Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Cum au ajuns şcoli fără elevi să fie propuse pentru investiţii masive la Ministerul Educaţiei din cauza unor date eronate

1
22 Jul 2019 16:48:57
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani FOTO cancan.ro
Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani FOTO cancan.ro

Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani este suspectat că a oferit date eronate Ministerului Educaţiei privind şcolile cu WC-uri în fundul curţii, care trebuie reabilitate. Astfel, oficialii ISJ ar  fi raportat şcoli în prag de desfiinţare, unde investiţiile sunt inutile şi ar fi omis unităţi care chiar aveau nevoie de fonduri.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani a cerut Ministerului Educaţiei bani pentru reabilitarea unor şcoli în prag de închidere. Şi asta în condiţiile în care reprezentanţii ministerului au solicitat inspectoratelor şcolare judeţene să le furnizeze nume de şcoli care vor funcţiona cel puţin opt ani de acum încolo şi care au toaletele în fundul curţii. 

Bani pentru şcoli cu 20 de elevi
 
Ministerul Educaţiei Naţionale a alocat 65  milioane lei, prin Hotărâre de Guvern, pentru şcolile cu toaletele în curte. Cu aceşti bani, urmau să fie amenajate la aceste unităţi de învăţământ WC-uri moderne în interiorul clădirilor. Fiecare judeţ trebuia să raporteze unităţile de învăţământ care au toalete în curte şi care ar avea nevoie de astfel de investiţii. Una dintre condiţii a fost ca şcolile propuse la această finanţare să funcţioneze de acum încolo cel puţin opt ani de zile. În judeţul Botoşani, au fost propuse la finanţare 64 de şcoli.
 
În urma controalelor s-a depistat că o parte a datelor furnizate de către inspectorat au fost eronate, în condiţiile în care 11 şcoli din cele raportate sunt în prag de închidere.
 
Şefii de la Inspectorat recunosc greşeala. ”Sunt 11 şcoli neeligibile pe lista respectivă. Adică au doar 20 de elevi în toată şcoala şi nu ar fi trebuit propuse. A fost o eroare pe care ne-am asumat-o”, spune Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.
 
Este posibil ca în noul an şcolar cele 11 unităţi să nu mai fie nici măcar funcţionale, urmând să fie comasate din cauza numărului mic de elevi, astfel că investiţiile respective ar fi fost efectiv inutile. În locul celor 11 raportate greşite, au fost introduse ulterior alte şcoli care îndeplineau condiţiile şi totodată aveau nevoie reală de toalete reabilitate, mai ales că au un număr ridicat de elevi. Printre acestea, se numără şcoli din Unţeni, Şendriceni, Havârna şi Mihai Eminescu.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
Alte 35 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână
 
Cum s-a dublat populaţia municipiului Vaslui în ultimii opt ani. Fenomenul de la graniţa de est a României

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tomescu Tom
22.07.2019, 17:02:05

Daca " greseala " era descoperita dupa ce banii ar fi fost alocati si cheltuiti , cine raspundea ?? Bau bau ? Tot asa mergea ...cu scuze ?? Sau raspundeau politic ?? :))