Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Cum sunt distruse ambulanţele chiar la sediul serviciului de intervenţii. Explicaţile autorităţilor, halucinante

4
16 Mar 2021 06:11:01
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Ambulanţele merg prin gropi la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Ambulanţele merg prin gropi la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Situaţie incredibilă la Staţia Judeţeană de Ambulanţă. De aproape 30 de ani, parcarea şi drumul de acces către staţie este un tărâm al gropilor şi  „craterelor”, fiindcă autorităţile habar nu au cine este proprietarul acestui teren, deci nu pot face reparaţii.

Staţia Judeţeană de Ambulanţă Botoşani este găzduită de o clădire situată într-o curte interioară, încadrată din trei părţi de Centrul Judeţean de Transfuzii, Policlinica Stomatologică şi Spitalul Judeţean „Mavromati”. 

Pentru a pleca la intervenţie, ambulanţele trebuie să treacă printr-o parcare dar şi pe un drum de aproximativ 100 de metri până la strada principală. Cei 100 de metri sunt însă un adevărat coşmar pentru ambulanţierii care trebuie să plece în trombă. 

Drumul este efectiv plin de gropi şi cratere adânci, pline cu noroi şi apă când plouă. Iarna, pe ninsoare, gropile devin capcane distrugătoare, chiar şi pentru şoferii obişnuiţi deja cu poziţionarea şanţurilor şi craterelor. 

Deşi situaţia este cunoscută, iar maşinile pleacă greu la intervenţii şi suferă uzură pronunţată chiar în curtea Staţiei de Ambulanţă, autorităţile nu au ridicat niciun deget pentru a remedia situaţia. Iar explicaţia este halucinantă, nimeni nu cunoaşte proprietarul căii de acces. 

Zi de zi prin gropi, în pas de melc

Personalul de la Ambulanţă se plânge că-şi face din ce în ce mai greu meseria din cauza infrastructurii rutiere din Botoşani. Judeţul are majoritatea drumurilor, fie că este vorba de cele comunale, judeţene sau naţionale, de proastă calitate. Multe au gropi, sunt denivelate şi pe deasupra foarte înguste. 

Tocmai de aceea ambulanţierii spun că ajung foarte greu la intervenţii, timpul pierdut prin gropi, ducând la riscuri enorme pentru pacienţii în stare gravă. Sunt porţiuni de drum unde ambulanţa nu poate merge cu mai mult de 40-50 de kilometri la oră, în afara localităţii. 

„Timpul nostru de reacţie depinde de starea drumului. Iar starea drumului este precară în tot judeţul. Trebuie căutate rute alternative. Infrastructura face diferenţa între viaţă şi moarte”, spune medicul Nicuşor Curteanu, purtător de cuvânt SJA. 

Mai mult decât atât ambulanţele, inclusiv cele noi au nevoie de reparaţii la numai 2-3 luni de funcţionare. De altfel până să ajungă la gropile de pe drumurile judeţului, ambulanţele se chinuie să facă faţă prin gropile care duc de la Staţia Judeţeană de Ambulanţă la strada principală. Zilnic, ambulanţele merg din groapă în groapă, pe o porţiune de aproximativ 100 de metri.   

Autorităţile habar nu au cine este proprietarul drumului

De aproape 30 de ani ambulanţele îşi rup roţile în gropile de pe drumul de acces. Nimeni nu a luat nicio măsură pentru reabilitarea acestui drum. Iar explicaţia este halucinantă. Autorităţile, nu cunosc nici astăzi cine este proprietarul drumului de acces, pe care circulă zilnic ambulanţele. Şefii de la Consiliul Judeţean spun că s-au apucat totuşi să-l caute.  

„Am demarat în acest sens demersuri pentru a identifica proprietarul terenului prin care se face accesul autospecialelor şi a identificării soluţiei juridice”, spune Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. 

Şefii judeţului spun că abia după ce va fi identificat se va găsi o soluţie prin care terenul să ajungă în proprietatea statului. După aceea epopeea birocraţiei româneşti continuă cu cedarea terenului către Primărie sau Consiliul Judeţean şi mai apoi reabilitarea drumului. Asta în cazul în care proprietarul va fi găsit.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 Pacienţii pot muri cu zile pe şoselele României. Semnalul de alarmă tras de ambulanţieri

Tupeul nemăsurat al profitorului care a mers în vacanţe de lux pe banii donaţi pentru bolnavi. Reacţia Ambulanţei

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Temistocle Atenianul
16.03.2021, 07:36:00

Am inteles: deci daca acolo se crapa pamantul, pentru ca aluneca, Statul Roman nu o sa repare si nici nu o sa astupe pentru ca gaura aia n-are proprietar. Prin urmare, vor fi nevoiti sa construiasca intrarea prin alta parte si vor abandona structura existenta ca asa e logic, firesc si normal. Asa arata un stat slab, condus de tampiti si in care pe votanti ii doare la patina pe cine aleg sa ii conduca. Romania, te iubesc!

+6 (6 voturi)
Giorgione
16.03.2021, 08:10:18

Pai e simplu.....Reparati-l si daca reclama cineva il dati in judecata pentru intretinere defectuoasa si va recuperati banii dar vorba lui Temistocle " Asa arata un stat slab, condus de tampiti......"

+2 (2 voturi)
Lica Mosu
16.03.2021, 08:35:43

@ Șef(utzi)i giudețului: Un fost secretar de partid a mutat un bloc de pe str. M. Eminescu în com. M. Eminescu (la tabăra Agafton !!) și voi nu sunteți în stare să astupați niște găuri în oraș ??!! PS Când asfaltați orice stradă duceți în fiecare zi o basculantă cu asfalt la. Statia de ambulanțe și nimeni nu o să zică nimic (fiindcă nici nu vor avea habar cum s-a asfaltat...

The Fog
16.03.2021, 08:48:50

Cadastru a la Ro. Conform "cutumelor" romanesti orice teren are un numar par de proprietari, tipic zero sau doi. Adica ori e al nimanui, ori e in litigiu, si intre timp nu se face nimic. Nu inteleg cum se descurca tarile dezvoltate fara traditii de-astea stramosesti.

Modifică Setările