Cum sunt trataţi bolnavii într-un spital din România: înghesuiţi câte doi în pat şi cu medicamente cumpărate. „Este risc epidemiologic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe o secţie a Spitalului Judeţean din Botoşani, pacienţii cu boli cronice se înghesuie câte doi în pat. Inclusiv şeful de secţie recunoaşte că în acest sezon există un risc epidemiologic ridicat.

Pe secţia Medicală I a Spitalului Judeţean ”Mavromati“, durerea şi povara bolii sunt un numitor comun pentru zecile de pacienţi internaţi. Suferă de boli cronice, care cel puţin odată pe an se decompensează. Sunt oameni care se luptă cu ciroza, cu bolile bronho-pulmonare, sunt cardiaci, hipertensivi, dar şi alte categorii de pacienţi aflaţi oricând la un pas de moarte. 

Ajunşi la spital, lupta lor nu se dă doar cu boala, ci şi cu înghesuiala de pe patul suferinţei. Cel puţin în saloanele de femei, pacientele sunt nevoite să stea câte două în acelaşi pat. De altfel, Direcţia de Sănătate Publică Botoşani, a aplicat şi o amendă în valoare de 5.000 de lei, şefului de secţie, sancţionând acest aspect.

”Sunt alţii care vomită, nu stau bine”

Viorica Damian este o botoşăneancă care suferă de hipertensiune. A ajuns la Urgenţe după o criză. A fost internată pe secţia Medicală I. Aici a avut o surpriză neplăcută. Şi-a dat seama că trebuie să împartă patul de spital cu o altă colegă. Femeia spune că sunt multe femei internate şi majoritatea ajung să se înghesuie pe acelaşi pat îngust. Suferinţa cauzată de boală este dublată de disconfort.

image

Vorica Damian FOTO Cosmin Zamfirache

”Sunt foarte mulţi pacienţi bolnavi, stăm câte doi pe un pat. Este foarte greu. Eu sunt şi un pic grăsuţă. Sunt alţii care vomită, nu stau bine. Trebuie să suportăm aceste condiţii. Ar trebui să stăm lejeri, doar suntem bolnavi. Medicina ne tratează dar nu-i confort. Ar trebui alte condiţii. Faţă de alte state, alte ţări, noi suntem un pic mai dezavantajaţi”, precizează Viorica Damian. 

image

Elena Chisăliţă FOTO Cosmin Zamfirache

În acelaşi salon stă şi Elena Chisăliţă, o femeie în vârstă care suferă de hepatita C din anul 2008. Ajunge frecvent la spital şi a ajuns să aibă şi ea, colegă de pat şi de suferinţă. Totodată femeia se plânge că pe lângă disconfort mai trebuie să şi plătească medicamente deşi, spune femeia, este asigurată. ”Stăm câte două în pat. Nu-i bine deloc. Şi orişice cumpărăm. Dacă şi la urină cumpărăm. Acuma sunt internată şi am dat să-mi cumpere medicamente. Este foarte greu”, spune femeia.

Secţie supraaglomerată

Şeful de secţie, medicul Anton Pârvu, recunoaşte că situaţia nu este normală. Din contră spune că sunt deficienţe grave. Acesta adaugă că numărul de paturi alocat secţie este prea mic, pentru avalanşa de pacienţi, mai ales din lunile de toamnă: ”Este sezon de maximă solicitare sau strâns bolnavii cronici care fac decompensări,acutizări ale bolilor şi sunt în special bronhopulmonar. La fel şi cirozele, bolnavii cardiaci. Secţia de regulă este suprasolicitată. Deja am avut nişte probleme şi o să am şi în continuare cu DSP, cu privire la ocuparea paturilor. 

image

Anton Pârvu, şef de secţie FOTO Cosmin Zamfirache

Este adevărat că este risc epidemiologic dacă sunt doi în pat. Dar problema merge pe mai multe paliere. Deficienţele sunt majore şi sunt la limita de risc”, precizează medicul Anton Pârvu. Totodată şeful de secţie adaugă faptul că această aglomeraţie şi cazurile de pacienţi băgaţi câte doi în pat se înmulţesc toamna şi în zilele de la începutul săptămânii. Probleme serioase sunt la saloanele destinate femeilor. 

image

De multe ori saloanele devin neîncăpătoare FOTO Cosmi Zamfirache

 ”Am păstrat relativ bine folosirea paturilor, dar cred că începând de luni avem dubluri. Mai ales la femei. La bărbaţi aveam locuri libere. Noi externăm şi sâmbăta şi duminica pentru că datorită suprasolictării trebuie să avem la dispoziţie paturile. La femei este o presiune enormă”, precizează Anton Pârvu. În momentul de faţă pe secţia de Medicină Internă I a Spitalului Judeţean ”Mavromati” se află un număr de 75 de paturi, insuficiente spune şeful de secţie pentru numărul mare şi fluctuant de pacienţi. ”Eu unul am cerut de ani de zile alocarea mai multor paturi secţiei, ceea ce nu s-a făcut”, precizează Pârvu.

Risc epidemiologic mare

Totodată medicul Anton Pârvu spune că pe secţia pe care o conduce există un risc epidemiologic mare, în condiţiile în care pacientele împart acelaşi pat. Cu alte cuvinte există riscul de a se declanşa o epidemie, având în vedere că este şi sezonul răcelilor. ”Este o problemă. Dacă nu se creşte numărul de paturi şi numărul de bolnavi contractaţi riscăm să fie şi probleme de natură epidemiologică, mai ales că a început sezonul rece şi riscul de infecţie este ridicat. În speţă putem vorbi de la viroze şi până la bronhopneumonii grave şi foarte grave care pot deveni fatale”, adaugă Pârvu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

„Sunt doctor rom“ – expoziţie fotografică de Petruţ Călinescu VIDEO

Cum se amuză românii pe seama halatelor albe: bancuri cu şi despre medici

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite