FOTO Cel mai important centru religios din nordul extrem al Moldovei. Locul în care mii de oameni vin să se roage la icoana făcătoare de minuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mănăstirea Vorona a devenit cel mai important centru religios din nordul extrem al Moldovei. Cu ocazia hramului mănăstirii, de Sfânta Maria, pe 8 septembrie, mii de credincioşi au venit în pelerinaj la Botoşani. Majoritatea sunt atraşi de icoana făcătoare de minuni a mănăstirii.

Pe 8 septembrie, în fiecare an, comuna Vorona situată la 22 de kilometri de municipiul Botoşani, devine centrul religios al întregii Moldove şi nu numai. Este Sfânta Maria mică, cum este cunoscută în popor sărbătoarea şi ziua în care se sărbătoreşte hramul mănăstirii Vorona, un aşezământ monastic vechi de peste 500 de ani. 

Practic această mănăstire nord-moldavă prin importanţa sa şi mai ales prin notorietatea pe care a căpătat-o în rândul credincioşilor a devenit un nou centru religios al Moldovei. Cu ocazia hramului, mii de oameni din toată ţara vin să se roage la Vorona.

Cozi impresionante la icoana făcătoare de minuni

Începuturile monahismului la Vorona pot fi plasate în secolul al XVI lea, când comunităţi de călugări ruşi s-au stabilit la 1503 în aceste cătune răzeşeşti din Moldova. Obştea a evoluat şi pe locul unei biserici de lemn, a fost zidită de către paharnicul Iordache Panaite, la sfârşitul secolului al XVIII lea o biserică de zid în incinta mănăstirii. Iniţial locuită de călugări şi transformată odată cu anii comunismului în mănăstire de maici, Vorona a fost unul dintre leagănele monastice de tradiţie, cu o vechime uriaşă. Totodată Mănăstirea de la Vorona dispune şi de o icoană făcătoare de minuni ce o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul.

image

 Florina a venit din Italia pentru a se ruga icoanei FOTO Cosmin Zamfirache

Este o icoană veche despre care se spune că nu refuză nicio rugăminte şi face minuni. Este scoasă în fiecare an la hramul mănăstirii de pe 8 septembrie. Cozi interminabile, supravegheate de jandarmi se formează în curtea mănăstirii. Mii de credincioşi vor să se roage şi să-şi spună dorinţele icoanei amplasată pe un fel de ramă, pe sub care se poate trece. Inclusiv români veniţi din străinătate şi loviţi de necazuri. 

image

Oamenii stau la coadă pentru a se ruga icoanei FOTO Cosmin Zamfirache

”Vin pentru prima dată aici. Trăiesc în Italia. Am necazuri şi am auzit că icoana ajută. Cred cu tot sufletul că voi fi ajutată„, spune Florina, o româncă stabilită în Italia. Florina a petrecut aproape trei ore la coadă, dar nu mai simte oboseala în faţa icoanei. Se roagă plângând apoi aşa cum spune tradiţie, trece pe sub icoană. Aşa fac mii de români, veniţi din toată Moldova şi nu numai. ”Este o adevărată binefacere icoana. Abia aşteptăm hramul. Venim şi ne rugăm pentru sănătate şi spor la lucru”, spune şi Vasile Iftime, un alt pelerin care-şi aşteaptă rândul la icoană.

”Aici este un loc binecuvântat”

Mulţi alţi pelerini vin pur şi simplu pentru a admira mănăstirea, pentru a se ruga şi pentru a asista la slujba specială efectuată în pridvorul casei egumeneşti de un sobor de înalţi ierarhi. Pentru mulţi pelerini credincioşi Vorona este un nou centru al ortodoxiei. ”Aici este un loc binecuvântat. Vin în fiecare an, eu şi sora mea. Este un loc al credinţei. Venim pentru rugăciune şi pentru slujbă”, spune Elena Astoichiţei. Totodată oamenii locului, spun că mănăstirea a devenit de mult un punct turistic şi un centru de pelerinaj. 

image

Elena Astoichiţei alături de sora sa în pelerinaj la Vorona FOTO Cosmin Zamfirache

”Vin mii de oameni în fiecare an. Şi nu numai la hram ci şi în timpul anului. Vin grupuri întregi care se roagă, vizitează mănăstirea. Este de mult un loc de pelerinaj apreciat de oameni din toată ţara. Vin şi străini.„, precizează Petrişoru Margareta. Aproape în fiecare an soborul de preoţi este condus de Înalt Prea Sfinţitul Teofan Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei. De această dată însă slujba dar şi cuvântul de învăţătură de la sfârşit a fost rostit de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al arhiepiscopiei Iaşilor.

”Este cel mai frumos hram al unei mănăstiri din Botoşani”

Mănăstirea din Vorona dar mai ales ziua de hram a acesteia este apreciată inclusiv de înalţii ierarhi din judeţul Botoşani. Acesta spun că este cel mai frumos hram mănăstiresc al judeţului. „Cred că este pentru judeţul Botoşani, din tradiţia acestei mănăstiri, cel mai frumos hram al unei mănăstiri din judeţul Botoşani, pentru că mănăstirea are o tradiţie frumoasă de peste 300 de ani în care credincioşii din jur s-au rugat întotdeauna cu mare credinţă şi cu mult duh de rugăciune la această sărbătoare”, spune Arhimandritul Ioan Harpa, stareţul mănăstirii Popăuţi. 

image

Preafericitul Calinic Botoşăneanul vorbeşte mulţimii FOTO Cosmin Zamfirache

Totodată în jurul hramului mănăstirii Vorona s-a conceput un întreg program cultural care durează aproape o săptămână. Mai precis inclusiv zilele comunei au fost fixate pentru a coincide cu hramul mănăstirii, o dată care atrage în fiecare an peste 6000 de turişti la Vorona, într-o singură zi. Evenimentul au început de duminică cu concurs de bătut toaca, expoziţii şi concursuri între gospodari, concursuri folclorice, cântece, dansuri şi târguri. În preajma mănăstirii a fost amenajată o scenă şi un parc de joacă pentru a fi sărbătorite în preajma mănăstirii, chiar în ziua hramului „Serbările Pădurii„, o manifestare cu cântece şi dansuri populare.

Centru cultural în nordul extrem al Moldovei

Aşa cum am amintit obştea mănăstirească de la Vorona are o istorie de aproape 500 de ani. Mănăstirea Vorona astăzi locuită de maici este formată dintr-un ansamblu de chilii, turn clopotniţă şi două biserici vechi, dintre care una reabilitată complet. 

image

Mii de pelerini vin la Vorona FOTO Cosmin Zamfirache

De altfel mănăstirea a contribuit şi la iluminarea maselor, întemeind în satele din comuna Vorona, încă de la începutul secolului al XIX lea, şcoli pentru iluminarea fiilor de ţărani. Totodată şi astăzi dispune de o bibliotecă impresionantă cu manuscrise şi cărţi vechi de sute de ani în limba slavonă. Totodată la doar 2-3 kilometri de află şi Sihăstria Voronei, într-o zonă bătută de pustnici ruşi şi locul în care se află moaştele Sfântului Onufrie, renumit deasemenea pentru minunile făcute.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Mânăstirea Vodiţa îşi sărbătoreşte hramul

Sărbătoare la singura biserică din România care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mucenic Antim al Nicomidiei

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite