Eminescu, omagiat în oraşul natal. Te Deum şi depuneri de coroane în memoria poetului, în prezenţa a zeci de artişti şi oameni de cultură din toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Zilele Eminescu“ organizate în memoria poetului-geniu născut pe plaiuri botoşănene au ajuns la punctul culminant. Mihai Eminescu a fost comemorat cu depuneri de coroane, cu lansări de carte, Te Deum şi expoziţii.

Poate cel mai important fiu al Botoşaniului a fost poetul Mihai Eminescu. Născut pe 15 ianuarie 1850, acesta a dus totdeauna dorul, aşa cum reiese din mărturiile contemporanilor, oraşului să natal dar şi a locurilor copilăriei sale de la Ipoteşti. Tocmai de aceea, la Botoşani se organizează în fiecare an ”Zilele Eminescu” cu ocazia zilei de naştere a poetului. 

Este poate cea mai importantă manifestare culturală naţională dedicată lui Eminescu, cu activităâi culturale, derulate pe parcursul a trei zile. La Botoşani a venit şi crema scriitoricească a României, pentru a-l omagia pe marele poet dar şi pentru a participa la Gala acordării premiului naţional de poezie ”Mihai Eminescu”.

Te deum şi coroane pentru Eminescu

”Zilele Eminescu” au început pe 13 decembrie, cu activităţi la Biblioteca „Mihai Eminescu” din Botoşani, cu prezentări şi lansări de carte dar şi cu cenacluri literare. Apogeul manifestării a fost atins însă astăzi, 15 ianuarie, când urmează să fie decernat şi premiul ”Mihai Eminescu”. Scriitori dar şi oameni de cultură, au participat începând de la ora 9.00 dimineaţa la discuţii în sala de Consiliu Local al municipiului Botoşani, unde a fost convocată şi o şedinţă extraordinară.

image

 Te Deum la Uspenia 

Discuţiile au fost urmate de un Te Deum la Biserica Uspenia din municipiul Botoşani, unde a fost botezatul poetul Mihai Eminescu. Au participat pe lângă oameni de cultură şi o pleiadă de oficialităţi şi politicieni. Au fost depuse apoi coroane la Ipoteşti, locul unde află şi memorialul ”Mihai Eminescu”, un ansamblu muzeal dedicat poetului. Invitaţii au vizitat, casa în care a copilărit Eminescu, biserica familiei Eminovici, mormintele părinţilor poetului dar şi biserica de la Ipoteşti ridicată în perioada interbelică în memoria poetului. Printre invitaţii de seamă se află şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi criticul Nicolae Manolescu, actorul Ioan Caramitru, academicianul Mircea Martin, profesorii universitari Cornel Ungureanu şi Ion Pop dar şi criticul literar Ioan Holban.

image

Numeroşi oameni de cultură dar şi politicieni au venit la Ipoteşti

A urmat apoi susţinerea unor conferinţe ştiinţifice cu teme din universul eminescian, o parte fiind susţinute de specialistul Valentin Coşereanu. Au urmat apoi expoziţii, standuri de carte şi concerte. Începând cu ora 17.00 începe Gala de decernare a premiului naţional de poezie „Mihai Eminescu”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Secretul trist al lui Eminescu, un rândaş cu „poeziile lui Schiller ţinute în paltonul său ferfeniţit”: „La cină aveam doar crupe de păpuşoi fierte cu lapte”

Munca lui Eminescu

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite