

Majoritatea sunt agricultori săraci sau crescători de animale şi îşi câştigă existenţa exclusiv din munca de zi cu zi. În acest colţ de România, calul şi căruţa reprezintă principalul mijloc de transport, iar la şcoală copiii încă merg la o toaletă veche de şase decenii, o groapă săpată în pământ, desprinsă parcă din Evul Mediu. 

De altfel, aici nu există nici un fel de condiţii moderne de trai, în afară de curent electric. Gazul, canalizarea sau apa potabilă sunt doar vise frumoase pentru ţăranii de la Dimăcheni. Pe raza comunei nu există nici un agent economic, singurul magazin – care-i şi crâşmă - având sediul social în altă localitate. 

Oamenii din Dimăchenii spun că au fost condamnaţi la sărăcie de politicieni şi de cei care le-au condus destinele vreme de 17 ani, fără să facă nimic pentru comună. „Eu nu mai încredere în nimic. Noi am rămas în văgăuna asta, dar pe copii i-am trimis în străinătate, să scape măcar ei. Toţi au făcut pentru ei, pentru noi nimic. Sărăcie şi bătaie de joc, atât”, spune Ioana M. (60 de ani), o localnică din satul Mateeni.

Numai cei cu funcţii au dus-o bine

Dimăcheni a fost înfiinţată în anul 2004, prin desprinderea a trei sate de comuna vecină, Corlăteni. Oportunitatea deciziei este o adevărată enigmă, având în vedere că populaţia noii comune este foarte mică, iar pe cont propriu sunt şanse mici de dezvoltare. 

De la înfiinţare şi până în septembrie 2020, ţăranii din Dimăcheni au votat acelaşi primar şi acelaşi partid. Mai precis, este vorba despre Ştefan Cojocaru, de la PSD. Cojocaru a fost edil aproape 17 ani, timp în care lucrurile nu s-au schimbat cu nimic în comună, cel puţin asta mărturisesc oamenii. În plus, spun oamenii, fostul primar a avut grijă ca mai ales funcţionarii de la Primărie să o ducă bine. În schimb majoritatea populaţiei nu s-a ales cu nimic. Doar cu aceeaşi sărăcie. 

Cea mai bună dovadă o reprezintă sediul Primăriei. A fost reabilitat, branşat la apă şi canalizare. În plus, are toalete noi şi moderne, plus o sală de mese, de unde spun ţăranii, de multe ori mirosea îmbietor a mâncare. În tot aceste timp, la câţiva metri de Primărie, copiii din sat învaţă şi astăzi într-o şcoală fără gard şi cu o toaletă de Ev Mediu.  Latrina este din 1968, fiind de fapt o coşmelie cu două compartimente, iar în loc de scaune de toaletă sunt nişte găuri în pământ. Aici vin 200 de copii, printre care şi 50 de preşcolari. Părinţii se tem să nu le cadă copiii în acele găuri. 

Şcoala Dimăcheni şi latrina din curte FOTO Cosmin  Zamfirache

Sătenii şi-au exprimat de multe ori revolta. Spun că l-au tot ales pe fostul primar sperând că acesta măcar va reabilita wc-urile de la şcoală, însă au sperat degeaba. „Apă a făcut numai la dânsul acasă şi la Primărie. L-am votat că tot promitea. Şi iaca nimic”, mărturiseşte Maria Panţiru din Dimăcheni. „Nimic nu o făcut. Apă nu avem. Nici măcar la fântâni. Cărăm cu butoaiele, cu căruţa. Asfalt numai pe unde o vrut. Canalizare nimic. Ştii ce înseamnă, domnule, nimic? Dar proşti am fost noi aproape 20 de ani”, spune un alt sătean. 

Furie a stârnit şi faptul că, după 1 iulie 2017, edilii din Dimăcheni au hotărât majorarea consistentă a salariilor din administraţia locală. Aşa s-a ajuns că salariul mediu la Primăria Dimăcheni ajungea la 6.000 de lei. În tot acest timp, nu se făcea aproape nicio investiţie în comună. 

„Acum suntem la început, încercăm”

Sătui, ţăranii din Dimăcheni au făcut o schimbare politică radicală – unicat în ruralitatea din nordul Moldovei - la alegerile locale din septembrie 2020: au ales un primar USR-PLUS. Este vorba despre Marinel Moruz, un mic fermier din Dimăcheni, acum singurul primar de la USR-PLUS din tot judeţul. 

Primăria Dimăcheni FOTO Cosmin Zamfirache

După un an de mandat, lucrurile nu s-au schimbat radical în comună. Adică şcoala este tot fără gard, iar elevii încă merg la aceea latrină rudimentară. În plus reprezentanţii noii administraţii spun că abia acum încearcă nişte proiecte şi recunosc că scoaterea Dimăcheniului la liman este o treabă anevoioasă, mai ales că că au fost nevoiţi să achite şi nişte datorii acumulate în trecut.  

„Încercăm să facem nişte fântâni pentru că nu are lumea apă, nu are lumea ce bea, cu ce se spăla. Nu este reţea, fântânile au secat. Facem trei fântâni. Noi ne dăm tot interesul, am venit cu intenţia de-a face, ne dorim, că şi noi locuim aici. Acum suntem la început, ne dorim proiecte. Încercăm. Avem nişte datorii din urmă, s-au plătit”, mărturiseşte Maria Pîntea, viceprimar al comunei Dimăcheni. 

Mulţi săteni sunt impresionaţi chiar şi de progresul insignifiant produs – a fost pus balast pe câteva uliţe şi se fac trei fântâni. „Primarul nou a mai făcut lucruri, are un an de când îi funcţie şi tot o mai făcut ceva. Deocamdată avem speranţă. Altceva nu ne-a mai rămas”, spune Maria S., o săteancă de 30 de ani. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Trei sferturi dintre afgani trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi. „Ne confruntăm cu o prăbuşire totală a dezvoltării”

Profesor universitar, despre Florin Cîţu: „De la Viorica Dăncilă încoace nu am văzut o personalitate publică cu o asemenea sărăcie de vocabular”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ludwig
4.10.2021, 08:24:23

Le place saracia...de 30 de ani voteaza psd...

+10 (10 voturi)
Constantine Constantine
4.10.2021, 09:41:27

Postarea ta e partinica. In Romania exista sute de astfel de localitati unde sint primari si de alte culori politice. Ce crezi ca va putea face primarul USR fara bani? De ce crezi ca s-au opus cei de la USR-Plus programului bani pentru primari? Pentru ca o parte din bani merg mereu parandarat,pentru ca nu existau norme metodologice si pentru ca 50 miliarde de lei sint prea ptini bani cind incap pe miinile firmelor de partid.Catzoo voia tot, acum fluiera a paguba. Un program de asemenea anvergura terbuie adus la cunostinta tuturor sa aiba subiect si predicat : cine primeste, de ce primeste si cit primeste, cine face lucrarile si la ce costuri etc etc etc. In localitatea cu pricina mai e o problema. Sint prea putini locuitori ca sa sa se faca ceva din taxele locale. In toata tara aceste mici localitati ar trebui absorbite, altfel nu vor vedea bani niciodata.Insa cel mai important lucru e ca in Romania banii nu sint impartiti echitabil, vezi pensiile speciale, vezi ecartul salarial plus faptul ca fiecare marire de pensie si salariu se face pentru toti cu acelasi procent lucru care in timp duce la disproportii majore, asta e vina cea mai mare a PSD. De fapt a politicienilor pentru ca ei faclegea si tot ei o aproba pentru ca de facto sa le mearga lor bine.

-21 (21 voturi)
Modifică Setările