Cum au ajuns elevi din clasa pregătitoare să înveţe în cancelaria profesorilor. „Este o cameră de doi metri pătraţi, murdară şi fără spaţiu de mişcare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o şcoală din judeţul Botoşani elevii de clasa pregătitoare sunt nevoiţi să înveţe înghesuiţi într-o cancelarie. Conducerea şcolii spune că s-a ajuns la această situaţie fiindcă vor să reabiliteaze şcoala şi nu mai au loc pentru elevi. Cu toate acestea, nimeni nu s-a apucat încă de treabă, iar elevii vor fi nevoiţi să stea în cancelarie până în 2021.

Într-o şcoală din judeţul Botoşani elevii de clasa pregătitoare sunt nevoiţi să înveţe înghesuiţi într-o cancelarie. Conducerea şcolii spune că s-a ajuns la această situaţie fiindcă vor să reabiliteaze şcoala şi nu mai au loc pentru elevi. Cu toate acestea, nimeni nu s-a apucat încă de treabă iar elevii vor fi nevoiţi să stea în cancelarie până în 2021.

În satul Prisăceanu aflat în apropiere de oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani, cei 15 elevi ai unei clase pregătitoare au început anul şcolar în condiţii greu de închipuit.

Aceştia învaţă în cancelaria şcolii, o încăpere de trei pe zece metri, înghesuiţi şi fără spaţiu de mişcare sau activităţi. Părinţii s-au declarat revoltaţi de modul în care trebuie să stea copiii lor patru ore pe zi, dar conducerea şcolii şi inspectoratul spun că altă soluţie nu există. Mai mult decât atât, situaţia nu poate fi remediată mai devreme de anul 2021. Pe scurt, cei 15 şcolari vor învăţa trei ani într-o cancelarie înghesuită.

Început de an şcolar în cancelarie

Prisăcaniul este o comunitate cu oameni nevoiaşi. Beneficiază însă de o şcoală care deserveşte trei cătune. Cei mai mulţi elevi vin din Prisăcani dar şi din Balta Roşie. Vechea clădire a şcolii se află în stare avansată de degradare şi necesită reparaţii capitale. Tocmai de aceea a fost şi propusă pentru reabilitare, de Primăria Flămânzi, unitatea administrativ-teritorială de care aparţine Prisăcaniul. De altfel pentru a face faţă numărului mare de elevi, în jur de 120, a fost construită şi o şcoală modulară, la doar câţiva metri de şcoala veche.

Imagine indisponibilă


Cancelaria unde vor învăţa copiii FOTO Cosmin Zamfirache

Chiar şi aşa, spaţiul s-a dovedit insuficient pentru toţi elevii. Din cauza spaţiilor care necesită reparaţii, o grupă de clasa pregătitoare a rămas pe lângă. Adică, fără sală de clasă. Pentru a nu fi trimişi acasă, elevii au fost înghesuiţi în cancelaria şcolii. Într-o încăpere de trei pe 10 metri, mai mult lungă decât lată, au fost băgate bănci şi scaune.

 Elevii abia se înghesuie, fără să mai beneficieze de spaţii de mişcare sau de activităţi interactive. O tablă folosită de profesori la şedinţe, situată în fundul sălii, va servi elevilor drept material didactic. Părinţii s-au declarat revoltaţi de condiţiile în care învaţă copiii lor. O mamă a postat pe reţelele sociale poze cu elevii înghesuiţi în clase şi a precizat că ”este o cameră de doi metri pătraţi, murdară şi fără spaţiu de mişcare”. După ce postarea a făcut vâlvă pe internet şi mai ales după o şedinţă cu părinţii, postarea a fost ştearsă de mama elevului. Totodată din cauza lipsei de spaţiu, elevii fac mişcare şi diverse activităţi de grup, pe holul şcolii, aşa cum recunoaşte şi conducerea unităţii de învăţământ.

Lecţii în cancelarie până în 2021

Directoarea Liceului Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” din Flămânzi, unitatea de care aparţine din punct de vedere juridic, şcoala din Prisacani spune că nu avea altă soluţie pentru elevii din sat. ”Unul dintre corpurile şcolii ”Petru Zamfirescu” din Prisăcani este în reabilitare. A trebuit să relocăm două clase. Clasa pregătitoare a fost mutată în săliţa cea mică fiindcă avea mai puţini elevi faţă de celelalte clase. Nu avem ce face. Ne-am gândit la soluţii dar este singurul spaţiu care-l avem la dispoziţie. Şcoala are nevoie de reabilitare şi până nu se termină lucrările nu putem face nimic”, spune Augustina Fegher, directoarea Liceului din Flămânzi. 

Deocamdată se aşteaptă ca lucrările să înceapă la şcoala veche de câteva decenii. Se estimează că lucrările vor fi terminate abia în 2021. Până atunci, elevii vor învăţa în cancelarie şi vor face activităţi pe hol. O variantă luată în calcul este mutarea elevilor la Liceul din Flămânzi, adică la aproximativ 10 kilometri, ceea ce ar însemna navetă şi bani cheltuiţi de părinţi. ”Nici nu-l mai dau la şcoală. Asta este. N-am de unde să-l port la Flămânzi”, spune o mamă. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar susţin varianta conducerii şcolii şi spun că nu există soluţii pentru elevii de la clasa pregătitoare. ”Asta este situaţia, nu avem alte spaţii de învăţământ”, spune Ciprian Manolache, purtător de cuvânt al ISJ. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Profesoara care a atacat doi elevi va fi propusă pentru arestare preventivă. Cum a ajuns femeia să ţină spray lacrimogen în poşetă după „psihoza Caracal“

"10 pentru siguranţă", campanie pentru prevenirea infracţiunilor în şcoli

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite