Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Cum au ajuns primari de la ţară să-şi bată joc de mediul înconjurător. „Am încercat să fac ceva bun”

5
16 Jun 2021 20:09:44
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
La Lozna au fost făcute lucrări în aria protejată
La Lozna au fost făcute lucrări în aria protejată

Trei primării de la ţară din judeţul Botoşani au fost amendate după ce au încălcat flagrant normele de mediu. Fie au construit ilegal în arii protejate, fie au aruncat deşeuri periculoase pe unde au apucat. Niciunul nu consideră că a greşit atât de grav.

În timp ce Uniunea Europeană practică o politică susţinută de protecţie şi salvare a naturii, mai mulţi primari din mediul rural, din judeţul Botoşani, încalcă flagrant normele de protecţia mediului, fie construind ilegal în arii protejate, fie aruncând deşeuri periculoase pe unde apucă. 
 
Este şi cazul a trei primari de la ţară care au „reuşit”, în mai puţin de o lună, să încaseze amenzi de aproximativ 100.000 de lei pentru încălcarea flagrantă a regulilor privind poluarea, protecţia mediului şi a ariilor protejate. Culmea, edilii sancţionaţi nu înţeleg foarte bine cu ce au greşit şi unii dau vina pe politică pentru tot ceea ce li se întâmplă.
 

Lac de acumulare pentru udat grădinile într-o rezervaţie unicat

 
Cea mai gravă situaţie privind încălcarea normelor de protecţia mediului a fost constatată, la începutul lunii mai, în comuna Lozna, situată în apropierea graniţei de nord a României cu Ucraina, unde se află o rezervaţie naturală unicat, un sit Natura 2000, protejat la nivel european. Este vorba despre o turbărie preistorică, unde trăiesc numeroase specii de păsări şi plante, unele rare şi protejate. În plus, aici se află şi un sit unicat în România, cu vestigii dacice, inclusiv cea mai veche structură de lemn păstrată pe teritoriul ţării noastre. Aşadar, chiar în această zonă, primarul comunei Lozna, social-democratul Viorel Lozneanu, a făcu un dig din moloz, aducând în mijlocul rezervaţiei materiale de construcţie şi realizând un iaz drept rezervor de apă. Construcţia a fost făcută ilegal, fără autorizaţie de la factorii de mediu.
 
 În locul grădiniţei, la Broscăuţi s-a făcut un parc, în spatele gardului a fost aruncat în râpă tot molozul FOTO Cosmin Zamfirache
 
Edilul nu înţelege ce a greşit şi spune că a încercat să facă un lucru bun. „Trebuie apă pentru pompieri, pentru animale, că vara-i secetă. Mai iau oamenii de acolo apă. Am încercat să fac ceva bun”, spune primarul. 
 
Ba mai mult, acesta a precizat că ar vrea să facă şi o grădină de legume pe care să o ude cu apa din rezervaţie. Edilul spune că terenul i-ar aparţine şi că habar nu a avut că se află în mijlocul unei arii protejate, deşi nu este la primul mandat de primar al comunei. În urma investigaţiei făcute de reprezentanţii Gărzii de Mediu, edilul a fost amendat cu peste 70.000 de lei şi obligaţia de a dărâma digul şi de a muta molozul din rezervaţie.
 

Grădiniţă cu azbest aruncată direct în râpă

 
O altă situaţie cu încălcarea flagrantă a legilor privind protecţia mediului s-a petrecut în comuna Broscăuţi, nu departe de municipiul Dorohoi. Autorităţile locale au dărâmat o grădiniţă afectată de alunecările de teren şi, în loc să ducă deşeurile la o rampă de gunoi, le-au împins direct într-o râpă de la marginea unei păduri. Printre materiale, erau şi deşeuri periculoase precum azbestul. 
 
Edilul recunoaşte cu seninătate că a aruncat efectiv deşeurile în prima groapă care i-a ieşit în cale, dar mărturiseşte, la fel ca primarul din Lozna, că a avut intenţii bune, vrând să umple râpa şi să împiedice alunecările de teren. Unii localnici spun că în râpa de la marginea lizierei au ajuns şi alte materiale de construcţii de la alte lucrări. Şi aici Garda de Mediu a constatat ilegalitatea depozitării deşeurilor, mai ales a celor periculoase, şi a amendat Primăria Broscăuţi cu 20.000 de lei. 
 
Al treilea caz de încălcare a legislaţiei de mediu, tot în decurs de o lună, a fost descoperit la Păltiniş, o comună din nordul judeţului Botoşani, unde Primăria s-a apucat de tăiat brazi prin sate. Din fericire, au fost tăiaţi doar zece copaci, fiind dată o amendă de 5.000 de lei.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
Octavian Berceanu: În ultimele 24 de ore,  200 de tone de deşeuri au fost oprite la intrarea în ţară
 
Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 riscă să devină molipsitor. Capitala s-ar putea transforma într-un focar de infecţie
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

inuendo
16.06.2021, 21:00:49

Primarii de la sate nu-și bat joc numai de mediu, ci și de oamenii și localitățile pe care le... jefuiesc.

0 (0 voturi)
Nicolai Barbulescu
16.06.2021, 21:19:06

Asa se intampla cand toti inculti si prostovani fara scoala ajung PRIMARI,se cred Dumnezei pe pamant si Politicieni le canta in struna ,schimbati legile ,cei care candideaza sa aiba studi prin care dovedesc ca sunt capabili sa conduca Administratia locala sa aiba cunostiinta de mediu etc.

0 (2 voturi)
Dorin Popa
16.06.2021, 21:23:50

Oare in judetele in care se petrec asemenea grozavii nu exista SRI? Nu neamurile lor sunt numite in toate functiile la nivel local inclusiv la Garda de Mediu? De ce sa dam vina pe niste primari de tara de la care oricum nu putem avea asteptari cand avem oameni "instruiti" in servicii care stiu tot ce misca in zona lor de actiune! Stiu pe pielea mea ca prioritatea e ascultatul convorbirilor telefonice dar uite ca asta nu duce Romania inainte.

+1 (1 vot)
Dorin Popa
16.06.2021, 23:30:11

Mi-aduc aminte de reclama la Cava d'Oro: "- N-ai cu cine ba, n-ai cu cine... -Ce vrei ba... niste tarani ..."

kitty kat
16.06.2021, 22:16:27

Am våzut cazul la tv. Cel de la mediu ar fi trebuit så vinå in control såptåmanal...in fapt ei nu au mai fost pe acolo de mai bine de 10 ani, dar leafa lor merge, Dacå ati fi våzut cum erau "echipate" cucoana de la Mediu si incå una...pantofi cu toc cui galbeni...mori, ziceai cå a venit la nuntå in calitate de naså. Deci dacå organele de control si-ar fi indeplinit sarcinile la timp, acest primar n-ar fi ajuns så-si batå joc de naturå. Pe el il doare-n pix de amendå cå se plåteste de la bugetul primåriei.

+1 (1 vot)
Modifică Setările