Faimoasa biserică ridicată de Iorga în memoria lui Eminescu, distrusă. A fost reabilitată cu barosul şi s-a ales praful de reprezentările unicat ale sfinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tencuiala unei biserici unicat în Europa, singura dedicată memoriei unui poet, este distrusă cu barosul. Este vorba de lăcaşul de cult construit în satul Ipoteşti, judeţul Botoşani, la iniţiativa lui Nicolae Iorga, în 1938, pentru a comemora pe poetul Mihai Eminescu. Este singura din lume în care sfinţii sunt pictaţi cu aureole negre. Acum, pictura este distrusă.

Biserica cu hramul Sfinţii Arhanegheli Mihail şi Gavril din Ipoteşti, satul copilăriei lui Mihai Eminescu, este unicat în lume. Mai precis, este singurul lăcaş de cult ridicat pentru a comemora un poet. Este vorba de Mihai Eminescu. 

Sfinţii pictaţi în biserică au aureole negre, semn că şi aceştia ţin doliu pentru poet, iar Mihai Eminescu este reprezentat chiar pe unul dintre pereţii bisericii, lângă imaginile sfinţilor. Cu toate acestea, în această perioadă, pictura unicat, ca reprezentare a bisericii, este spartă cu ciocanul, de câţiva zilieri, angajaţi pentru a reabilita biserica. Responsabil de aceste lucrări este preotul paroh. Deocamdată a fost efectiv distrusă pictura din altar.

Biserică unicat, preferată de turişti

Biserica de la Ipoteşti este de fapt o biserică a satului şi este amplasată chiar în centrul Memorialului Ipoteşti, insituţie însărcinată cu promovarea şi cercetarea moştenirii eminesciene. În complex se află şi casa memorială Mihai Eminescu, locul unde a copilărit poetul. Biserica-unicat a fost ridicată la iniţiativa lui Cezar Petrescu şi a lui Nicolae Iorga. Lăcaşul de cult a fost finalizat în 1938 şi era închinat şi memoriei poetului. De altfel poetul a fost zugrăvit în apropierea sfinţilor, pe unul dintre pereţi. Biserica constituie o adevărată atracţie pentru turişti, având în vedere că şi sfinţii pictaţi au aureole negre, în semn de doliu. 

”Este o biserică unicat. Pictura a fost realizată de Petru Remus Troteanu şi este unicat în ortodoxia românească fiindcă aureolele sfinţilor sunt pictate cu negru, în semn de doliu pentru poet. Orice biserică este închinată lui Dumnezeu, dar are şi o a doua semnificaţie, este ridicată şi în memoria unui poet, ceea ce nu se prea găseşte în România. Este foarte apreciată de turişti, tocmai pentru aceste elemente”, spune Smaranda Berescu, custode la Memorialul Ipoteşti. Biserica nu este monument istoric, dar se află în cadrul protejat al Memorialului Ipoteşti. 

”Reabilitare” cu barosul

Nici faptul că este apreciată de turişti, tocmai pentru pictura inedită, nici că este un omagiu adus poetului Mihai Eminescu nu au contat atunci când s-a luat decizia reabilitării bisericii. Mai precis luna aceasta au început lucrările pentru consolidarea lăcaşului de cult, la iniţiativa preotului paroh Valentin Tincu. Reprezentanţii Direcţiei de Cultură spun că acesta a explicat că-şi doreşte doar să injecteze cu beton fisurile apărute în pereţi. Nu se punea problema afectării picturii. Asta au înţeles din discuţii şi reprezentanţii Memorialului Ipoteşti.

Imaginile surprinse la faţa locului arată însă o realitate cruntă. Tencuiala cu pictura unicat este pur şi simplu spartă cu barosul de câţiva meşteri angajaţi să facă treaba. În special în zona altarului, sfinţii cu aureole negre aproape că au dispărut. Parohul a fost întrebat de reprezentanţii mass-media prin telefonul oferit de un muncitor ce se întâmplă cu lucrările din biserică şi detalii privind lucrarea. ”Asta mă priveşte pe mine, nu trebuie să vă dau dvs. detalii”, ar fi răspuns preotul, publicaţiei Botosaneanul.ro. 

”Reabilitarea” a continuat şi astăzi, marţi, 28 noiembrie, muncitorii fiind la muncă. Au dispărut imediat ce reprezentanţii mass-media şi-au făcut apariţia. Totodată la faţa locului a ajuns şi un echipaj al Poliţiei, specializaţi în patrimoniu, autosesizându-se. Au găsit biserica închisă, însă vor cerceta dacă există avize pentru această lucrare şi cum ar trebuie să se desfăşoare.  

Biserică unicat, fără protecţie din partea statului

Deşi are aceste elemente unicat, plus importanţa spirituală a legăturii cu poetul Mihai Eminescu, biserica de la Ipoteşti nu este monument istoric. Atât reprezentanţii Memorialului, cât şi autorităţile nu pot interveni în cazul în care există toate avizele inclusiv pentru îndepărtarea tencuielii, cu tot cu pictură.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

FOTO Imaginile dezastrului. Cum arată bisericile de lemn din Sălaj după furtuna devastatoare

Scandal în Târgovişte pe tema statuii lui Mihai Viteazu, pe care Primăria a vopsit-o în auriu. Autorul lucrării vrea să dea în judecată administraţia locală

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite