Lacăt pe uşa Camerei de Comerţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Camerei de Comerţ din Botoşani este pustiu
Sediul Camerei de Comerţ din Botoşani este pustiu

Instituţia care a funcţionat neîncetat 142 de ani este la un pas să-şi înceteze activitatea Problemele financiare au început după ce Registrul Comerţului a trecut de la camerele de comerţ la Ministerul Justiţiei şi s-au acutizat din cauza crizei.

Nu doar firmele dau faliment, ci şi instituţiile care ar trebui să stimuleze mediul de afaceri. Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Botoşani (CCIA) trece prin cele mai negre zile de la înfiinţarea sa, în anul 1868.


Instituţia, care a rezistat aproape un secol şi jumătate, a rămas doar cu numele şi cu şapte salariaţi, plătiţi mai prost decât un şomer. „Am plecat de la Camera de Comerţ pentru că ultimul salariu a fost de 268 de lei. Cu aceşti bani nu cred că cineva cu studii superioare acceptă să muncească“, spune Anda N., o fostă salariată a CCIA. Pentru a salva instituţia, conducerea Camerei a redus programul de lucru la două ore pe zi şi a schimbat contractele de muncă în convenţii civile. 


Fără surse de venit


Declinul Camerei de Comerţ a început după ce Registrul Comerţului a fost transferat la Ministerul Justiţiei, iar CCIA a pierdut cea mai importantă sursă de venit. Camera încasa în medie circa 500.000 de lei pe an.


Camerele de comerţ au rămas să se autofinanţeze din comisioanele luate firmelor pentru consultanţa oferită, din organizarea târgurilor şi din cotizaţiile membrilor.


Pe fondul crizei din ultimul an, mai bine de jumătate din firmele membre s-au retras din Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani, în prezent fiind 60 de membri care plătesc anual o cotizaţie de 800 de lei. Pe an se adună un buget de 48.000 de lei, aceştia fiind şi singurii bani cu care se acoperă fondul de salarii şi plata utilităţilor la sediu.


A cerut închiderea Camerei


Ultimul târg organizat a fost anul trecut, dar puţine firme au participat din cauza tarifului de 500 de lei pe zi perceput pentru închirierea unui stand. În aceste condiţii, preşedintele CCIA a propus închiderea instituţiei. „Este o propunere, a fost discutată şi la Bucureşti, dar decizia finală va trebui să fie luată de Colegiul Director al Camerei de Comerţ a României. În scurt timp va pleca o delegaţie la Bruxelles pentru a prezenta situaţia în care s-a ajuns“, a spus Doru Floareş, preşedintele CCIA Botoşani.


Pragmatici, oamenii de afaceri susţin că nu găsesc utilă existenţa Camerei de Comerţ. „Nu mi-au dat nici «bună ziua», deşi am plătit la zi cotizaţia de membru. Să se desfiinţeze toate camerele şi să rămână cinci în ţară, să reprezinte doar regiunile importante“, a spus Victor Mihalachi, patronul unei firme de construcţii din judeţ.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite