Botoşani

articolul anterior articolul urmator

FOTO Catacombele Botoşaniului, un mister rămas încă neelucidat

4
14 Jan 2014 19:20:36
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Catacombe Botoşani FOTO
Catacombe Botoşani FOTO

Catacombele care străbat oraşul de la un capăt la altul au devenit legendă la Botoşani. Toţi locuitorii municipiului au auzit de ele, toţi au văzut intrările sinistre în adâncul pământului dar nimeni nu s-a încumetat să le străbată. Nici măcar autorităţile sau specialiştii.

 
Mulţi botoşăneni au văzut în Centrul Istoric al Botoşaniului, intrări sinistre din cărămidă şi piatră în măruntaiele pământului. Labirinturi care, spun cei mai în vârstă, erau folosite în perioada medievală de locuitorii Botoşaniului pentru a se ascunde şi a pune la adăpost averile în faţa invaziilor tătărăşti. ”Aşa am auzit de la bunici. Că sunt lungi de câţiva kilometri galeriile astea de sub oraş. O intrare este în Centrul Vechi şi iese după trei kilometri la mănăstirea Popăuţi. Fugeau din calea tătarilor. Am intrat un pic când eram mai tânăr. Beznă peste tot şi aer închis. Îi ceva aşa, ciudat acolo. Mi-a îngheţat sângele de frică”, poveseşte Costică Iosub, un bătrân de 76 de ani din Botoşani.  
 
Catacombele au fost descoperite şi de muncitori în perioada comunistă când au dărâmat Botoşaniul moşieresc pentru a construi blocuri muncitorilor. Labirintul întortocheat de hrube, beciuri şi culoare sumbre au băgat şi pe muncitori în sperieţi. Au lăsat lopeţile şi au fugit. În acel moment multe dintre aceste culoare şi catacombe rânduite şi pe trei-patru nivele au fost pur şi simplu distruse. Cei care au ridicat România comunistă le-ar fi umplut cu betoane cu ajutorul deţinuţilor, singurii care s-au încumetat să lucreze în zona catacombelor.  
 
Au rămas însă alte şi alte catacombe care îşi fac simţită prezenţa. O porţiune dintr-o parcare botoşăneană a fost pur şi simplu înghiţită de pământ. Dedesubt se vedeau  bolţile vechi de sute de ani ale catacombelor. ”Numai hrube întunecate. Dumnezeu ştie unde duc. Au astupat cei de la Primărie gaura şi au semnalizat. Pământul se poate duce oricând. E gol dedesubt”, a precizat şi botoşăneanul Andrei Frunză. Catacombele au rămas un mister chiar şi pentru specialiştii în istorie şi arheologie. Deşi au studiat o mică parte din aceste beciuri nu s-au încumetat mai departe. ” Nu ştim prea multe despre ele. Ştim că sunt beciuri, unele conectate între ele. Încă nu putem spune dacă accidental sau nu. În orice caz sunt şi pe două, trei niveluri şi din ceea ce am văzut noi cu ocazia săpăturilor din Centrul Vechi merg până către secolul al XVIII-lea. Nu excludem să fie şi mai vechi, dar nu au fost cercetate. Nu recomandăm nimănui să intre deocamdată acolo”, a declarat Daniel Ciucălău, arheolog la Muzeul Judeţean de Istorie.  
 
Cercetătorii cu experienţă susţin că nu au fost niciodată cartografiate şi nici nu există hărţi ale acestora.  ”Nu există hărţi sau alte documente care să ateste lungimea acestora. Dacă au existat vreodată este posibil să fi ars în marele incendiu de la sfârşitul secolului al XIX-lea”, a completat muzeograful botoşănean Gheorghe Median. Legendele urbane privind catacombele Botoşaniului sunt cunoscute şi de autorităţi. În ultima perioadă şefii de la Primărie se arată interesaţi de existenţa lor. ”Am început să mă interesez de aceste catacombe. Fac parte din istoria Botoşaniului şi chiar ar fi un lucru deosebit dacă ar putea fi măcar parţial cercetate. Ne vom gândi şi la varianta asta pe viitor”, a precizat viceprimarul Cătălina Lupaşcu. Între timp intrările catacombelor au ajuns gropi improvizate de gunoi.
 
Citiţi şi:
 
Bucureşti 553. Secretele îngropate în catacombele şi tunelurile Capitalei

FOTO VIDEO Castelul Corvinilor e promovat „prin teroare”: legendele întunecate atrag turişti din toată lumea
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Bogdan Stamate
14.01.2014, 23:30:42

Sunt si in Iasi si alte orase....dar...Romania inca e in epoca medievala si la suprafata, ele nu vor putea fi folosite cumva spre a se scoate bani (studiate, reabilitate, vizitate....turism sunt termeni care ar trebui sa rimeze in capul romanilor). Tarile civilizate sunt la locul lor, Romania nu!

+6 (6 voturi)
Bumb George
15.01.2014, 21:32:52

Exact la asta ma gandeam si eu.Si la Satu Mare exista asa ceva.Tunelul,istoric,are legatura si cu o Biserica renovata recent,Calvaria (habar nu am de ce religie) care inca e despartita de cele 2 licee (grup scolar Unio si Mihai Eminescu) de peretele medieval de 1-1,5 m grosime (in stare foarte buna).Se zice ca prin tunel a scapat un rege,punand copitele calului invers,astfel ca austrieci o crezut ca o mers in cealalta directie.Se zice ca face legatura cu Castelul Karoly din Carei (inca exista,intr-un parc mare) si cu fosta cetate de la Ardud si Mediesul Aurit.Pe acolo se zice ca in marime completa,tunelul e asa de mare ca poti merge calare prin el.Latimea e cu siguranta suficienta.Ei nu stiu tot adevarul,dar o parte o poti citi aici,de niste descoperiri care ei le numesc "canalizare" cand de fapt se vede clar ca e tunel.Dupa il numesc "pivnita".De fapt e tunel. http://www.buletindecarei.ro/2011/11/descoperiri-recente-la-castelul-din-carei.html

Utilizator Adevărul
15.01.2014, 09:03:23

Comentariu considerat abuziv.

iulia dragut
15.01.2014, 13:46:41

Da, si Brasovul are asa ceva, le-am vazut cu ochii mei in copilarie, sunt intrari inchise cu gratii de fier la poalele Tampei, in zona apeductului construit de ing. Kerch pe vremea Mariei Tereza dar din povestirile celor mai in varsta am inteles ca au fost folosite ca adaposturi antiaeriene, la bombardamentele din anii 40, desi nu se stie exact cine le-a construit si cand! Mister total!

+1 (1 vot)
Modifică Setările