Cum au contribuit pelerinajele religioase la creşterea numărului de cazuri de COVID-19 la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile sanitare din Botoşani au anunţat o creştere importantă a cazurilor de COVID-19 FOTO botosaninews.ro
Autorităţile sanitare din Botoşani au anunţat o creştere importantă a cazurilor de COVID-19 FOTO botosaninews.ro

În judeţul Botoşani s-au înmulţit cazurile de COVID-19. Autorităţile sanitare spun că majoritatea cazurilor sunt medii şi grave, existând decese şi în rândul persoanelor tinere.

Autorităţile sanitare din judeţul Botoşani au intrat în alertă după ce numărul de cazuri de infectare cu SARS-COV 2 a explodat în ultimele 24 de ore.  Nu mai puţin de 40 de persoane au fost depistate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, dintre care 11 în municipiul Botoşani. Reprezentanţii DSP spun că majoritatea sunt cazuri medii şi grave. 

Persoane tinere internate în spital după tratamente aiurea

Şefa DSP Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, spune că majoritatea celor infectaţi cu SARS-COV 2, raportaţi în ultimele 24 de ore, suferă de forme medii sau grave ale bolii. Şi asta fiindcă s-au tratat după ureche, cu remedii găsite pe internet sau pur şi simplu au stat prea mult acasă până să se prezinte la spital. ”Ne îngrijorează faptul că foarte mulţi vin târziu la spital.  Avem pacienţi care au luat medicaţie de pe internet şi au ajuns la spital cu hepatită toxică medicamentoasă.  

Sunt pacienţi tineri, care, dacă ar venit să fie văzuţi de medicul de familie sau de un medic specialist, conduita terapeutică ar fi fost alta. Nu-i internează nimeni cu forţa, nu vine nimeni cu izoleta să îi ia de acasă. Pot continua tratamentul la domiciliu, dacă o formă uşoară, sub supravegherea medicului de familie. Toţi care se prezintă acum la spital sunt forme medii şi grave. Avem decese în rândul tinerilor, pacienţi care au stat câte 10 zile acasă, cu simptome şi nu s-au prezentat la medic”, spune medicul Monica Adăscăliţei, director DSP.

Pelerinajele şi COVID-ul

În plus, şefii DSP de la Botoşani au precizat că valul de îmbolnăvi a venit şi după o serie de pelerinaje religioase care au avut loc în judeţ. Aici s-ar  fi infectat mai mulţi oameni. „Am început să avem aceste cazuri pozitive mai multe după nişte pelerinaje religioase, în diferite comunităţi din judeţul Botoşani. Aceeaşi poveste ca anul trecut, ca în primăvară, se minte la ancheta epidemiologică, nu se declară contacţii direcţi. Ulterior, sunt contaminaţi şi vin la spital, şi spun că au fost, de fapt, implicaţi în acea activitate”, a adăugat medicul Monica Adăscăliţei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Institutul de Sănătate publică recunoaşte: Tulpina Delta se transmite comunitar. Cum s-au infectat românii

Alimentele esenţiale în meniul zilnic, necesare în lupta cu COVID-19. Murăturile, efect miraculos

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite