Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Din sutană pe terenul de fotbal. Legătura nebănuită dintre ortodoxie şi sportul rege

2
17 Jun 2021 17:52:29
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Preotul Andrei Anuşca de la Vorona alături de tinerii din parohie FOTO Cosmin Zamfirache
Preotul Andrei Anuşca de la Vorona alături de tinerii din parohie FOTO Cosmin Zamfirache

Zeci de preoţi de la ţară, din judeţul Botoşani, au înfiinţat echipe de fotbal cu tinerii din sate care vin la biserică. După slujba şi rugăciunea de duminică, preoţii şi enoriaşii trec de la altar şi strană pe terenul de fotbal. Se antrenează de zor pentru a participa la un campionat inedit, organizat de Arhiepiscopia Iaşilor.

În fiecare duminică, tânărul Andrei, din Vorona, se pregăteşte să meargă la biserică, iar pe lângă hainele curate, în care va cânta la strană, îşi pregăteşte şi un rucsac cu echipament sportiv: jambiere, şort şi tricou. Andrei este doar unul dintre zecile de tineri botoşăneni care se antrenează intens pentru un inedit campionat de fotbal în România, cel al Arhiepiscopiei Iaşilor, destinat credincioşilor din parohiile bisericilor din judeţele Iaşi, Botoşani şi Neamţ. 
 
Fiecare echipă este coordonată de un „antrenor” în sutană. Fiecare preot paroh a făcut rost cum a putut de echipamente sportive şi îşi pregăteşte enoriaşii fotbalişti, măcar o dată pe săptămână. „În biserică vorbim de comuniune, la fotbal vorbim de echipă. Ambele îşi propun ca oamenii să fie alături unii de ceilalţi, să înveţe să fie disciplinaţi, să socializeze şi să colaboreze cu celălalt”, spune preotul Constantin Bolohan, cel care coordonează echipa parohiei din Orăşeni. 
 
Preoţii încurajează activităţile sportive în judeţ FOTO Cosmin Zamfirache
 
Preotul Andrei Anuşcă, din Vorona, a înfiinţat echipa de fotbal a parohiei acum doi ani. De atunci, aproape 20 de tineri se adună în fiecare duminică la biserică pentru a se ruga şi mai apoi pentru a juca fotbal. Campionatul bisericesc este destul de puternic, ne explică preotul Anuşcă. Întâi joacă echipele din parohie, apoi la etapa următoare se joacă la nivel de protopopiat, la judeţ şi, în cele din urmă, cele mai bune echipe se luptă pentru titlul Arheipiscopiei.
 

„Fotbalul este un joc ortodox”

 
Fotbalul este văzut cu ochi buni de reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor, care spun că este un „sport ortodox”, bun pentru tineri. „Fotbalul este un sport de echipă, noi spunem că este un joc ortodox. Fotbalul înseamnă comuniune, înseamnă echipă. În fotbal învăţăm să renunţăm la noi, punem pase ca să câştige echipa. Am jucat fotbal la liceu şi acum, când i-am văzut pe teren, parcă îmi vine să intru şi eu”, mărturiseşte  Părintele Arhimandrit Nicodim Petre, de la Arhiepiscopia Iaşilor. 

 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
70 de copii sărmani din judeţele Galaţi şi Brăila, în tabără gratuită, timp de două săptămâni, la Viziru
 
FOTO Detaliile unei campanii de donare de sânge. Adună anual peste 3.000 de oameni şi salvează sute de vieţi
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionica Porumbel
17.06.2021, 18:04:05

O idee foarte inspirată care va ajuta unii tineri să se afirme.

+1 (1 vot)
M Costi
18.06.2021, 05:31:41

Felicitari pt initativa , sportul practicat in aer liber si la orice nivel este bun pt sanatate , mai bine la fotbal decat la birt !

-2 (6 voturi)
Modifică Setările