Coşmarul muncitorilor din Sri Lanka pe teritoriul românesc. Explicaţiile controversate ale autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 40 de muncitori din Sri Lanka trăiesc de o lună un adevărat coşmar În România. Au fost concediaţi de la o firmă din Botoşani, apoi carantinaţi şi în final lăsaţi la Aeroportul Otopeni. În situaţia asiaticilor s-a implicat şi ministrul Muncii, dar povestea lor rămâne ambiguă şi cu multe contradicţii amplificate chiar de către autorităţi.

GALERIE FOTO

Pentru 36 de muncitori aduşi din Sri Lanka ca să fie angajaţi la o companie de confecţii din Botoşani, şederea în România s-a terminat cu un coşmar de aproape 30 de zile. În urmă cu aproximativ trei săptămâni au fost concediaţi, iar apoi carantinaţi de autorităţile din Botoşani. În cele din urmă, au ajuns, după o poveste cu unele semne de întrebare, la marginea Aeroportului Otopeni, fără bani, fără loc de muncă şi fără nicio perspectivă, altfel spus, abandonaţi. Autorităţile din Botoşani susţin că, de fapt, muncitorii nu au fost abandonaţi, ci duşi acolo unde aceştia au cerut, adică la Bucureşti, şi mai apoi la aeroport.

Concediaţi, alungaţi, carantinaţi

Povestea muncitorilor srilankezi, de la Botoşani, începe acum trei săptămâni. Aceştia munceau la o fabrică de confecţii, patronată de un italian, dar cu punct de lucru la Botoşani. După ce unul dintre asiatici a fost depistat pozitiv la noul coronavirus, şapte dintre conaţionalii săi au fost, de asemenea, izolaţi în spaţiile de cazare puse la dispoziţie de firma de confecţii. Pentru a evita răspândirea virusului, patronul a decis închiderea fabricii. În aceste condiţii, muncitorii din Sri Lanka au rămas fără serviciu. Conform unor surse, asiaticii au rămas fără contracte de muncă şi ca o măsură disciplinară, după un conflict cu administratorii fabricii.  

Rămaşi fără contracte de muncă, asiaticii, care locuiau în spaţiile companiei de confecţii, au fost nevoiţi să plece. Aveau la dispoziţie, conform legislaţiei, 90 de zile pentru a se angaja în altă parte pe teritoriul României. Compania le-a pus la dispoziţie autocare pentru a pleca acasă. La plecare, a ieşit un nou scandal cu angajaţii din Sri Lanka, iar aceştia au fost îmbarcaţi cu ajutorul body-guarzilor şi trimişi cu autocarele companiei către sudul ţării.

image

Culmea, în autocar au fost băgaţi şi angajaţii aflaţi în izolare, contacţi ai bărbatului infectat cu COVID-19. Sesizaţi despre acest aspect, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani au reuşit să întoarcă la Botoşani autocarul plin cu foştii angajaţi din Sri Lanka şi să-i bage pe toţi în carantină, la marginea oraşului. Şefii DSP spun că au ţinut în permanenţă legătura cu asiaticii şi garantează că aceştia, care au petrecut aproape trei săptămâni în carantină, au fost trataţi omeneşte.

Multe semne de întrebare

După perioada de carantinare, muncitorii asiatici au fost din nou trimişi cu autocare către Bucureşti. După opt ore de drum. au ajuns pe Aeroportul Otopeni, în condiţiile în care aeroportul din Colombo, capitala statului Sri Lanka, este închis pentru zboruri comerciale. Practic, 36 de muncitori din Sri Lanka au rămas la marginea aeroportului, fără posibilitatea de pleca nicăieri, fără prea mulţi bani şi fără să ştie limba română.

Din acest moment, poveştile încep să difere şi, totodată, să apară întrebări deocamdată fără răspuns. Pe de o parte, a fost vehiculată ipoteza abandonării asiaticilor pe aeroport, cu ştiinţa autorităţilor din Botoşani, care ar fi dorit să scape de ei. 

De cealaltă parte autorităţile botoşănene susţin că au vrut să-i ajute pe srilankezi punându-le la dispoziţie autocare să ajungă la Bucureşti, pentru a-şi găsi noi locuri de muncă.

„Ei şi-au manifestat intenţia, voinţa, având în vedere că aveau încheiate contractele de muncă, de a merge la Bucureşti. Au spus că nu vor să mai lucreze în judeţul Botoşani şi că vor să plece. Firma de transport şi-a oferit serviciile pro-bono pentru a-i duce în Bucureşti, acolo unde să se angajeze la o altă firmă de confecţii”, spune Dan Nechifor, prefectul de Botoşani.

Mai mult, reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că firma de confecţii de la care au fost concediaţ asiaticii s-a oferit să-i reangajeze, mai ales că trecuse perioada de carantinare. „Fosta firmă angajatoare a trimis mijloace de transport pentru a-i prelua pe cei care doresc să se angajeze înapoi la firmă. Numai patru şi-ar fi exprimat dorinţa de a lucra în continuare, deşi firma şi-a arătat disponibilitatea de a-i angaja pe toţi“, adaugă prefectul.

Întrebat, de ce au ajuns, totuşi, asiaticii la Otopeni, şi nu la firma de confecţii din Bucureşti, prefectul de Botoşani spune că nu a fost informat de nimeni despre schimbarea traseului. „Cei de la firmă nu m-au mai înştiinţat ulterior despre discuţiile pe care le-au avut pe parcursul călătoriei“, spune Dan Nechifor. 

Potrivit acestuia, confecţionerii din Sri Lanka ar fi trebuit să ajungă la o fabrică din Colentina, şi nu la Otopeni.

Contactat de„Adevărul“, patronul firmei de transport din Botoşani spune că o parte a srilankezilor au solicitat în mod expres şoferilor să-i ducă la aeroport fiindcă şi-ar fi dorit să găsească de muncă în Italia sau Germania.

„Ne-au rugat să-i transportăm către Aeroportul Otopeni şi să meargă către Italia şi Germania”, a precizat Radu Grigoraş, administratorul firmei de transport.

image

Problema asiaticilor, încă nerezolvată

Pe aeroportul din Otopeni, asiaticii s-au plâns că au fost abandonaţi, în condiţiile în care şoferii au fost nevoiţi să revină la Botoşani, întrucât activitatea lor fusese pro-bono.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a implicat deja în acest caz şi spune că va încerca să găsească soluţii pentru muncitorii din Sri Lanka. Aceştia nu vor nici acasă, dar nici înapoi la Botoşani. În orice caz, nimeni nu ştie cu adevărat cum au ajuns muncitorii pe Aeroportul Otopeni. Violeta Alexandru ar fi dat de înţeles că prefectul din Botoşani ştia despre plecarea către Otopeni a asiaticilor. 

”De ce au plecat aceşti oameni din Botoşani fără să se verifice conexiunea cu zborurile din Otopeni, pentru că acum nu e nicio cursă care să îi preia? Prefectul a spus că are informaţii cum că există zboruri din Otopeni, dar la mine nu se confirmă”, a precizat ministrul.

De cealaltă parte, prefectul de Botoşani a reiterat că nu ştia despre schimbarea destinaţiei şi că nu a fost anunţat de transportator, şi nici de reprezentanţii asiaticilor despre situaţie.

Între timp, după controalele Inspectoratului Teritorial de Muncă, firma de confecţii din Botoşani a fost amendată cu 13.000 de leipentru nereguli pe linia protecţiei muncii.

Deocamdată, muncitorii din Sri Lanka se află cazaţi la un hotel din Otopeni. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole

Siria şi „diplomaţia pe marginea prăpastiei“: război, şantaj şi criza migranţilor

Oameni cari au fost: Un căuzaş devotat şi statornic şi vrednic şi, astfel, hotărâtor al Programelor Fundaţiei „Nişte Ţărani“ şi al Revistei „Clipa“

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite