Botoşani

articolul anterior articolul urmator

FOTO Cel mai important centru religios din nordul extrem al Moldovei. Locul în care mii de oameni vin să se roage la icoana făcătoare de minuni

9
8 Sep 2016 20:41:20
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Mii de credincioşi s-au adunat la Vorona pentru a se ruga icoanei făcătoare de minuni FOTO Cosmin Zamfirache
Mii de credincioşi s-au adunat la Vorona pentru a se ruga icoanei făcătoare de minuni FOTO Cosmin Zamfirache

Mănăstirea Vorona a devenit cel mai important centru religios din nordul extrem al Moldovei. Cu ocazia hramului mănăstirii, de Sfânta Maria, pe 8 septembrie, mii de credincioşi au venit în pelerinaj la Botoşani. Majoritatea sunt atraşi de icoana făcătoare de minuni a mănăstirii.

Pe 8 septembrie, în fiecare an, comuna Vorona situată la 22 de kilometri de municipiul Botoşani, devine centrul religios al întregii Moldove şi nu numai. Este Sfânta Maria mică, cum este cunoscută în popor sărbătoarea şi ziua în care se sărbătoreşte hramul mănăstirii Vorona, un aşezământ monastic vechi de peste 500 de ani. 
 
Practic această mănăstire nord-moldavă prin importanţa sa şi mai ales prin notorietatea pe care a căpătat-o în rândul credincioşilor a devenit un nou centru religios al Moldovei. Cu ocazia hramului, mii de oameni din toată ţara vin să se roage la Vorona.
 
Cozi impresionante la icoana făcătoare de minuni
 
Începuturile monahismului la Vorona pot fi plasate în secolul al XVI lea, când comunităţi de călugări ruşi s-au stabilit la 1503 în aceste cătune răzeşeşti din Moldova. Obştea a evoluat şi pe locul unei biserici de lemn, a fost zidită de către paharnicul Iordache Panaite, la sfârşitul secolului al XVIII lea o biserică de zid în incinta mănăstirii. Iniţial locuită de călugări şi transformată odată cu anii comunismului în mănăstire de maici, Vorona a fost unul dintre leagănele monastice de tradiţie, cu o vechime uriaşă. Totodată Mănăstirea de la Vorona dispune şi de o icoană făcătoare de minuni ce o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul. Florina a venit din Italia pentru a se ruga icoanei FOTO Cosmin Zamfirache
 
Este o icoană veche despre care se spune că nu refuză nicio rugăminte şi face minuni. Este scoasă în fiecare an la hramul mănăstirii de pe 8 septembrie. Cozi interminabile, supravegheate de jandarmi se formează în curtea mănăstirii. Mii de credincioşi vor să se roage şi să-şi spună dorinţele icoanei amplasată pe un fel de ramă, pe sub care se poate trece. Inclusiv români veniţi din străinătate şi loviţi de necazuri. Oamenii stau la coadă pentru a se ruga icoanei FOTO Cosmin Zamfirache
 
”Vin pentru prima dată aici. Trăiesc în Italia. Am necazuri şi am auzit că icoana ajută. Cred cu tot sufletul că voi fi ajutată„, spune Florina, o româncă stabilită în Italia. Florina a petrecut aproape trei ore la coadă, dar nu mai simte oboseala în faţa icoanei. Se roagă plângând apoi aşa cum spune tradiţie, trece pe sub icoană. Aşa fac mii de români, veniţi din toată Moldova şi nu numai. ”Este o adevărată binefacere icoana. Abia aşteptăm hramul. Venim şi ne rugăm pentru sănătate şi spor la lucru”, spune şi Vasile Iftime, un alt pelerin care-şi aşteaptă rândul la icoană.
 
”Aici este un loc binecuvântat”
 
Mulţi alţi pelerini vin pur şi simplu pentru a admira mănăstirea, pentru a se ruga şi pentru a asista la slujba specială efectuată în pridvorul casei egumeneşti de un sobor de înalţi ierarhi. Pentru mulţi pelerini credincioşi Vorona este un nou centru al ortodoxiei. ”Aici este un loc binecuvântat. Vin în fiecare an, eu şi sora mea. Este un loc al credinţei. Venim pentru rugăciune şi pentru slujbă”, spune Elena Astoichiţei. Totodată oamenii locului, spun că mănăstirea a devenit de mult un punct turistic şi un centru de pelerinaj. 
Elena Astoichiţei alături de sora sa în pelerinaj la Vorona FOTO Cosmin Zamfirache
 
”Vin mii de oameni în fiecare an. Şi nu numai la hram ci şi în timpul anului. Vin grupuri întregi care se roagă, vizitează mănăstirea. Este de mult un loc de pelerinaj apreciat de oameni din toată ţara. Vin şi străini.„, precizează Petrişoru Margareta. Aproape în fiecare an soborul de preoţi este condus de Înalt Prea Sfinţitul Teofan Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei. De această dată însă slujba dar şi cuvântul de învăţătură de la sfârşit a fost rostit de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al arhiepiscopiei Iaşilor.
 
”Este cel mai frumos hram al unei mănăstiri din Botoşani”
 
Mănăstirea din Vorona dar mai ales ziua de hram a acesteia este apreciată inclusiv de înalţii ierarhi din judeţul Botoşani. Acesta spun că este cel mai frumos hram mănăstiresc al judeţului. „Cred că este pentru judeţul Botoşani, din tradiţia acestei mănăstiri, cel mai frumos hram al unei mănăstiri din judeţul Botoşani, pentru că mănăstirea are o tradiţie frumoasă de peste 300 de ani în care credincioşii din jur s-au rugat întotdeauna cu mare credinţă şi cu mult duh de rugăciune la această sărbătoare”, spune Arhimandritul Ioan Harpa, stareţul mănăstirii Popăuţi. 
Preafericitul Calinic Botoşăneanul vorbeşte mulţimii FOTO Cosmin Zamfirache
 
Totodată în jurul hramului mănăstirii Vorona s-a conceput un întreg program cultural care durează aproape o săptămână. Mai precis inclusiv zilele comunei au fost fixate pentru a coincide cu hramul mănăstirii, o dată care atrage în fiecare an peste 6000 de turişti la Vorona, într-o singură zi. Evenimentul au început de duminică cu concurs de bătut toaca, expoziţii şi concursuri între gospodari, concursuri folclorice, cântece, dansuri şi târguri. În preajma mănăstirii a fost amenajată o scenă şi un parc de joacă pentru a fi sărbătorite în preajma mănăstirii, chiar în ziua hramului „Serbările Pădurii„, o manifestare cu cântece şi dansuri populare.
 
Centru cultural în nordul extrem al Moldovei
 
Aşa cum am amintit obştea mănăstirească de la Vorona are o istorie de aproape 500 de ani. Mănăstirea Vorona astăzi locuită de maici este formată dintr-un ansamblu de chilii, turn clopotniţă şi două biserici vechi, dintre care una reabilitată complet. 
Mii de pelerini vin la Vorona FOTO Cosmin Zamfirache
 
De altfel mănăstirea a contribuit şi la iluminarea maselor, întemeind în satele din comuna Vorona, încă de la începutul secolului al XIX lea, şcoli pentru iluminarea fiilor de ţărani. Totodată şi astăzi dispune de o bibliotecă impresionantă cu manuscrise şi cărţi vechi de sute de ani în limba slavonă. Totodată la doar 2-3 kilometri de află şi Sihăstria Voronei, într-o zonă bătută de pustnici ruşi şi locul în care se află moaştele Sfântului Onufrie, renumit deasemenea pentru minunile făcute.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
Mânăstirea Vodiţa îşi sărbătoreşte hramul
 
Sărbătoare la singura biserică din România care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mucenic Antim al Nicomidiei
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Paun Al
8.09.2016, 21:27:46

Este corect moral , etic ... ca preotii sa indoctrineze enoriasii ca pe baza de rugaciuni, de icoane , de moaste , de morminte ... poti obtine indeplinirea dorintelor ? De asta ne-a creat Dumnezeu , sa-l veneram si sa ne rugam icoanelor , moastelor ... ? O zona cu atatia rugatori este cea mai saraca , subdezvoltata ... din UE... Si atunci unde se vad roadele ?

+1 (5 voturi)
Radu Mircea
8.09.2016, 23:27:45

# Paun Al Culmea prostiei in secolul XXl . Sa faci coada la icoana ASTAZI , cind poti sa te inchini la ea si sa o giugilesti tot anul in biserica . Domnu' Paun , vedeti sa nu stirniti minia icoanei , ca se zice ca este cu totul si cu totul speciala : '' este o icoana veche care nu refuza nicio rugaminte si face minuni '' . Reclama mai desantata ca asta n-am auzit nici la tigaia minune . Ar cam trebui sa curga lapte si miere pe santuri in Moldova daca au asa minunatie care sa le faca toate poftele , dar in schimb observ ca mai au putin si moldovenii vor muri de foame cu icoana in brate .

+2 (2 voturi)
Sorin Barbul
8.09.2016, 21:31:31

Mamă! Iar pupăm moaște și icoane. Și dacă la urmă se dau și niște sarmale e perfect!

+3 (5 voturi)
Gligore Ionut
8.09.2016, 23:01:04

Daca s-ar impozita veniturile BORam avea buget excedentar cu siguranta.

+4 (4 voturi)
Ionut Ion
8.09.2016, 23:37:18

IPS Ioan mitropolitul Banatului a cumparat o casa pe care a donat-o unei familii nevoiase. Stirea asta circula pe mai multe site-uri , dar pe Adevarul binenteles ca nu apare caci lumea nu tre sa stie ca Biserica face si fapte bune. De cretinii care jignesc la orice articol religios ortodox( caci de alte culte nu se pomeneste nimic) nu ai ce sa le mai zici, atata mintea dupa cum posteaza. Iar adminul nu sterge postarile jignitoare la credinta oamenilor cu toate ca este lege data in acest sens.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)