De ce nu au mai venit investitorii străini promişi în campaniile electorale. Autorităţile judeţene spun că s-au speriat de conflictul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2012, partidele politice s-au lăudat la Botoşani cu aducerea de investitori străini, cu preponderenţă, care să scoată judeţul din sărăcie. Se împlinesc aproape patru ani şi nici urmă de investitor. Şefii de la judeţ au şi o explicaţie. Aceştia spun că de vină sunt drumurile proaste dar şi conflictul dintre ruşi şi ucrainieni care a fugărit oamenii de afaceri din nordul Moldovei.

Din 2012, de la ultimele alegeri locale, membrii tuturor partidelor politice importante s-au întrecut în promisiuni privind atragerea de investitori, cu preponderenţă străini, care să facă afaceri în judeţ, să ofere slujbe şi în felul acesta botoşănenii să scape de sărăcie. 

Mai mult decât atât se vorbea de parcuri industriale, fabrici de mozarella ridicate de italieni, fabrici de confecţii şi construcţii maşini. Au fost aduşi chiar oameni de afaceri din Italia şi prezentaţi mass-mediei ca posibili investitori în zona de nord a judeţulului, cea mai săracă de altfel. 

Oamenii au pus ştampila, dar investitorii nu s-au arătat la Botoşani. Nici măcar cei care păreau că sunt mulţumiţi de mâna de lucru ieftină şi facilităţile industriale abandonate din ”Epoca de Aur”. Singura ramură căutată de străini la Botoşani, este agricultura. Pământul este bun şi ieftin.

Investitorii alungaţi de războiul dintre ruşi şi ucrainieni

Şefii de la Consiliul Judeţean spun că pentru lipsa investitorilor este şi o explicaţie. Aceştia spun că judeţul Botoşani, nu este foarte atractiv pentru oameni de afaceri străini, mai ales în această perioadă.

 ”Pe de o parte este vorba de infrastructură. Este o chestiune bine cunoscută. Nu poţi să faci afaceri cu drumuri proste sau fără autostrăzi. În orice caz,lucrurile s-au mai schimbat în bine, fiindcă am reparat mai multe tronsoane. Însă ei îşi doresc infrastructură la alt nivel”, spune Gheorghe Sorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Totodată însă şeful de la Consiliul Judeţean, spune că de vină este şi conflictul dintre Ucraina şi Rusia, Botoşaniul aflându-se la graniţa cu cea dintâi.

gheorghe sorescu

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Gheorghe Sorescu FOTO Adevărul 

Ca exemplu dă firma japoneză Yazaki, constructoare de echipamente pentru industria auto. Niponii doreau să-şi deschidă o fabrică la Botoşani. Şefii de la Consiliul Judeţean s-au aflat în tratative cu aceştia, anul trecut însă fără niciun rezultat. 

”Este vorba şi de acest conflict. Noi suntem la graniţa cu Ucraina. Mulţi investitori, mai ales străini, nu vor să vină într-o zonă apropiată unui conflict. De exemplu japonezii de la Yazaki, cărora le-am arătat o mulţime de variante favorabile pentru aceştia, au ales o zonă din sudul ţării, cât mai departe de această zonă. Ar fi fost extraordinar din punct de vedere economic pentru judeţul Botoşani, ca aceştia să-şi deschidă aici o fabrică”, spune Sorescu. 

Pământul, principala avere a Botoşaniului

În domeniul agricol, sunt însă companii străine, conduse de italieni, germani sau austrieci, care au cumpărat  zeci de mii de hectare de la localnici şi dezvoltă exploataţii agricole. Pământul este vândut însă pe bani puţini.  De altfel şi pentru oamenii de afaceri din Botoşani, agricultura reprezintă o opţiune rentabilă. Pământul este de bun calitate, iar majoritatea ţăranilor vor să scape de el, fiindcă nu-l pot munci. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Şeful unei companii germane: Fără investitori străini şi fără o strategie de ţară nu vom ajunge nicăieri

Investitorii străini ocolesc Moldova din cauza corupţiei şi influenţei politice. „Primii care insistă să se întâlnească cu ei sunt funcţionarii de stat”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite