Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Lacul cu nuferi din Ipoteşti, loc feeric izolat din cauza drumurilor proaste. „Au în mână o comoară de care nu le pasă“

2
23 Jun 2021 04:01:58
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Drumul către lacul cu nuferi FOTO Cosmin Zamfirache
Drumul către lacul cu nuferi FOTO Cosmin Zamfirache

Lacul cu nuferi de la Ipoteşti, unul dintre cele mai feerice colţuri de natură din nordul Moldovei, este efectiv ”sinistrat” din cauza autorităţilor care nu au reuşit de ani de zile să repare drumul de acces. Drumul către lac este un infern pentru şoferi iar mulţi renunţă să-l mai străbată.

Lacul cu nuferi de la Ipoteşti, comuna Mihai Eminescu, judeţul Botoşani, este unul dintre cele mai frumoase colţuri de natură din nordul Moldovei. 

Situat aproape în mijlocul unor codrii bătrâni, lacul este plin de nuferi înfloriţi, iar mai ales în lunile de vară devine un spectacol al naturii, de o feerie aparte. 

Mai mult decât atât, lacul ca şi pădurea din jur, ar fi fost surse de inspiraţie pentru poetul Mihai Eminescu, Ipoteştiul fiind locul copilăriei sale. Deşi lacul cu nuferi de la Ipoteşti este o destinaţie de top, fiind căutat de turişti din toată zona Moldovei şi din ţară, drumul până la acest obiectiv este un real coşmar pentru vizitatori. 
 
”Au în mână o comoară de care nu le pasă”
 
Este vorba despre o porţiune de drum care leagă satul Ipoteşti de o parcare din pădure, pe o distanţă de aproximativ un kilometru. Din parcare, drumul până la lac se face pe o alee reabilitată, prin pădure, pe jos. Până acolo însă, pe şoseaua dinspre sat, şoferii riscă să rămână fără roţi la maşină. 

În plus, drumul este şi fără îngust, şerpuind prin pădure, către parcare, abia dacă pot încăpea două maşini, cu emoţii, una pe lângă cealaltă. Localnicii spun că drumul s-a stricat acum 4-5 ani, dar că nimeni nu şi-a bătut capul să-l mai repare. 

Lacul cu nuferi de la Ipoteşti FOTO Cosmin Zamfirache
 
”El era bun înainte, că a fost asfaltat, dar s-a tot stricat pentru că nu l-a mai îngrijit nimeni. L-au lăsat aşa cu gropi, cum s-au făcut şi de la ploaie şi de la maşini“, spune o localnică care stă chiar în capătul satului. 

Mulţi turişti sunt revoltaţi de starea drumului. ”Au în mână o comoară de care nu le pasă. Nu se poate să fie o frumuseţe atât de mare acolo şi tu să nu fii în stare să pui un strat de asfalt, sau măcar să peticeşti, poftim, gropile”, spune un turist venit tocmai de la Iaşi pentru a vedea locurile copilăriei lui Eminescu. 
 
Se caută soluţii de ani de zile
 
Drumul către lac a fost prins mult timp în hăţişurile birocraţiei româneşti. Mult timp a aparţinut Consiliului Judeţean, apoi a fost predat recent Primăriei comunei Mihai Eminescu, de care aparţine Ipoteştiul şi lacul. Ani la rândul, şefii de la Consiliul Judeţean au aşteptat bani de la Guvern pentru reabilitarea drumului, culmea, deşi era doar o porţiune destul de mică. 

Drumul către lacul cu nuferi FOTO Cosmin Zamfirache
 
Abia anul trecut a fost alocată o sumă 300.000 de lei pentru reabilitarea acestui drum. Banii au fost daţi Primăriei Mihai Eminescu. La drum nu a început nicio lucrare, dar, spun autorităţile, se aşteaptă acum o finanţare europeană, iar cei 300.000 de euro să fie partea de cofinanţare. Se încearcă şi reabilitarea unei rute alternative, pe un drum forestier dinspre şoseaua Botoşani-Suceava către parcarea din apropierea lacului. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
Bustul lui Eminescu al sculptorului Paul Popescu a primit aviz favorabil pentru a fi amplasat în Târgu Jiu
 
Ion Caramitru premiat la Ipoteşti, la 123 de ani de la moartea lui Eminescu. Ce distincţie a primit

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Giorgione
23.06.2021, 08:27:31

Sincer pricep mai greu ; 300.000 RON sau €? Si poate e mai bine ca n-ajung turistii acolo.

mihai radu
23.06.2021, 09:48:34

Lacul codrilor albastru Nuferi galbeni îl încarcă Tresărind în cercuri albe El cutremură o barcă. Și eu trec de-a lung de maluri, Parc-ascult și parc-aștept Ea din trestii să răsară Și să-mi cadă lin pe piept

-4 (4 voturi)
Modifică Setările