Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Investiţie halucinantă a CJ Botoşani. Cum au fost „tocaţi” 30.000 de euro pe laptop-uri pentru consilieri

3
22 Jun 2021 04:03:45
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Consilierii judeţeni au primit laptop-uri la Botoşani FOOT Cosmin Zamfirache
Consilierii judeţeni au primit laptop-uri la Botoşani FOOT Cosmin Zamfirache

Consiliul Judeţean Botoşani a cumpărat cu aproape 30.000 de euro laptop-uri performante pentru toţi consilierii judeţeni. Dispozitivele de 4.000 de lei bucata au fost cumpărate după ce pandemia s-a domolit, iar şedinţele au început să se desfăşoare în format clasic astfel că la acest moment achiziţia a devenit inutilă

Dispozitivele au fost cumpărate abia în această primăvară pentru facilitarea şedinţelor de Consiliu Judeţean online, deşi între timp şedinţele au loc faţă în faţă. Printre consilierii judeţeni care au primit laptopuri sunt manageri la companii de top, fermieri cu parcuri auto de milioane de euro, dar şi patroni de firme IT. De altfel, o parte a consilierilor judeţeni cu venituri ridicate au refuzat să le primească, criticând aceată investiţie.
 

Bani aruncaţi pe laptopuri scumpe

 
La începutul lunii martie, conducerea Consiliului Judeţean Botoşani a decis să cumpere 33 de laptopuri pentru toţi consilierii judeţeni, cu modem şi abonament pentru 24 de luni la internet, plus sistem de operare cu licenţă. Pentru aceste dispozitive, instituţia plăteşte din bugetul judeţului peste 145 de milioane de lei, adică aproape 30.000 de euro. Consilierii judeţeni au primit laptopurile în luna aprilie, chiar după ce şedinţele de Consiliu Judeţean au fost reluate în format clasic.
 
 „În acest moment, se ţin şedinţe cu prezenţă fizică, achiziţia asta este acum tardivă. Mi se pare o cheltuială extravagantă. Cu aceşti bani se puteau face lucruri mult mai utile”, spune consilierul judeţean Viorel Iliuţă. Plata laptopurilor cu abonamentul de trafic de internet se face în rate lunare timp de doi ani, iar Consiliul Judeţean plăteşte peste 1.000 de euro pe lună. 
 

„Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie?”

 
Achiziţia laptopurilor a stârnit scandal în rândul consilierilor judeţeni, mai ales că nimeni nu i-a întrebat dacă au sau nu nevoie de ele. Aşa s-a ajuns la situaţia în care consilieri cu venituri substanţiale, printre care şi manageri de companii sau mari fermieri, să primească cadou un laptop scump de la Consiliul Judeţean. „Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie? Nu!”, mărturiseşte Sorin Cornilă, un consilier judeţean care deţine, printre altele, chiar o firmă de produse IT. 
 
În acest context, mai mulţi consilieri au refuzat să primească dispozitivele, considerând aberantă această investiţie, în condiţiile în care sute de părinţi din judeţ au făcut credite pentru a cumpăra tablete sau laptopuri copiilor. „Cred eu că toţi consilierii judeţeni îşi permit un laptop sau orice dispozitiv pentru conectare”, spune Viorel Iliuţă.  Singura investiţie necesară, un abonament la o platformă de video-conferinţe cu un abonament de 4-5 euro pe lună, nu s-a realizat nici până în prezent. 
 

Explicaţii halucinante

 
Deşi investiţia se dovedeşte total inutilă şi aberantă, după cum mărturisesc unii consilieril, şefii CJ vin cu explicaţii halucinante. „Consilierii judeţeni primesc tot ce înseamnă material pentru şedinţele de consiliu în format electronic. Practic, noi nu mai punem la dispoziţia consilierilor toate materialele în format letric”, spune Doina Federovici, şefa Consiliului Judeţean Botoşani.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
Cum au scumpit artificial energia electrică CEZ, EON şi Enel
 
Universitatea Harvard, implicată în tranzacţii dubioase cu păduri din Buzău
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

costy
22.06.2021, 07:33:40

- Dar, - Furnizorul - cine, o fi fost?

+1 (1 vot)
Domnul Doctor
22.06.2021, 08:52:24

"Pentru aceste dispozitive, instituţia plăteşte din bugetul judeţului peste 145 de milioane de lei, adică aproape 30.000 de euro." Nu-i asa ca matematica a fost punctul forte a lui Cosmin Pătraşcu Zamfirache? Iar BNR-ul habar n-are ca un euro a ajuns tocmai la 4.833 de lei!

-1 (1 vot)
kitty kat
22.06.2021, 10:03:39

D-aia merg lucrurile bine in tarå! Såptåmana trecutå citeam in alt articol de un alt primar ce a cumpårat instrumente muzicale...

+1 (1 vot)
Modifică Setările