Cum a fost comemorat Nicolae Iorga în oraşul său natal la 146 de ani de la naştere. Muzică corală şi expoziţii inedite în memoria savantului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se împlinesc 146 de ani de la naştere marelui savant român Nicolae Iorga. La Botoşani, pe meleagurile sale natale, oamenii de cultură au organizat o serie de manfiestaţii dar au amenajat şi o expoziţie inedită.

Astăzi se împlinesc 146 de ani de la naşterea marelui istoric Nicolae Iorga. Savantul s-a născut în luna iunie a anului 1871 într-o casă din marginea Botoşaniului de final de secol XIX. Astăzi acel imobil reabilitat, serveşte drept Casă Memorială. La împlinirea unui secol şi jumătate de la naşterea academicianului,politicianului şi istoricului român la Botoşani, în urbea natală au fost organizate mai multe activităţi comemorative.

Depuneri de coroane şi muzică corală

Evenimentul de comemorare a debutat la ora 11.00 la Casa Memorială ”Nicolae Iorga” din municipiul Botoşani. La evenimentul organizat de Muzeul Judeţean Botoşani au participat zeci de elevi. Aceştia au depus coroane la bustul istoricului amenajat în curtea casei memoriale.

image

 Corul liceului a cântat la celebrarea lui Iorga FOTO Cosmin Zamfirache

Totodată corul de elevi ai Liceului Pedagogic, care poartă numele savantului, a intonat melodii pe versuri ale poetului Mihai Eminescu. ”Ziua de naştere a lui Nicolae Iorga,ne oferă prilejul de a evoca personalitatea marelui istoric,om de litere,profesor şi om politic.Actrivităţile noastre se adresează atât tinerei generaţii cât şi tuturor iubitorilor de istorie”, a precizat Sergiu Balanovici, şeful secţiei de memorialistică din cadrul Muzeului Judeţean Botoşani.

Expoziţie inedită în cadrul Casei Memoriale

totodată elevii prezenţi au participat la o lecţie de istorie, oferită de specialiştii muzeului, privind viaţa şi activitatea lui Nicolae Iorga. Mai mult decât atât în interiorul casei memoriale a fost organizată o expoziţie inedită, în premieră, dedicată familiei Callimachi, boieri botoşăneni care l-au ajutat pe Iorga în activitatea publicistică. Sunt exponate rare ce au aparţinut mitropoliţilor şi domnitorilor din familia Callimachi.

image

 Expoziţia din holul casei memoriale FOTO Cosmin Zamfirache

”Expoziţia de faţă ilustrează legăturile lui Nicolae Iorga cu una dintre cele mai importante familii din Botoşani.În 1901 când Nicolae Iorga avea manuscrisul cu ”Istoria literaturii române din secolul al XVIII lea”, nu avea fonduri pentru publicarea lui. Alexandru Callimachi este cel care finanţează publicarea acelui volum.”, spune George Arhip,muzeograf. La Muzeul Judeţean de Istorie din Botoşani au avut loc deasemenea o serie de prelegeri privind viaţa şi activitatea marelui istoric.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Marele cărturar Nicolae Bănescu, unul dintre cei mai străluciţi bizantinologi din Europa. A fost dat afară de comunişti din Academia Română

SERIAL Boieri mari, Episodul 18: Marile inginerii ale Erbicenilor. Laurenţiu Erbiceanu, gazdă la Constanţa pentru Carol I, Ferdinand I şi ţarul Rusiei Nicolae al II-lea

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite