Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Explicaţie halucinantă pentru inundaţii: „Stau tinerii la discotecă, beau, fumează şi fac sex. Ne pedepseşte Dumnezeu...“

39
13 Jun 2019 20:21:04
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Şanţurile de scurgere sunt blocate cu pietriş şi nisip FOTO Cosmin Zamfirache
Şanţurile de scurgere sunt blocate cu pietriş şi nisip FOTO Cosmin Zamfirache

Dacă rapoartele instituţiilor despre inundaţii arată că, în mare parte, vinovaţi de blocarea unor albii ale râurilor sunt localnicii care aruncă fel de fel de gunoaie, sătenii din comuna Todireni, judeţul Botoşani, grav afectată de inundaţii, sunt convinşi că apocalipsa apelor revărsate este pedeapsa divină pentru dezmăţul tinerilor în discotecă.

Botoşani este unul dintre judeţele afectate anual de inundaţii. În ultimul deceniu, zeci de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza viitorilor, sute de gospodării au fost inundate, case dărâmate şi culturi distruse. 
 
Numai în ultimele două săptămâniu şuvoaiele au măturat curţile oamenilor şi au făcut şi o victimă, o femeie de 70 de ani fiind luată de ape. Un raport adresat Prefecturii în urma unui control al Gărzii de Mediu, Sistemului de Gospodărire al Apelor şi ISU Botoşani a scos la iveală o realitate cruntă. De vină pentru inundaţii sunt şi sătenii, dar şi primăriile de comune. 
 
Pârâuri blocate cu gunoaie în aproape toate localităţile
 
Comisia de control a făcut săptămâna trecută inspecţii în 68 de localităţi din judeţul Botoşani, pe 14 cursuri de apă. În raportul întocmit şi predat Prefecturii Botoşani, sunt semnalate aspecte greu de crezut în anul 2019. Practic, în 80% dintre localităţile controlate, oamenii sunt în mare parte de vină pentru amploarea inundaţiilor. ”Şanţurile şi rigolele de pe drumurile comunale şi săteşti nu sunt curăţate, fiind colmatate secţiunile de scurgere în proporţie de peste 30%“, se arată în raport. 
 
Mai mult reprezentanţii Administraţiei Bazinale Ape Prut, de care ţine SGA Botoşani, spun că inclusiv albiile cursurilor de apă au fost blocate cu resturi de la grajduri şi alte tipuri de gunoaie. Pe scurt, deşeuri aruncate de oameni direct în apă. ”Au fost dispuse măsuri pentru eliminarea depozitelor de gunoi de grajd, menajer de pe cursurile de apă, îndepărtarea vegetaţiei din albii, curăţarea, decolmatarea şi reprofilarea şanţurilor de scurgere şi rigolelor, decolmatarea podurilor şi“, precizează Andreea Poenaru, reprezentant ABA Prut.Florea Asurdoae spune că păcatele tinerilor au adus inundaţiile FOTO Cosmin Zamfirache
 
Vinovate de situaţia creată sunt şi autorităţile locale, respectiv primăriile care nu au decolmatat pâraiele, rigolele şi nici nu au luat măsuri împotriva inundaţiilor. Aşa că, la fiecare ploaie, din cauza gunoaielor din ape şi şanţurilor de scurgere înfundate este pericol permanent de inundaţie. Poenaru mai spune că dacă cursurile de apă sau şanţurile de apă nu ar fi fost blocate, cel mai probabil, apa nu ar fi inundat niciodată curţile sau ogoarele.
 
„Stau tinerii la discotecă beau, dansează şi fac sex“
 
În Todireni, peste 38 de gospodării au fost inundate, anul acesta fiind al treilea consecutiv în care oamenii sunt loviţi de urgia apelor. În fiecare şanţ de scurgere de la marginea drumului zace câte un morman de pietriş sau nisip. În cazul în care plouă abundent, iar apa nu va avea unde să se scurgă, râurile Jijia şi Sitna, aflate în apropierea satelor, vor ieşi din matcă şi vor produce noi inundaţii. Autorităţile locale sunt conştiente de riscuri şi îi arată cu degetul pe săteni. „Automat este o problemă cu blocatul şanţurilor. Dacă se apucă să construiască, pun balast în şanţ sau alte materiale. Dacă au a treia oară probleme cu apa care le intră în casă şi nu se gândesc, ce putem face noi?“, spune Sidor Scarlii, viceprimar al comunei Todireni.
Pârâurile sunt colmatate şi cu gunoaie FOTO Cosmin Zamfirache
 
Sătenii însă nu cred că au făcut ceva greşit, ci sunt ferm convinşi că inundaţiile sunt pedeapsa Domnului pentru păcatele tinerilor din sat. „Stau şi joacă la discotecă, iar Dumnezeu ne distruge cu inundaţii. Pentru păcatele tinerilor se întâmplă ce se întâmplă. Ce gunoaie? Că oricum vine apa“, spune Florea Asurdoaie, un sătean de 73 de ani din Todireni. 
 
Un alt ţăran este şi mai convins că inundaţiile sunt pedeapsa venită de la Cel de Sus. „Stau tinerii la discotecă beau, dansează şi fac sex. Iar Dumnezeu ne pedepseşte. Cu Dumnezeu nu te pui. Apa vine şi ia tot balastul, nisipul şi gunoaiele. Nu se inundă de la asta“, spune un alt sătean.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
VIDEO Imagini terifiante cu inundaţii în localităţi din Bistriţa-Năsăud. Pompierii au evacuat persoanele adăpostite de furia apelor
 
Măsuri de apărare contra inundaţiilor la Galaţi, după ce Dunărea a depăşit cu 24 de centimetri cota de atenţie
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

m lupascu
13.06.2019, 20:31:22

- 21 de ani de guvernare criminala esede - populatia la nivelul anului 1930ca numar

+9 (13 voturi)
Red Reddington
13.06.2019, 20:35:01

Intradevar asa este,fac sex in sant tinerii si blocheaza cursul normal al apei...Dumnezeu asta numai rele face,da erectii tutun si muzica...sa nu mai zic,ca si-a luat husqvarna si a inceput sa taie in paduri,de parca ar fi ale lui :)

+13 (15 voturi)
inuendo
13.06.2019, 20:38:23

Că primarii pzdăști duc oamenii la mitingurile minciunii în loc să curețe albiile râurilor, să mai planteze un copac, să mai repare un drum, nici o vorbă. Că în loc să vă gospodăriți, beliți ochii toată ziua la latrina 3, în așteptarea micilor și-a berii gratuite. Nu ieșiți nici să vă curățați șanțul de la poartă. Tinerii sunt tineri. Când să facă sex?

+14 (20 voturi)
Sorin Barbul
13.06.2019, 20:43:54

Mare e grădina lui Dumnezeu. Și mulți proști mai sunt pe lumea asta!

+6 (10 voturi)
Q Q
13.06.2019, 20:55:35

Ii bate Dumnezeu ca au votat PSD! De fapt ii bate PSD ca nu face nimic pentru Moldova, doar mulg voturi apoi se culca pe o ureche 4 ani de zile!

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările