Jurnal de vacanţă: Călătorie prin ţinutul cailor din pădurile haiducilor. Cum arată raiul ecvestru de la porţile Bucovinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe moşie la ”Vârful Câmpului” FOTO ”Cai de Vis”
Pe moşie la ”Vârful Câmpului” FOTO ”Cai de Vis”

La Vârful Câmpului, o localitate situată pe moşiile boierilor de odinioară, se află un adevărat paradis pentru cei cărora le place viaţa fără griji de la ţară, aerul curat şi plimbările călare în mijlocul naturii. „Adevărul“ vă prezintă în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ un loc absolut încântător.

La porţile Bucovinei, pe drumul ce leagă Botoşaniul de vechiul oraş domnesc al Siretului se află Vârful Câmpului, o localitate care aparent nu spune prea multe călătorilor. 

Situată la 25 kilometri de Botoşani, comuna se întinde pe fostele moşii ale marilor boieri ai Moldovei, Miclescu şi Moruzzi. Din start peisajul captează atenţia călătorului. Copaci seculari, păduri adânci, de unde răzbate boncăluit de cerb şi urme de

capite

image

de cai în mâlul proaspăt.  Pentru toţi cei care îşi doresc o vacanţă în aer liber care să aducă aminte de traiul boierilor de la ţară, încărcată cu istorie şi spiritualitate, 

Ţinutul vechilor boieri ai Moldovei

Vârful Câmpului se va dovedi locaţia ideală. În pădurile ce se întind pe mare parte din suprafaţa comunei, se află două conace, o mănăstire veche de 400 de ani cu legende şi o icoană făcătoare de minuni, dar şi o moşie cu cai pur sânge. Defapt primul popas pe care îl face călătorul este la moşia unde va găsi masă şi casă. Se numeşte simplu şi elocvent ”Cai de vis”. 

Situată în comuna Vârful Câmpului la doar 300 de metri de drumul principal, pensiunea construită de un om de afaceri botoşănean, Valeriu Iftime, doreşte să imite fidel, structura unei moşii boiereşti de la ţară. Are odăi ca pe vremuri, cu mobilier ce aduce aminte de filmele cu ”Haiducii lui şapte cai”, brânzărie,coştearţă,staule, strungă şi cel mai important, o adevărată herghelie de cai de rasă.  ”Am încercat pe cât posibil să reconstiutim o adevărată gospodărie moşierească de secol XVIII. Aici vrem ca turiştii să se simtă ca nişte boieri veniţă pe moşiile lor de la ţară. 

Au la dispoziţie argaţi, cai, trăsură şi mâncare naturală”, spune Valentina Iftime unul dintre proprietarii moşiei  ”Cai de vis”. Totodată aici, susţin proprietarii, se mâncă natural 100%, multe dintre preparate fiind produse în gospodărie, moşia beneficiind de capre, oi,gâşte, vite, gâini, care pot fi îngrijite şi de turiştii care au nostalgia vacanţelor la bunici din copilărie.  Cu toate acestea atracţia principală în zonă o reprezintă caii de la herghelie.  ”Sunt cai de rasă pe care noi îi dresăm aici. Vem pur-sânge arab şi pur sânge-englez. Sunt ideali pentru călărie. Sunt pregătiţi şi pentru a executa manevre de concursuri hipice, cum ar fi săriturile peste obstacole. ”, adaugă Valentina Ifitme. 

Călătorie la trap prin pădurile haiducilor

Dealtfel oricine doreşte să îl călărească pe Sheick pur sângele arab, cel mai celebru la moşie, trebuie întâi să i-a lecţii de călărie în manej de la personalul pensiunii. După instrucţie, urmează o călătorie de vis în şaua calului. Călătorul poate străbate în pasul lin al calului alb, rezervaţia naturală, cu plante deosebit de frumoase şi rare, poate merge pe potecile adâncului codru de la Vârful Câmpului unde se spune că hălăduiau haiducii în urmă cu 200 de ani şi poate ajunge pe poteci tăinuite şi la mănăstirea Gorovei. 

Aici lăsând calul de dârlogi, legat de poarta uriaşă a lăcaşului de cult vechi de 400 de ani, se poate închina la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ioan Botezătorul şi poate asculta legendele cu tătarii, icoane şi sfinţi a mănăstirii de la stareţ. După un popas pentru suflet, tot călare pe cal, se paote ajunge în mijlocul codrilor, unde sălăşluiesc şi astăzi cerbii lopătari, căprioarele şi mistrţii. De acolo la trap se ajunge la conacul Moruzzi cu stejari seculari şi mai apoi către Bucecea la Călineşti,tocmai la conacul Miclescu, locuit şi astăzi de Radu Miclescu, ultimul boier moldovean în viaţă. După o asemenea călătorie, tot la ”Cai de Vis”, poate poposi călătorul, unde patronii pensiunii se laudă că poate omenit ca nicăieri în altă parte. 

”Mâncare este gătită tradiţional de bucătărese localnice cu experineţă. Seara deobicei se lasă cu vin bun, de la butoi natural şi cântece lăutăreşti de altădată”, încheie Valentina Iftime. Petru călătorii care nu se pricep la călărie sau nu vor să facă efort, există varianta unei şarete boiereşti, condusă de nea Vasile, vizitiul, care îi va purta atât prin rezervaţie, cât şi pe potecile pădurii pentru a vedea animalele. La sfârşitul sejurului când se ajunge la plată, gazdele spun că un weekend costă pentru o singură persoană 640 de lei. În preţ intră mâncarea, cazarea, grătarul, călăria şi toată distracţia. Cine stă o săptămână trebuie să scoată din buzunare 2240 de lei.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook,125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Citeşte şi:

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei

FOTO VIDEO Invincibila Cetate de Scaun reface atmosfera perioadei de glorie a Moldovei

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Minunăţiile din adâncurile Salinei Cacica

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

FOTO Paradisul din Ţara Dornelor şi Munţii Călimani, locurile care-ţi taie răsuflarea

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite