Cum se numeau adevăraţii descoperitori ai Americii. Veneau de pe insula renegaţilor, erau războinici, aventurieri şi negustori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vikingii au descoperit America de Nord FOTO express.co.uk
Vikingii au descoperit America de Nord FOTO express.co.uk

Adevăraţii descoperitori ai Americii, cei care au găsit ţărmurile continentului nord-american cu 500 de ani înainte de Columb, au fost aventurieri, războinici şi negustori. Trăiau pe o insulă a renegaţilor şi au ajuns să facă uluitoarea descoperire din întâmplare.

Este deja cunoscut faptul că America nu a fost desoperită, pentru prima dată, de Cristofor Columb. Navigatorii vikingi au fost cei care au pus primii în istorie piciorul pe tărâmul nord-american, cu 500 de ani înaintea lui Columb.

”Vikingii au ajuns în America de Nord. Acesta este un fapt istoric. Mărturiile scrise şi arheologice nu lasă loc nici unei rezerve: la un moment dat, în jurul anului 1000, oameni ai căror legături culturale ajungeau, trecând peste Groenlanda şi Islanda, în Scandinavia, au atins ţărmurile Americii de Nord. A nega sau chiar a pune la îndoială acest fapt ar însemna a nesocoti dovezi istorice zdrobitoare”, scria istoricul Donald Logan.

Pentru publicul larg condiţiile descoperirii şi mai ales numele şi faptele celor care au descoperit pentru prima dată noul continent sunt puţin cunoscute. Aceştia au fost pe lângă marinari de excepţie, războinici, negustori dar şi renegaţi. Descoperirea Americii a fost făcută din întâmplare, de doi vikingi, cunoscuţi în epoca lor.

Insula renegaţilor primul pas către America

Vikingii nu au mers direct pe ţărmurile Americii din teritoriile locuite în mod tradiţional de aceştia, adică Norvegia, Danemarca sau Suedia. Nici măcar nu ştiau că există un continent la capătul lumii cunoscute de ei. Au mers însă din aproape în aproape fiind cunoscuţi drept navigatori temerari şi mai ales buni contructori de corăbii. Vikingii au colonizat iniţial Islanda, cel mai probabil în secolul IX. Mai apoi au descoperit Groenlanda. De altfel descoperirea şi colonizarea Groenlandei reprezintă pasul decisiv către găsirea ţărmurilor americane.

Insula a ajuns să fie descoperită în urma unei serii de crime. Totul a început cu Porvaldr Asvaldsson, un viking izgonit din Norvegia în urma unui omor. A ajuns în nord-vestul Islandei pe insula Oxney. Fiul său Erik, cel care va ajunge cunoscut în istorie sub numele de Erik cel Roşu. Şi fiul, la fel ca tatăl, ajunge să comită un omor şi este izgonit din Islanda. A fost exilat şi aşa a ajuns în Groenlanda.Totul se întâmpla la sfârşitul secolului X. Groenlanda a devenit refugiul dezmoşteniţilor, al celor certaţi cu lega şi al aventurierilor. Aici s-a născut de altfel şi cel care va ajunge să pună piciorul pentru prima dată pe ţărmurile Americii.

Negustorul, rătăcit pe vreme rea

Primul european care ar fi zărit ţărmurile Americii a fost un războinic şi un negustor. Se numea Bjarni Herjolfson şi era fiul unuia dintre primii colonişti ai Islandei, Herjólfr Bárdarson. Totodată tatăl lui Bjarni a fost unul dintre tovarăşii lui Erik cel Roşu, unul dintre aventurierii vikingi care au descoperit Groenlanda. Saga Groenlandezilor spune că Bjarni era un negustor de succes care îşi petrecea deobicei primăvara şi vara făcând comerţ în toată Scandinavia. În anul 986 d HR, acesta se întorcea în Islanda la finele verii, pentru a petrece toamna şi iarna alături de tatăl său.

În Islanda, Bjarni află că părintele său a plecat în Groenlanda cu Erik cel Roşu. Fără să ştie prea bine unde se afla această insulă, Bjarni a rătăcit din cauza ceţii. Când cerul a devenit senin a văzut că a ajuns, spune aceeaşi saga, într-un ţinut nou cu dealuri joase şi foarte împădurit. Nu a debarcat însă. A întors corăbiile şi a plecat către nord.

„În 986, un oarecare Bjarni Herjolfson, pornind dinspre Islanda către Groenlanda, a rătăcit calea din cauza unei furtuni şi purtat mereu mai departe către vest a zărit în trei rânduri ţărmul, când acoperit de păduri, când acoperit de gheţari”, scrie Frederic Durand, profesor emerit al Universităţii din Caen şi un specialist al istoriei vikingilor în lucrarea sa ”Vikingii”. În cele din urmă Bjarni a ajuns acasă la tatăl său. A povestit însă despre aceste noi pământuri. Nu s-a mai întors însă niciodată să le exploreze.

Prima debarcare a unui european în America

Primul european care a pus piciorul pe continentul american a fost cel de-al doilea fiu al lui Erik cel Roşu.  Se numea Leif Eriksson şi a fost trimis de tatăl său în Scandinavia în adolescenţă. Mai precis  a fost unul dintre omenii din suita lui Olaf I Tryggvason,rege al Norvegiei şi un viking renumit în epoca sa. Olaf I tocmai se convertise la creştinism.

L-a convertit şi pe Leif. Fiul lui Erik cel Roşu a fost trimis apoi de regele Norvegiei să răspândească creştinismul în Groenlanda. Acest eveniment a avut loc probabil în jurul anului 1000. Cert este că ”Saga lui Eric cel Roşu” spune că atunci când Leif se întorcea acasă în Groenlanda a fost deviat de la curs în urma unei furtuni şi a ajuns întâmplător pe ţărmurile americane. Saga Groelandezilor spune însă că de fapt Leif a auzit poveştile lui Bjarni şi că în jurul anului 1000 a echipat o expediţie şi cu 35 de războinici a cercetat coastele nord-americane.

A descoperit câteva teritorii pe care le-a numit Helluland (ţara de piatră) identificat ca fiind  Frobisher Bay în zona peninsulei Labrador, Markland( ţara pădurilor), adică coastra Labradorului şi Vinland( ţara vinului), adică Golful râului Sfântul Laurenţiu. Leif a debarcat pe tărâm american. Mai precis acesta s-ar fi aşezat în Vinland. Aici întemeiază o aşezare şi primeşte noi colonişti. Zona este descrisă ca fiind una cu climat temperat cu viţă sălbatică şi mult somon. Iernează în această zonă iar apoi se întorc în Groenlanda. La întoarcere Leif salvează un naugrafiat islandez şi primeşte porecla de ”Leif cel Norocos”. 

În anii 60 soţii Ingstad au găsit în zona nordică a Newfoundland în zona localităţii L'Anse aux Meadows o aşezare vikingă despre care se presupune că a fost cea întemeiată de Leif. Din punct de vedere ştiinţific Vinland şi aşezarea lui Leif a fost plasată pe insula Terra. Legendele spun că Leif a trimis un german pe nume Tyrkir, să exploreze insula şi a venit încărcat cu lemn şi struguri. Tocmai de aceea Leif a numit Vinland, regiunea nou descoperită. După Leif şi alţi fii ai lui Erik cel Roşu au venit pe coatele Americii. Au şi colonizat locurile. De exemplu,Thorvaldr, un alt fiu al lui Erik cel Roşu, a plecat cu 30 de oameni pe urmele fratelui său. A stat chiar două ierni, spune saga, în Terra Nova şi a urcat cu corăbiile pe râul care astăzi se numeşte ”Sfântul Laurenţiu”.

Vikingii au intrat în contact şi cu băştinaşii. Îi numea  ”skroeling”, adică ”strâmbii”. Vikingii au provocat adevărate masacre în rândul indigenilor, dar în cele din urmă Thorvaldr este omorât de o săgeată indiană. Islandezul Thorfinn Karlsefni a fost cel care a încercat să colonizeze masiv noile teritorii. A plecat cu trei nave pline de colonişti către Vinland. Totul s-a năruit din cauza unui război civil stârnit chiar în sânul coloniei între vikingii păgâni şi cei creştini. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

INTERVIU Michael Hirst, creatorul şi scenaristul serialului „Vikingii“, despre noul sezon: „Am pus păgânii împreună cu creştinii şi sunt nişte scene incredibile“

Un actor din „Vikingii“, „Game of Thrones“ şi „Tabu“ vine în premieră în România la Comic Con

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite